CASCARA Honduras
Nie je to káva, ako ju poznáme. A nie je to ani čaj, ako ho poznáme. Napriek tomu má Cascara blízko k obom. Pochádza z kávovníkov a pripravuje sa ako čaj. Chutí príjemne ovocne až kvetinovo. A obsahuje kofein. Nejde o žiadny novodobý objav. Sušené šupky kávových čerešní poznali v Jemene už v 9. storočí. Kávový nápoj nazývali qisher a dochucovali ho škoricou, zázvorom či muškátovým orieškom. Pochutnajte si tiež!
Zloženie
100%Crema a chuť kávy
Cascara Honduras sa po zaliatí horúcou vodou premení v nápoj veľmi príjemnej ovocnej chuti voňajúcej po sladkých hrozienkach. Výluh má medovú farbu.
Cascaru môžete popíjať ako horúcu, tak aj v podobe ice tea. Možno ju dochutiť korením alebo osladiť, kombinovať s bylinkami, ovocím, prírodnými sirupmi.
Pôvod
Juhozápad Hondurasu je pestovaniu kávovníkov veľmi priaznivo naklonený. Obec Marcala v regióne La Paz, kde sú registrované plantáže vysádzané od roku 1937, sa dokonca môže pochváliť vlastnou značkou kávy. Rada miestnych roľníkov využíva pri pestovaní kávy tradičné postupy. Tak, aby zaistili pôde a kávovým kríkom čo najlepšie podmienky a dlhodobú udržateľnosť.
Cascaru údajne ľudia popíjali skôr, ako objavili praženie kávy. Červená dužina, ktorá ukrýva kávové zrnká, sa na prípravu nápoja využíva od 9. storočia. Zato prvé zmienky o praženej káve pochádzajú až z 15. storočia. Je bezosporu zaujímavé, že Cascara upadla na dlhú dobu akoby do zabudnutia. Svojich priaznivcov si udržuje iba v Jemene a Etiópii. Až posledných niekoľko rokov sa vracia späť na výslnie. Ako nápoj skvelej chuti a zaujímavých zdravotných benefitov. Podávajú ju juhoamerický kaviarnici, objavuje sa tiež na nápojových lístkoch niekoľkých európskych podnikov špecializovaných na vybrané kávy a čaje.
Vďaka Cascare, ktorú možno na trhu nájsť tiež pod názvami ceshir, quishr, quisher alebo hashara, odhalíte ďalší rozmer kvalitnej plantážnej kávy. Jej meno pochádza zo španielštiny a prekladá sa ako škrupina alebo šupka. Vzniká pri lúpaní zrelých kávových čerešní, a to buď pri mokrom spracovaní kávy, kedy sú bobule nasypané do vody a pretláčané drviacimi plechmi, alebo sa nechávajú plody kávovníkov sušiť prirodzene a šupky sú oddelované až neskôr. Nasleduje samozrejme ich triedenie a starostlivé dosušenie.
V oblastiach, kde kávu pestujú, používajú často kávové šupky na hnojenie pôdy alebo ako kurivo do sušičiek. Prvý prípad ale neplatí stopercentne. Cascara totiž pôdu okyseľuje, čo nie je práve žiadúce. Možno ju tiež mulčovať, fermentovať a dopĺňať o ďalšie prvky v poľnohospodárskej produkcii dôležité. Uvádza sa, že v praxi sa na hnojenie využijú len asi 3 percentá svetovej produkcie Cascary.
Ukážka balenia kávy
Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
Tento kávo-čaj si môžete pripraviť zaliatím horúcou vodou (odporúčaná dávka 15-20 gramov na 500 ml vody). Cascaru lúhujte 5-10 minút. Chutí skvelo sama o sebe, ale nápoj môžete vyladiť zázvorom, klinčekom, medom, citrónom alebo vymačkanými pomarančami či kokosovým mliekom.
Trendom sa stáva napríklad výroba cold brew, limonád s cascarou, műsli tyčiniek alebo dokonca múky.