Nová registrácia
Zabudli ste heslo?
0221 201 040 (Po-Pia 7-17 hod.)
0 Ks
0,00 €
Košik je prázdny. Poďme to napraviť!
Neplaťte poštovné! Pridajte 40,00 € a máte ho zadarmo.
 
40,00 €

Potrebujete poradiť?

Kontaktujte Petru!
0221 201 040
petra@manucafe.sk

Prečo tovar od nás?

  • Doprava zadarmo od 40 €
  • Spokojných zákazníkov
  • Dodanie do 48 hodín

DTest

Heureka - ověřeno zákazníky

BIO



2. 9x áno čerstvej káve

17. 7. 2018 0 minút čítanie
Nie je to tak dávno, čo bolo pitie kávy považované za zlozvyk. Ľudia sa jej skôr vyhýbali taktiež zo zdravotných dôvodov. Doba ale pokročila a vedecký výskum preukázal, že kvalitná káva má na ľudský organizmus mimoriadne pozitívny vplyv. Oddýchli sme si. Teraz si kávu doprajeme s ešte väčšou radosťou. Nielen kvôli vynikajúcej chuti a obsahu kofeínu.

Čo všetko čerstvá káva dokáže

  1. Povzbudí, rozveselí, zrýchli tempo.

    Iste, väčšina z nás si kávu dá, keď sa potrebuje zbaviť únavy. Máme zažité káva = kofeín. Celosvetovo najpopulárnejší legálny stimulant je v kávových zrnách obsiahnutý prirodzene. V jednej šálke ho býva zvyčajne 60120 miligramov. V tele funguje ako stimulátor nervovej sústavy, dočasne potláča únavu a prebúdza bdelosť. Vyskytuje se v listoch, semenách a plodoch najmenej 63 rastlín. Najznámejšie sú samozrejme kávové zrná (nasledujú kakaové bôby, cola orechy, čajové lístky…). Kofeín uvoľňuje hladké svalstvo, rozširuje tepny a podporuje funkciu obehového a respiračného systému. Zvyšuje metabolizmus, odbúrava tuky a taktiež dočasne prispieva k mobilizácii tukových zásob. Spôsobuje, že pracujúci sval využíva tuk ako zdroj energie, čo zlepšuje vytrvalosť a zvyšuje výkon. Zlepšuje krátkodobou pamäť, produktivitu práce aj náladu. Asi preto si bez poriadneho espressa nedokážeme predstaviť ani jeden pracovný deň. A ako je to s návykovosťou kofeínu? Kto si dopraje viac ako 4 šálky silnej kávy denne po dlhší čas, môže si ľahkú závislosť vypestovať. Po vysadení kofeínu sa občas prejaví bolesťou hlavy, podráždenosťou, únavou a ťažkosťami s koncentráciou.

  2. Zníži riziko rozvoja cukrovky.

    Káva obsahuje okrem kofeínu taktiež kyselinu kávovú a chlorogenovú, stopové prvky, vitamín P, veľké množstvo antioxidantov, horčík a chróm. Pomáhajú využiť hormón inzulín, ktorý kontroluje hladinu krvného cukru (glukózy). U diabetu 2. typu stráca telo schopnosť regulovať hladinu cukru v krvi. Mnohé štúdie ukazujú, že pitie kávy zvyšuje aktivitu anti oxidačných enzýmov, čo má za následok zlepšenie citlivosti k inzulínu. Ale pozor. Vždy je potrebné brať na zreteľ množstvo kávy a spôsob prípravy. Riziko rozvoja diabetu typu 2 znižuje konzumácia 3 až 5 šálok filtrovanej kávy.

  3. Predíde kardiovaskulárnym ochoreniam.

    Veľká prospektívna štúdia (dáta o študovaných osobách sú zbierané priebežne a nie sú nadobúdané spätne napr. zo zdravotníckej dokumentácie) publikovaná v roku 2009 v Japonsku uvádza, že konzumácia kávy obsahujúcej kofeín má vplyv na zníženie rizika úmrtia na kardiovaskulárne problémy. V priebehu 13 rokov bolo sledovaných takmer 77 tisíc osôb vo veku 4070 rokov. Tí, ktorí pili 4 šálky kávy denne, mali výrazne menej srdcových arytmií vrátane menších fibrilácií predsiení

  4. Zmierni priebeh Alzheimerovy choroby.

    Najčastejšie neurodegeneratívne ochorenie na svete postihuje ľudí okolo 60 až 80 rokov. Prejavuje sa stratou pamäte, znížením schopnosti ukladať informácie a narušením ďalších kognitívnych funkcií. Končí demenciou a stratou sebestačnosti. Krátkodobé stimulačné účinky kávy podporujú centrálny nervový systém, kofeín zároveň s vysokou pravdepodobnosťou znižuje tvorbu amyloidu beta v mozgu (hlavná zložka senilných plakov a neurofibrilárnych buniek, ktoré sa nachádzajú v mozgu pacientov s Alzheimerovou chorobou).

  5. Pomôže Parkinsonikom.

    Hneď za Alzheimerovou chorobou stojí na rebríčku neurodegeneratívnych ochorení takzvaný Parkinson. Odumierajú pri ňom bunky produkujúce dopamín, látku, ktorá vzniká v mozgu a zaisťuje prenos nervových impulzov. Bolo preukázané, že ľudia, ktorí pili 4 šálky kvalitnej kávy s kofeínom denne, mali riziko vzniku Parkinsonovej choroby o 31 % nižšie ako ľudia, ktorí kávu nepili vôbec.

  6. Potlačí fibrózu pečene.

    U pacientov s nealkoholickým ochorením pečene a nealkoholickou steatohepatitídou znižuje zvýšený príjem kávy riziko vzniku fibrózy pečene. Vyplýva to zo záverov zverejnených v odbornom periodiku Hepatologie (2012) Americkej asociácie pre štúdium ochorení pečene.

  7. Zaženie depresie.

    Nurses’ Health Study z roku 2011 uvádza, že ženy, ktoré pijú 3 šálky kávy denne po dobu 10 rokov, majú o 15 % nižšie riziko depresie ako tie, ktoré nepijú kávu vôbec.

  8. Predĺži život.

    Toto smelé tvrdenie vychádza z dokonalej znalosti chemických látok obsiahnutých v kávových zrnách. Experti v nich odhalili radu antioxidačných zlúčenín kyselinu kávovú, kofeín, eugenol, gamatokoferol, isoeugenol, pkumarovú kyselinu a triesloviny. Nezabudnime ani na polyfenoly. Zásluhou všetkých má káva schopnosť neutralizovať voľné radikály a postarať sa o zdravie buniek.

  9. Pritiahne pozornosť.

    Schválne si skúste privoňať k niekomu, kto holduje kvalitnej a výberovej káve. Bude vám voňať! Pravidelná konzumácia kávy dodáva nádhernú vôňu celému telu. Káva sa totiž uvoľňuje aj potnými žľazami. Ak neveríte, môžete si nás prísť očuchať.

  10. Ale pozor – večer si dajte radšej pohárik vína.

    Pitie kávy navečer nie je práve dobrý nápad. Kto sa chystá pod perinu, mal by vedieť, že kofeín sa z kávy uvoľňuje 4 až 5 hodín. Ak sa chcete naozaj dobre vyspať, dajte si poslednú šálku najneskôr 6 hodín pred uľahnutím. Záleží ale na rýchlosti vášho metabolizmu a obsahu kofeínu v káve. Sami časom najlepšie zistíte, ako na vás „božský nápoj“ z Etiópie pôsobí.
Môžete sa kedykoľvek odhlásiť. Novinky Vám zašleme len 1x za 14 dní.
Prihlásením do akcií, noviniek a zaujímavostí súhlasíte sa spracovaním osobných údajov..

  Doprava zadarmo od 40 € | Zľava na prvý nákup »