

YEMEN ASRAR HARAZ BIO - Micro Lot
Káva zo Stredného Východu sa medzi slávnymi kolegyňami rozhodne nestratí. Jemenská produkcia je známa veľmi výraznou chuťou, v ktorej sa objavujú stopy čokolády, kakaa, papáji a ananásu. Kávovníky pestujú drobní jemenskí farmári už viac ako 600 rokov. A nutné je dodať, že spôsob spracovania kávových čerešní sa za tie roky takmer vôbec nezmenil. Vďaka tomu sa možeme tešiť z kávy divokej, výraznej chuti, ktorá je však dostupná len v omedzenom množstve.
Zloženie
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Yemen Asrar Haraz BIO si vás podmaní vyváženou a plnou chuťou, v nej sa odráža čokoláda, kakao a tropické ovocie. Skúsený kávomilec rozozná papáju aj ananás, rozlíšiť možno tiež obilniny. Kyslosť je stredná, aróma sladko ovocná. Pretože ide o stopercentnú arabiku, vytvára táto káva cremu jemnú, nízku, ale kompaktnú.
Pôvod kávy
Predovšetkým je treba uviesť, že Yemen Asrar Haraz je mikrolotom z jemenských hôr Jabal Haraz. Práve ich klíma a pôdne podmienky vytvárajú chuť tejto vzácnej kávy. Oblasť západného Jemenu je a bola pre tamojších obyvateľov strategicky dôležitá. Hory posiate opevnenými dedinkami dokázali poskytnúť vojnami skúšaným roľníkom aspoň trochu bezpečia a priestoru k pestovaniu prosa, šošovice aj kávy. Impozantná architektúra niektorých pevností berie dych turistom z celého sveta.
Jemen, to samozrejme nie je len krajina nádherných prírodných scenérií. Je to tiež oblasť nepokojov, povstaní, revolúcií a kmeňových vojen. Mimoriadne chudobná, hladomorom sužovaná krajina čelí veľkej politickej kríze.
Ale vráťme sa ku káve. Po prvý raz bola objavená a cielene pestovaná na území súčasnej Etiópie, ale až jemenské prístavné mesto Mocha (Moka) dalo voňavým plodom názov. Do dnes sa vedú spory o tom, odkiaľ vlastne káva pochádza. Niektoré zdroje tvrdia, že kávovníky boli objavené v Etiópii, ale káva dozrievala v Jemene. Bol to práve onen prístav, z ktorého sa káva plavila do sveta. Jemen si svoju vzácnu a chcenú komoditu veľmi chránil a holandským obchodníkom trvalo dosť dlho, kým dokázali vysádzať kávovníky mimo Jemen, teda na Jáve. Zo spojenia názvov Mocha a Java neskôr vznikla jedna z najstarších a najznámejších kávových zmesí vôbec - Mocha Java.
Ako už sme zmienili, kávu v jemenských horách pestujú drobní roľníci. Neprístupné oblasti aj sociálna situácia im znemožňujú použiť priemyselne vyrábané hnojivá a ošetrujúce prípravky. Podľa všetkého za BIO kvalitou tamojšej kávy stojí ale taktiež láska a úcta k čistej prírode. Dokonale zrelé plody kávovníkov sú zbierané aj spracovávané výhradne manuálne. Farmáry dokonca hovoria: „O kávu sa musíš starať tak, ako sa staráš o dieťa“. Zrelé plody sušia na slnku rozložené na veľkých terasách. Akonáhle sú usušené, zbavujú ich šupiek medzi mlynskými kameňmi. Takzvaný suchý spôsob spracovania kávy sa premieta do jedinečnej chuti každej šálky.
Jemen ročne exportuje iba 12 ton kávy.
Ukážka balenia kávy
Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
1. Kávu namelte na hrubosť vyhovujúcu vybranej príprave kávy.
2. Na 1 kávu použite aspoň 1,5 - 2 kávovej lyžičky (približne 7g) mletej kávy.
3. Kávu zalejte vodou o teplote 95°C

























5. 10.
Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

KOLUMBIA EXCELSO MEDELIN - BIO, zrnková káva

ETHIOPIA DJIMMAH zrnková káva BIO & Fair Trade
