

ČOKOLÁDOVÉ ŠOŠOVKY TRINIDAD ORIGIN HORKÁ 72%
Vypravte sa s nami do horúceho Karibiku. Ostrova vodopádov, jaskýň a zelených kopcov, ostrova plného divokej zveri a usmievavých obyvateľov. Karibské kakao preslávilo svojou jemnosťou, je teda isté, že čokoládové šošovky z Trinidadu budú vynikať práve mimoriadne hebkou a zamatovou chuťou. V závere si užijete aj typickú kakaovú nahorklosť. Presne tak, ako to u najkvalitnejšej čokolády s vysokým podielom kakaa očakávate.
Zloženie
Kakaová hmota Trinidad 72%, Cukor, Kakaové maslo, Sójový lecitínChuť
Čokoládové šošovky Trinidad origin horká 72% spoznáte podľa veľmi, veľmi čokoládovej chuti, ktorá pritom nepôsobí ťažko alebo výrazne kyslo. Naopak je ľahká, jemná, mierne horká.
Šošovky môžete použiť na priamu konzumáciu, možno si nimi ochutiť raňajkové či desiatové kaše, pridať ich do dezertov, vyrobiť z nich polevy alebo najrôznejšie nápoje.
Pôvod
Predstavte si ostrov pokrytý zelenými kopcami a bielymi plážami, ktoré obmývajú čisté vody Karibiku. Prestavte si divokú prírodu plnú voľne žijúcich sladkovodných aj morských rýb, obojživelníkov, plazov, vtákov aj cicavcov. Trinidad svojou pestrosťou priťahuje pozornosť turistov z celého sveta. Môžu sa venovať pešej aj cykloturistike, zlaňovaniu, jazde na kajaku, kúpaniu, pozorovaniu vtákov alebo navštíviť krabie preteky.
My sa ale na Trinidad vypravíme z iných pohnútok, než aby sme objavovali zarastené chodníky v horách či sa potápali ku koralovým útesom. Cieľom nášho putovania sú plantáže kakaovníkov (Theobroma), ktorými práve Trinidad oplýva. Na úvod si povedzme, že po dlhodobo klesajúcej produkcii kakaa sa Trinidad konečne znovu vracia do hry. Myšlienku organickej remeselnej čokolády totiž začínajú oživovať nielen tamojší tradiční farmári, ale tiež napríklad hviezdy šoubiznisu. Jeden príklad za všetky - k priekopníkom udržateľnosti v odbore produkcie kakaa a výroby čokolády patrí Machel Montano, trinidadský spevák, herec a producent, ktorý vsadil na vlastnú značku horkej čokolády z nejexkluzivnějšího kakaového hybridu koncipovaného už v 18. storočí.
Trinidad produkuje jedny z najkvalitnejších kakaových bôbov na svete. Tamojšie kakao býva označované ako Fine flavour cocoa, teda extra jemné. Takúto známku pritom získava len 5 percent z celosvetovej produkcie kakaa. Na základe medzinárodnej dohody z roku 1993 rastú kakaovníky, z ktorých plodov sa toto jemné kakao vyrába, len v 17 krajinách, len 8 je výhradným producentom extra jemného kakaa - Trinidad k nim patrí tiež.
Exkurziu do Karibiku zakončíme krátkym popisom výrobného procesu lahodnej čokolády. Zo zrelých plodov kakaovníkov je potreba vyňať bôby, čo samo o sebe je práca náročná. Boby potom robotníci usušia, opražia a zbavia šupiek. V továrňach sa zber podrví a pomelie tak, aby vznikla tuhá kakaová hmota. Tá obsahuje kakao a kakaové maslo, ktoré je nutné vzájomne oddeliť a v presne stanovenom pomere obe zložky opäť zmiešať. Po pridaní ďalších surovín (cukor, lecitín) sa zmes dlho mieša, prehrieva, ochladzuje... A to v niekoľkých opakovaniach. Akonáhle dosiahne požadovaných parametrov, môžu z nej byť odliate napríklad tabuľky čokolády alebo čokoládové šošovky.
Pokiaľ ide o alergény, mali by byť opatrní ľudia s alergiou na mlieko, kakao a vanilín. Výrobok môže obsahovať stopy orechových škrupín.
Ukážka balenia čokolády a kakaa
Naše čokolády a kakaá sú balené v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Kvalitné balenie zachováva charakter kakaa aj čokolády. Kakao a čokoláda sú vždy v balení hermeticky uzavreté, aby odolávali vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
Čokoládové šošovky môžete konzumovať "len tak", výborne chutia rozpustené v horúcom mlieku alebo v najrôznejších dezertoch. Čokoládu je možné taktiež použiť na fondue.










Tuky: | 42 g |
z toho nasytených : | 26 g |
Sacharidy: | 35 g |
z toho cukry: | 29 g |
Bielkoviny: | 8,2 g |
Soľ: | 0 g |
Vláknina: |