PERU SANTA CRUZ HONEY - Micro Lot
To je káva pre tých, ktorí milujú príbehy. Pre tých, ktorí neodolajú potulkám po brehoch riek a svahoch kopcov. Pre tých, ktorí vyhľadávajú jedinečnosť a vedia ich dokonale vychutnať. To je káva presne pre vás! Vyrástla na východných svahoch And. Od semienka o nich sa starali ľudia z farmy pani Florencie Vegy Hurtago. Kávové zrnká spracovali menej zvyčajnou metódou. A potom prostredníctvom družstva Santa Cruz vyslali do sveta. Na váš stôl, pre vašu radosť.
Zloženie
Arabica 100%CREMA A CHUŤ KÁVY
Stopercentná arabika Santa Cruz patrí medzi tie, ktorej chuti len tak nezabudnete. Horká čokoláda korunovaná orieškami a vyladená čučoriedkami zostáva v ústach naozaj dlho. Káva je radená medzi sladšie, stredne intenzívne. Hodí sa na prípravu v mokka kanvici alebo kávovaru. Crema je jemná, svetlá.
PÔVOD KÁVY
Z popisu je jasné, že máme tu česť s mikrolotom - kávou s jasno stanoveným miestom "narodenia". Preto nebude vôbec ťažké vykresliť, ako to na farme pani Florencie Vegy Hurtago vyzerá. Predstavme si najprv Peru, tretí najväčší juhoamerický štát. Jeho západnú hranici omýva Tichý oceán. Keď by sme chceli Peru prejsť od západu na východ, budeme postupne naberať nadmorskú výšku. Možno sa dostaneme až do 5 tisíc metrov nad morom. Andy sú úchvatné, často divoké a seizmicky stále aktívne. Celú krajinu rozdeľujú do niekoľko oblastí s rôznou klímou. Preto je možné v Peru zažiť aj mrazivé noci, aj horúce a vlhké dni. Ale priblížime sa ku kávovým plantážam...Pani Florencie Vegy Hurtago obhospodaruje so svojimi ľuďmi približne 5 hektárov pôdy.
Rozkladá sa zalesnených svahoch v údolí rieky Tambo (Rio Tambo). Tá tečie z východných svahov And a meria asi 159 kilometrov. Vzniká sútokom riek Ene a Perené v mestečku Puerto Prado a zaniká u mesta Atalya, kde splynie s riekou Urubamba a stane sa súčasťou toku Ucayali. Prečo sa jej toľko venujeme? Pretože voda je pre rast a spracovanie kávy nevyhnutná. Samozrejme spolu s minerálne bohatou pôdou a šikovnými rukami robotníkov a robotníčok. Kávovníky druhu arabika , odrôd catuai, caturra a pache si na farme madam Hurtado lebedia v tieni vysokých stromov. Preto dozrievajú o niečo neskôr. Ich semená sú zato aromatickejšie. Káva Peru Santa Cruz je zbieraná ručne. Po natrhaní sa z červených plodov pripomínajúce čerešne, odstráni šupka a uvoľnené zrnká , ešte obalené lepkavou dužinou, roľníci dlho a starostlivo obracajú až do úplného usušenia. Zvyčajne k tomu používajú "lôžka" potiahnuté priedušnou tkaninou.
Taký spôsob výroby kávy ušetrí nároky na vodu (bežné mokré spracovanie spotrebuje stovky litrov vody) a naviac umožní vzniknutie kávy s unikátnou medovou chuťou. Takzvané Honey Coffee zbiera ceny na veľa degustačných súťažiach. Ešte ostáva vysvetliť, prečo sa táto káva menuje Santa Cruz. Je to ľahké - farma, ktorá ju produkuje, je súčasťou družstva Santa Cruz. To sa stará ako aj o dodržovaní najvyššej kvality pestovných a výrobných postupov, tak aj o férovej výkupnej cene. Zároveň vracia časť zisku do vzdelaní miestnych detí, budovanie infraštruktúry alebo zaistenie lekárskej starostlivosti.
Ukážka balenia kávy
Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
1. Kávu namelte na vyhovenú hrubosť na prípravu kávy.
2. Na 1 kávu použite 1,5-2 kávovej lyžičky (približne 7g) mletej kávy.
3. Kávu zalejte 95°C teplou vodou.