

KOSTARIKA CATUAI HONEY - Micro Lot

Zloženie
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Káva Kostarika Red Catuai Honey vyniká ovocnou, sladkou, jemnou chuťou, v ktorej sa objavujú tóny čokolády a lieskových orieškov. Vínová kyslosť a štipka korenia jej pridávajú na originalite. Crema je jemná, zamatová.
Pôvod kávy
Kto by chcel cestovať na farmu Hacienda Sonora, musel by sa vydať na Kostariku. Presnejšie do regiónu Central Valley, jedného z najnavštevovanejších národných parkov krajiny. Symbolom tejto oblasti a zároveň veľkou turistickou atrakciou je stále činná sopka Poás. Nahliadnuť priamo do jej krátera možno ale len v prípade, že to geotermálna aktivita vulkánu dovolí. Stáva sa totiž, že para nahromadená vo vreckách vnútri sopky prerazí von a zdvihne gejzíry vody až do výšky 250 metrov. Preto býva prístup k jazeru, do kaviarne aj na chodníky čas od času uzatvorený. Najväčší aktívny vulkán na svete o sebe dal poriadne počuť v roku 2017. Posledná erupcia s chrlením lávy je ale datovaná do roku 1954.
Dnes teda plantáže kávovníkov, ktoré preslávili nielen rodinu Alberta Guardia, ale celú Kostariku, môžeme bez obáv navštíviť. Samotná farma leží na úpätí zmienené sopky, na rozlohe 100 hektárov. Prevažná väčšina plochy je určená na pestovanie zatienených kávovníkových kríkov, 10 hektárov vymedzili farmári cukrovej trstine, na 25 hektároch zachovali pôvodnú divokú prírodu. Podnik Hacienda La Sonora založil koncom 20. storočia Alberto Guardia, dnes sa o neho (po štúdiách strojárstva v Kalifornii) stará jeho syn Diego. Bol to práve on, kto videl v mikrolotoch veľkú budúcnosť. Kávové zrná zozbierané z presne danej lokality sú považované za najlepší spôsob, ako si vychutnať špecifiká konkrétnej plantáže.
Na chuti kávy sa samozrejme okrem vulkanickej pôdy a tieňa pôvodného pralesa podieľajú tiež ruky robotníkov a farmárov. To, akým spôsobom úrodu spracujú, do veľkej miery určuje jej kvalitu. V prípade ľudí z Haciendy Sonora sa môžete spoľahnúť na absolútne profesionálny prístup kombinovaný so špecifickou technológiou. Takzvaný polopremytý spôsob výroby (honey čiže medový) je pre Strednú Ameriku typický. V lúpacom stroji sa kávové plody zbavia vrchnej šupky. Tu ale podobnosť so zvyčajným mokrým procesom končí. Kávové zrnká obalené v sladkej dužine sú následne sušené a až potom od dužiny dokonale očistené. Polopremývaním sa v káve uplatňujú zároveň kyslosť a sladkosť aj istá zemitosť.
Mikroloty zo Sonory sú čisté druhovo aj chuťovo. Rovnako ako je čisté prostredie, v ktorom rastú, spôsob pestovania a výroba. Je teda isté, že šálka kávy od rodiny Guardia poskytne nevšedný zážitok každému kávomilcovi.
Ukážka balenia kávy
Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
- Kávu nameľte na hrubosť vyhovujúcu vybranej príprave kávy.
- Na 1 kávu použite aspoň 1,5 - 2 kávové lyžičky (približne 7g) mletej kávy.
- Kávu zalejte vodou s teplotou cca 95 °C.

























Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

KUBA SERRANO SUPERIOR zrnková káva

KOSTARIKA FINCA EL ROSARI - Micro Lot
