

PERU CAMPO VERDE BIO - kakaové bôby nepražené
Toto je kakao s príbehom. Nekecáme! Ak chcete ochutnať výpestky 15 peruánskych farmárok, ktoré do svojej práce dávajú nielen um a silu, ale tiež srdce, rozhodne neváhajte ani minútu. Družstvo Campoverde dodáva do sveta kakaové bôby najvyššej kvality. V ich chuti nájdete samozrejme horkú čokoládu, ale tiež ovocie, orechy a náznak peprného anízu. Sú interesantné - rovnako ako tamojšie pestovateľky.
Zloženie
100% Kakaové bôbyCHUŤ
Kakaové bôby Peru Campoverde vynikajú ľahkým telom s miernou kyslosťou. Horkosť je stredná až jemná, zato tóny mandlí, ovocia a dreva rozpozná každý Manuak ľahko.
PÔVOD
Názov i charakter udáva tomuto regiónu rieka. Ucayali River, dnes považovaná za hlavný prítok Amazonky, preteká rovnomenným regiónom v koryte dlhom 1600 kilometrov. Obklopuje ju Amazonský dažďový prales. A práve v ňom možno dohľadať pôvod kakaovníkov a vznik ich slávy. Podlhovasté semená používali už Inkovia - kakao pre nich malo zásadný náboženský a kultúrny význam.
Ucayali leží vo vnútrozemí Peru a okrem toho, že láka k návšteve divokých vodopádov, pokojných jazier a pralesa s pestrou faunou a flórou, za pozornosť stojí tiež kvôli vysoko akostnému kakau. Za zberom kakaovníkov pravých (Theobroma cacao), konkrétne miestneho klonu Peruvian a Chunco, stojí jedinečné zoskupenie 15 žien. Miestne farmárky združené v Cooperativa Campoverde vďaka spolupráci s ďalšími 315 poľnohospodári produkujú nielen vynikajúce kakao, ale aj vlastné čokoládu. Na peruánsky trh ju dodávajú pod značkou Situlli.
Samotné kakaovníky, ktoré pochádzajú práve z Južnej Ameriky, nie sú žiadne nízke kríky. Ide o stromy s výškou až 8 metrov. Ich plody obsahujú asi 2centimetrová semená. Práve tá sú stredom záujmu farmárok. Žnú je opatrne 3-4x ročne. Po otvorení z nich semená vyberú (zvyčajne 4-14 z jedného struku), zbaví je biele dužiny a nechajú na roštoch maximálne týždeň fermentovať. Boby sa sušia buď na slnku, alebo v sušiarňach. Menšie farmy je ešte čistí - nasypú semená na zem a bosou chôdzou zbavujú úrodu šupiek.
Na celom svete sa ročne urodí asi 4,6 milióna ton kakaových bôbov. Obchodujú sa buď surové, alebo v podobe kakaového masla či prášku, a to na dvoch svetových burzách. Ročná spotreba čistého kakaa sa potom celosvetovo šplhá cez 3 milióny ton. Najväčšími odberateľmi bôbov sú Holandsko, Spojené štáty a Malajzia s Belgickom a Luxemburskom. A pozor - na výrobu 1 kilogramu čokolády je potrebných asi 300-600 kakaových bôbov!
Ich obľúbenosť spočíva nielen v skvelej chuti, ale aj unikátnom vplyve na zdravie. Konzumáciou najmä čistých kakaových bôbov možno do organizmu vpraviť obrovské množstvo antioxidantov a cenných vitamínov i minerálnych látok. Bôby zároveň obsahujú povzbudzujúci kofeín a teobromín. Ich pojedaním je možné podporiť telo v boji s civilizačnými chorobami a zlepšiť psychickú odolnosť.
Ukážka balenia čokolády a kakaa
Naše čokolády a kakaá sú balené v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Kvalitné balenie zachováva charakter kakaa aj čokolády. Kakao a čokoláda sú vždy v balení hermeticky uzavreté, aby odolávali vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
Konzumovať sa môžu ako orechy.
Uchovávajte na suchom a tmavom mieste v pootvorenom vrecúšku (bôby musia dýchať).





Energetická hodnota: | 520 kcal |
Tuky: | 52 % |
Bielkoviny: | 14 g |
Sacharidy: | 20 g |
Theobromin: | 1,3 g |
Kofeín: | 0,1 g |
30. 12.
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

KUBA SERRANO SUPERIOR zrnková káva

KAKAOVÉ BÔBY Drvené BIO
