Nikaragua Los Altiplanos, odroda Java Lavado BIO - Micro Lot
Kávu, ktorá vyrástla uprostred prírodnej rezervácie, nemôžeme označiť inak ako skutočnú špecialitu. Nikaragua Los Altiplanos - Java Lavado BIO uchváti vaše chuťové bunky hladkým telom, miernou kyslosťou a tónmi sušeného ovocia, korenia, orieškov a marcipánu. Majiteľ farmy Ricardo Cuadra Fajardo sa ako o kávovníky, tak celú oblasť susediacu s plantážami, stará úplne príkladne. A výsledky sú poznať.
Zloženie
Arabica BIO 100%Crema a chuť kávy
Nikaragua Los Altiplanos - Java Lavado BIO patrí ku skutočným lahôdkam. Nielen, že je pestovaná v režime BIO, k tomu ešte oplýva krásnym hladkým telom a miernou až strednou kyslosťou. V chuti rozpoznáte sušené ovocie, lieskové oriešky a marcipán. Kto degustuje naozaj pozorne, nájde v šálke aj stopy sladkých hrozienok, klinčekov a cédrového dreva.
Táto arabika bude dokonalá pripravená ako na filtri, tak v automatickom kávovare, moka kanvičke alebo french presse. Rozhodne otestujte viac spôsobov prípravy. Nikaragua Los Altiplanos - Java Lavado BIO vás zakaždým poteší trošku inými chuťami.
Pôvod kávy
Nikaragujský región Jinotega sa rozkladá v severnej časti krajiny. Medzi cestovateľmi a prírodovedcami sa preslávil prekrásnou krajinou, ktorej ráz udávajú časté hmly a bohaté mračná. Niet divu, že Jinotega získala prezývku Ciudad de la Brumas, teda Mesto hmly. Obklopuje ju niekoľko pohorí, pretkáva sieť veľkých aj menších tokov, vyhľadávané je aj jazero Apanas zapísané na zozname UNESCO ako mokraď medzinárodného významu.
Pokiaľ ide o kávu, patrí Jinotega k významným producentom nielen v Nikarague, ale aj okolí. Kávovníky farmári pestujú prevažne v nadmorskej výške 800 – 1 500 metrov, obvykle na terasách, ktoré pomáhajú udržiavať vlhkosť a znižovať eróziu pôdy. Tamojšia klíma rastlinám mimoriadne svedčí – dni sú teplé a slnečné, noci chladné. Zrážok býva v regióne dostatok, pôda poskytuje kávovníkom primerané množstvo potrebných živín.
V prípade Nikaragua Los Altiplanos – Java Lavado BIO musíme spomenúť špeciálny príbeh farmy. V 30. rokoch minulého storočia ju založil Škót menom Potter. O niekoľko desiatok rokov neskôr sa tento muž rozhodol vrátiť do rodnej krajiny a farmu predal. V 80. rokoch ju skonfiskoval štát. A až začiatkom 21. storočia sa plantáže vrátili do súkromných rúk. Finca Los Altiplanos navštívil Ricardo Cuadra Fajardo, na prvý pohľad si ju zamiloval a kúpil.
Dôvodom bola určite jej poloha - farma sa nachádza uprostred prírodnej rezervácie Datanlí El Diablo a kríky kávovníkov vyrastajú v tieni mohutných stromov pôvodného pralesa. Konkrétne ide o nádherné exempláre takzvanej guaby (Inga edulis), stromov dorastajúcich až do 30 metrovej výšky, ktoré vytvárajú symbiotické vzťahy s baktériami a hubami fixujúcimi v pôde dusík. Ten je pre zdravý rast kávovníkov veľmi dôležitý.
Finca Los Altiplanos zamestnáva okolo 25 ľudí, počas zberu ich počet stúpa k dvom stovkám. Okrem kávy sa farma venuje aj pestovaniu banánovníkov a obilnín.
Účinky kávy
Ukážka balenia kávy
Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
- Kávu nameľte na hrubosť vyhovujúcu vybranej príprave kávy.
- Na 1 kávu použite aspoň 1,5 - 2 kávové lyžičky (približne 7g) mletej kávy.
- Kávu zalejte vodou s teplotou cca 95°C.