

KOLUMBIA MARAGOGYPE GIGANTE FINCA EL BOTÓN - zrnková káva
Zloženie
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Zrnková káva Kolumbia Maragogype gigante Finca El Botón patrí ku kávam sladším, jej kyselinka sa manifestuje len jemne, a to najmä v tónoch sušeného ovocia a šťavnatých broskýň. Krásne na ne nadväzuje chuť čokolády, vďaka ktorej pôsobí káva harmonicky a komplexne.
Jej živosť vynikne pri príprave napríklad na filtri, vo french prese alebo pákovom kávovare. Podľa spôsobu prípravy vznikne na hladine rôzne vysoká crema. Vždy je ale jemná, ľahká a súdržná.
Pôvod kávy
Káva, o ktoré si práve čítate, pochádza zo severozápadnej časti Kolumbie, z juhoamerického štátu s druhou najvyššou biodiverzitou na svete. Niet teda divu, že tamojšie kávovníkové plantáže plodia zrna mimoriadne chuťovo a aromaticky zaujímavé. Ale jedno po druhom.
Región Antioquia je jednou z najväčších kávových oblastí krajiny. Definujú ho pohoria Cordillera Occidental a Cordillera Central, ktorá vytvárajú unikátnu, vlhkú mikroklímu. Za dostatočnou vlahou stojí niekoľko riečok stekajúcich po svahoch hôr do údolia. Všadeprítomná zeleň plantáže kávovníkov dokonale ukrýva, jednu z najznámejších prevádzkuje už tretia generácia rodiny Herranovcov. A práve tá nás zaujíma.
Hacienda El Botón obhospodaruje približne 200 hektárov pôdy a od samého počiatku svojej existencie, teda od roku 1931, na nej pestuje kávovníky odrody Maragogype. Ide o odrodu arabiky, ktorá pravdepodobne vznikla spontánne mutáciou odrody Typica, a to v brazílskej oblasti Maragogipe. Takzvaná káva sloních fazúľ vyniká skutočne veľkými zrnami a zároveň pomerne nízkou úrodnosťou. Vo svete kávomilcov však patrí k vzácnostiam a ak je zozbieraná z tradičnej farmy, potom tiež k vyhľadávaným delikatesám.
Farma rodiny Herranovcov využíva vynikajúcich pôdnych a teplotných podmienok regiónu Antioquia, rovnako ako tiene urastených stromov, v ktorých kávovníky rastú. Zrelé kávové čerešne zbiera rodina len ručne (od septembra do januára), práve preto, aby sa vyvarovala šklbaniu nezrelých alebo polozrelých plodov. Kávu spracovávajú premývaním, teda s pomocou vody, v ktorej niekoľko hodín fermentuje. Vďaka tomu sa v jej aróme a chuti zvýrazní ovocná, svieža a sladkastá linka. Kávové zrná sú potom sušené v sušičkách, aby bolo dosiahnuté homogénnej vlhkosti.
Ukážka balenia kávy
Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
- Kávu nameľte na hrubosť vyhovujúcu vybranej príprave kávy.
- Na 1 kávu použite aspoň 1,5 - 2 kávové lyžičky (približne 7g) mletej kávy.
- Kávu zalejte vodou s teplotou cca 95 °C.

























10. 11.
Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

MEXICO MARAGOGYPE BARRANCO HAND zrnková káva

KUBA SERRANO SUPERIOR zrnková káva

KOLUMBIA HUILA ROJAS ESTATE GEISHA - Micro Lot
Prezerali ste
