Nová registrácia
Zabudli ste heslo?
0221 201 040 (Po-Pia 7-17 hod.)
0 Ks
0,00 €
Košik je prázdny. Poďme to napraviť!
Neplaťte poštovné! Pridajte 40,00 € a máte ho zadarmo.
 
40,00 €

Potrebujete poradiť?

Kontaktujte Petru!
0221 201 040
petra@manucafe.sk

Prečo tovar od nás?

  • Doprava zadarmo od 40 €
  • Spokojných zákazníkov
  • Dodanie do 48 hodín

DTest

Heureka - ověřeno zákazníky

BIO



KÁVA Z KRAJINY ĽUDOJEDOV

20. 1. 2016 1 minúta čítanie
Uprostred Tichého oceánu v oblasti s názvom Oceánia môžeme nájsť súostrovie Papua - Nová Guinea, ktoré je okrem svojich nálezísk zlata a striebra či výroby palmového oleja známe tiež pre pestovanie delikátnej kávy s lahodnou dohrou ovocnej chuti.

Papua - Nová Guinea je krajina plná protikladov - hoci je súčasťou Commonwealthu, je tu pomerne vysoká negramotnosť a doteraz tu môžeme u niektorých kmeňov naraziť na tradíciu rituálneho kanibalizmu. Jedná sa však zároveň o miesto s nádhernou prírodou plnou nepreberného množstva najrozmanitejších živočíchov a ideálnymi podmienkami pre poľnohospodárstvo.

Kde duch spí v skale...

Asi najznámejšími oblasťami s kávovými plantážami sú Východná a Západná vysočina (Eastern / Western Highland). Káva sa tu v naprostej väčšine prípadov pestuje doslova na dvore za domom. Drobní pestovatelia majúci len malé plantáže síce predstavujú približne 90% celkovej produkcie kávy z tejto krajiny, avšak nimi ponúkaná kvalita býva často rôznorodá - od tej prémiovej, ktorá býva najčastejšie exportovaná do zahraničia, až po nie príliš valnú. S cieľom zabezpečiť dlhodobo udržateľnú vysokú kvalitu kávy boli na Novej Guiney založené väčšie plantáže, jednou z nich je napríklad Baroida v Eastern Highland, ktorej meno má základ v starej povesti o duchovi žijúcom v skale uprostred dravej rieky. Plantáž Baroida bola založená v roku 1960 a so svojou kávou patrí medzi špičku pestovateľov z tejto destinácie.

Nádych ovocia

Na súostroví Papua Nová Guinea sa najčastejšie pestuje Arabica (približne 95%) so svojou odrodou Bourbon. V naprostej väčšine prípadov sa jedná o organicky pestovanú kávu bez použitia chemických hnojív, ktorej následné spracovávanie prebieha na čisto prírodnej báze prostredníctvom tzv. mokrej metódy, kedy je odstránená šupka zo zŕn prostredníctvom vody. Zrnká sú potom sušené na slnku po dobu niekoľkých dní v závislosti od počasia. Vzhľadom k tomu, že plantáže sú často umiestnené pozdĺž ovocných sadov, káva do seba po celú dobu vťahuje vôňu ovocia, čo sa následne prejaví v jej chuti. Káva z Novej Guiney je najčastejšie popisovaná ako káva s plnou sladkokyslou chuťou, čokoládovo citrusovou dohrou a korenistou vôňou, ktorá si právom vydobyla svoje miesto u milovníkov tohto nápoja.

Môžete sa kedykoľvek odhlásiť. Novinky Vám zašleme len 1x za 14 dní.
Prihlásením do akcií, noviniek a zaujímavostí súhlasíte sa spracovaním osobných údajov..

  Doprava zadarmo od 40 € | Zľava na prvý nákup »