Nová registrácia
Zabudli ste heslo?
0221 201 040 (Po-Pia 7-17 hod.)
0 Ks
0,00 €
Košik je prázdny. Poďme to napraviť!
Neplaťte poštovné! Pridajte 40,00 € a máte ho zadarmo.
 
40,00 €

VÝCHODNÝ TIMOR - zrnková káva

Kód: 1355

Malá rozlohou, veľká láskou ku káve. Východný Timor je krajina s neľahkým osudom. Napriek tomu svetu dáva kávu výnimočnej kvality a dokonalej chuti. Unikátne hybridné kávovníky pestujú vidiecki farmári odkázaní na zastaranú infraštruktúru a kolísavú ekonomiku. Našťastie majú silné ruky a dostatok skúseností. Výsledkom sú kávové zrná, ktoré popredný špecialista Alf Kramer označil ako "among the top 1% in quality and price worldwide".

Veľké balenia:
Malé balenia:
Odoslaním strážneho psa súhlasíte so spracovaním osobných údajov..
Neplaťte poštovné! Pridajte 40,00 € a máte ho zadarmo.
 
40,00 €
Krajina pôvodu
Krajina pôvodu:
Timor
Odroda
Odroda:
Catimor
Chuť
Chuť:
Horká čokoláda, Mierna, Sladká
Spracovanie
Spracovanie:
Mokré

Zloženie

Arabica 100%

Crema a chuť kávy

Arabika Východný Timor patrí ku kávam s nízkou aciditou. Je jemná a ľahká, napriek tomu v jej chuti zreteľne rozpoznáte čokoládu, kakao a štipku korenia. Vonia skutočne nádherne, aróma je slabo citrusovo-čokoládová. Môžete tiež očakávať nízku, ale nadýchanú a stabilnú cremu.

Pôvod kávy

Vydajme sa spolu na cestu prstom po mape. Nasmerujte pozornosť k Austrálii a zamerajte sa asi 400 kilometrov nad ňou, na súostrovie Malé Sundy. Na jeho východe potom hľadajte štát pomenovaný Timor Leste, teda Východný Timor. Svojou rozlohou (14 609 km 2) sa umiestňuje na 154. priečke, hustotou zaľudnenia (69 obyvateľov na km 2) drží 98. pozíciu na svete. Čítať a písať dokáže asi polovica obyvateľov, prevažná väčšina tamojších ľudí sa venuje poľnohospodárskej činnosti, štát prosperuje najmä z ťažby ropy. História Východného Timoru je veľmi zložitá a miestami krutá. Samostatnosť sa mu podarilo vyhlásiť v roku 1975, ale svetového uznania sa dočkal až v roku 2002. Dnes patrí k rozvojovým krajinám s mierne sa zlepšujúcou politickou situáciou.

Akú kávu môžeme od farmárov Východného Timoru očakávať? Podľa The National Co-operative Business Association jednu z najlepších a najunikátnejších na svete. Čo potvrdzuje tiež Alf Kramer, odborník a prvý prezident Speciality Coffee Association, a okrem iných odberateľov aj Starbucks, ktorého riaditeľ Linneman oceňuje globálnu kvalitu a lokálny pôvod kávy.

Kávový priemysel je jedným z hlavných pilierov tamojšej ekonomiky. Uvádza sa, že výroba kávy zamestnáva okolo 200 tisíc ľudí, a to predovšetkým v okresoch Maubesse, Aifu a Liquica. O polovicu produkcie sa však stará oblasť Ermera. Je dôležité si uvedomiť, že produkcia kávy vo Východnom Timore je postavená na obhospodarovaní polodivokých plantáží. Prístupové cesty sú vo veľmi zlom stave a ani spracovanie kávových zŕn nie je vykonávané pomocou moderných strojov a zariadení. Napriek tomu sa roľníkom darí pestovať a vyvážať kávu skutočne špičkových parametrov.

Kávovníky sú pestované v nadmorskej výške 1000-1600 metrov. Často ide o rastliny vzniknuté neštruktúrovaným krížením Coffea arabica a Coffea Canephora nazývané hybridy de Timor. Výhodou hybridnej varianty arabiky a robusty je zachovanie vlastností oboch kultivovaných káv a zároveň schopnosť rásť v menej priaznivých podmienkach ostrovných kopcov vrátane vysokých výnosov. Klíma Východného Timoru nie je totiž pre kávovníky úplne optimálna - dlhé suchá striedajú len krátke obdobia dažďov, v mnohých oblastiach je pôda prirodzene menej úrodná. Napriek tomu miestni poľnohospodári nepoužívajú pesticídy, takže úplne celú produkciu možno považovať za organickú. So suchom bojujú pestovaním rastlín v tieni. Plody sú zbierané od mája do októbra a spracovávané takzvaným premývaním.

Ročne putuje z Východného Timoru do sveta okolo 104 tisíc vriec (1 vrece = 60 kg), čím sa krajina medzi producentmi kávy radí na 28. miesto.

Účinky kávy

Arabika
Účinky arabiky

Ukážka balenia kávy

Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.

Návod na prípravu

  1. Kávu nameľte na hrubosť vyhovujúcu vybranej príprave kávy.
  2. Na 1 kávu použite aspoň 1,5 - 2 kávové lyžičky (približne 7g) mletej kávy.
  3. Kávu zalejte vodou s teplotou cca 95 °C.
Chuť a tóny:
Intenzita
Kyslosť
Praženie
Zrno
Spracovanie

Potrebujete poradiť?

Kontaktujte Petru!
0221 201 040
petra@manucafe.sk
Pomôžte ostatným pri výbere:

Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru

Môžete sa kedykoľvek odhlásiť. Novinky Vám zašleme len 1x za 14 dní.
Prihlásením do akcií, noviniek a zaujímavostí súhlasíte sa spracovaním osobných údajov..

  Doprava zadarmo od 40 € | Zľava na prvý nákup »