

KAROB BIO (Ceratonia siliqua) - prášok
Zloženie
100%Chuť
Prášok Karob BIO chutí ako mliečna čokoláda a je prirodzene sladký. Má svetlo hnedú farbu, vďaka veľmi jemnej štruktúre ho možno použiť do nápojov alebo pokrmov určených na priamu konzumáciu.
Pôvod
Strom, z ktorého plodov sa karob vyrába, si historicky získal mnoho názvov. Medzi najznámejšie patrí pomenovanie svätojánsky chlieb, chlebovník alebo chlieb svätého Jána. Prečo? Legenda hovorí, že jeho struky zachránili pred istou smrťou svätého Jána Krstiteľa. Syn Zachariáša a Alžbety sa na budúce povolanie kazateľa odišiel pripravovať do púšte. Pretože išlo o veľkého asketa, živil sa len tým, čo našiel. Korienkami a plodmi rastlín, hmyzom, medom divých včiel. Struky karobu boli tým, čo mu dodávalo energiu svoju náročnú úlohu zvládnuť. Keď sa stal kazateľom, pripravoval ľud na príchod Vykupiteľa. Bol príkladom cnosti, v rieke Jordán pokrstil mnoho ľudí. Rovnako ako Ježiša Krista.
Niet teda divu, že si struky onoho stromu získali veľkú popularitu. Svätojánsky chlieb čiže rohovník obyčajný (Ceratonia siliqua) patrí k starým kultúrnym rastlinám, existuje viac ako 4000 rokov. Pôvodne bol rozšírený zrejme na Arabskom polostrove a vo východnej časti Stredomoria. Dnes sa pestuje v Grécku, Taliansku, ale aj Mexiku, USA, Čile, v južných oblastiach Afriky a Austrálie.
Rohovník nie je strom práve vysoký. Dosahuje maximálnu výšku okolo 15 metrov. Má pologuľovitú korunu, 10-20 centimetrov dlhé, kožovité listy. Kvitne nenápadnými, červeno-zelenými kvetmi. Pretože ide o rastlinu čeľade bôbovitých, je plodom rohovníka kožovitý lusk. Zvyčajne veľký 10-30 centimetrov, obsahujúci 4-10 semien. Struky majú tmavo hnedú farbu. Semená uložené v sladkej dužine, sú vajcovité, mierne sploštené a v zrelom stave vynikajú mimoriadnou tvrdosťou. Predtým sa používali ako závažie udávajúce hmotnosť drahých kameňov. Od ich názvu (arabsky kharrub, grécky kerátion) bol neskôr odvodený karát.
Kým čokoláda obsahuje povzbudzujúci kofeín, v karobe ho nenájdeme. V jeho dužine sa nachádza glukóza a fruktóza, bielkoviny, vitamíny A, B a D, draslík, vápnik, horčík a stopové prvky ako železo, meď, chróm, nikel. V porovnaní so spomínanou čokoládou má až 17-krát menej tuku. O to viac obsahuje zdraviu prospešné vlákniny. Z karobu možno vyrobiť sirup, pálenku, používa sa na zahusťovanie potravín. Karobovú múku si obľúbili ľudia s intoleranciou laktózy a lepku. Využitie karobu je skutočne široké. A jeho prínosy značné. Vďaka vyššie spomínanému zloženiu je zdravým zdrojom energie, jeho vláknina podporuje správne trávenie, podieľa sa na regulácii hladiny cukru v krvi.
V roku 2016 predstavovala celosvetová produkcia karobu okolo 160 tisíc ton. Medzi najväčších dodávateľov patria Portugalsko, Španielsko, Taliansko a Maroko.
Ukážka balenia čokolády a kakaa
Naše čokolády a kakaá sú balené v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Kvalitné balenie zachováva charakter kakaa aj čokolády. Kakao a čokoláda sú vždy v balení hermeticky uzavreté, aby odolávali vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
Vhodné na prípravu lahodného kakaa. Môže sa pripravovať s klasickým mliekom, so sójovým mliekom alebo s mliekom ryžovým. Skvelo sa taktiež hodí na pečenie dezertov.





Tuky: | 0,65 g |
Energetická hodnota: | 929 KJ / 222 kcal |
z toho nasytených : | 0,09 g |
Sacharidy: | 49 g |
z toho cukry: | 40,5 g |
Vláknina: | 9 g |
Bielkoviny: | 4,6 g |
Soľ: | 0,09 g |
Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

BRAZÍLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 zrnková káva

BRAZÍLIA SOUTH OF MINAS zrnková káva
