

INDONÉSIA WAHANA ESTATE - Micro Lot
Vydajte sa s nami na sever Sumatry, ostrova pretnutého rovníkom, pokrytého dažďovými pralesmi a obývaného divokými zvieratami. Až obídeme niekoľko jazier, minieme dymiace sopky a prekonáme džungľu, dorazíme k plantáži Wahana Estate. Od roku 2016 na nej hospodária ľudia z okolia dediny Sidikalang. Ich káva vyniká korenistou, sladko čokoládovou chuťou. Nikde inde rovnaká nerastie.
Zloženie
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Káva Indonesia Wahana Estate sa vyznačuje plným telom a skutočne originálnou chuťou. Nájdete v nej sladký céder, korenie, čokoládu a istú, veľmi atraktívnu zemitosť. Zrno bolo spracované takzvanou mokrou metódou, preto sa v chuti ukazuje zároveň príjemná ovocná nasládlosť.
Pôvod kávy
Sumatra leží v západnej časti súostrovia Veľké Sundy. Ide o 6. najväčší ostrov na svete. Jeho západná časť je pokrytá kopcami a horami, východ patrí nížine s mnohými bažinatými oblasťami. Turistické bedekre Sumatru opisujú ako krajinu neobyčajne krásnu, divokú, plnú farieb a vôní. Život všetkých jej obyvateľov ovplyvňujú časté zemetrasenia, erupcie a cunami, napriek tomu sa sumatrania správajú k prírode svojej vlasti s mimoriadnou úctou a láskou.
Kávu miestni farmári pestujú aj na juhozápade ostrova, väčšina kávovníkov však rastie na jeho severe. Zvyčajne ide o odrody Typica, Caturra, Bourbon. Pre všetky je typická zemitosť a korenistá chuť spojená s miernou kyslosťou a jemnosťou. Presne tak možno charakterizovať aj kávu z Wahana Estate, ktorá je navyše sladkasto horká, čokoládová a špecificky výrazná. Zrná sú zbierané z 250 hektarovej plantáže popretkávanej 100 hektármi pôvodného lesa. Majitelia sa týmto spojením snažia starať o pôvodné prírodné druhy rastlín aj živočíchov a zároveň dovoľujú káve absorbovať tisíce okolitých vôní.
Pretože úroda z Wahana Estate je čistá (nie sú k nej primiešavanie žiadne iné zrná) a pochádza preukázateľne z jedného miesta, označujú ju obchodníci ako mikrolot. Takzvaná káva s rodokmeňom umožňuje fajnšmekrom a milovníkom nevšedných chutí získať jasnú predstavu o konkrétnej plantáži a jej podmienkach. V tomto prípade sa na senzorických vlastnostiach kávy podieľa sopečná pôda, rast v tieni stromov, výhradne organické hnojenie a ručný zber aj starostlivé spracovanie.
Plody kávovníkov zberajú robotníci od septembra do mája. Spracovávajú ich premývaním, teda mokrým procesom. Zrelé kávové čerešne vsypú do lúpacieho stroja, kde sú zbavené šupiek. Potom ich presunú do nádrží s vodou a nechávajú niekoľko hodín aj dní fermentovať. Tým sa rozpustia zvyšky dužiny obaľujúcej semená a uvoľnia sa kávové zrnká. Zelenú kávu potom stačí rozprestrieť na betónových terasách, alebo usušiť v sušičkách. Je však potrebné zabezpečiť jej pravidelné otáčanie, aby sa sušila rovnomerne a neplesnivela.
Na záver uveďme, že predaj kávy (a spracovanie produktov z okolitých plantáží) čiastočne dotuje miestnu komunitu farmárov a robotníkov. Wahana Estate má vlastný program spoločenskej zodpovednosti, poskytuje bezplatnú zdravotnú starostlivosť a podporuje poľnohospodárov v ich činnosti.
Ukážka balenia kávy
Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
- Kávu nameľte na hrubosť vyhovujúcu vybranej príprave kávy.
- Na 1 kávu použite aspoň 1,5 - 2 kávové lyžičky (približne 7g) mletej kávy.
- Kávu zalejte vodou s teplotou cca 95 °C.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

KUBA SERRANO SUPERIOR zrnková káva

DOMINICANA AA JUNCALITO
