

ETHIOPIA SIDAMOO MOCHA - zrnková káva
Zloženie
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Zrnková káva Ethiopia Sidamo Mocha je skutočne stelesnením všetkých predstáv o káve voňajúcej, chutiacej a vyzerajúcej ako čokoláda. Výborne sa hodí na prípravu v moka kanvičke, vtedy vyniknú všetky jej tóny a aróma.
Pôvod kávy
Ak ste vždy chceli ochutnať kávu z miesta, kde sa "narodila", potom ste tu správne. Práve Etiópia je uvádzaná ako krajina, ktorej obyvatelia skvelú chuť a báječné účinky (tie ich zaujali oveľa skôr ako chuť) objavili. Stalo sa tak počas 9. storočia v provincii Kaffa a legenda hovorí, že vďaka stádu maškrtných kôz a jednému zvedavému pastierikovi. Tomu vŕtalo hlavou, prečo sú jeho zverenkyne spásajúce červené bobule tak veselé a divoké.
Z Etiópie sa kávovníky asi v 13. storočí dostali do Jemenu a trvalo veľmi dlho, že sa obyvatelia Arabského polostrova rozhodli o tento poklad rozdeliť. Lipli na ňom natoľko, že pred vývozom prelievali kávové zrná vriacou vodou, aby zabránili možnosti, že vyklíčia mimo Arábiu a pripravia ich tak o tučné zisky.
Ale späť do Etiópie, štátu východnej Afriky, pre ktorý káva neprestáva byť dôležitou plodinou. Viac ako polovica zahraničných príjmov pochádza z predaja kávy a odhaduje sa, že z jej pestovania alebo spracovania profituje okolo 15 miliónov ľudí. Čo je pre veľmi chudobnú krajinu významný počet. Kávové zrná v Etiópii delia do troch kategórií: Longberry, Shortberry a Mocha. Práve posledná spomínaná sorta je komoditou vysoko cenenou, lebo má komplexnú čokoládovú chuť, v ktorej prebleskujú tóny korenia a citrusového ovocia.
Región Sidamo sa rozprestiera na etiópskej vysočine, kávovníkové kríky v ňom rastú pomalšie a plody dozrievajú dlhšie. Preto sú schopné absorbovať oveľa viac okolitých vôní, výsledná aróma kávy je potom robustná a veľmi vrstevnatá.
Etiópčania spracovávajú kávové čerešne zvyčajne takzvaným mokrým spôsobom. Najprv ich vo vodných mlynoch zbavia vrchnej šupky a rozvoľnia dužinu obaľujúcu semená. Potom kávu nasypú do fermentačných nádrží s vodou, kde ju nechávajú až 36 hodín kvasiť. Prirodzené procesy zbavia zrná posledných obalov a úplne ich uvoľnia. Na záver je potrebné zelenú kávu usušiť, čo sa najčastejšie deje na priamom slnku, za pravidelného otáčania a prehrabávania.
Tak vzniká tradičná etiópska káva s názvom Mocha, vysoko kvalitná, pozoruhodne čokoládová, bohatá a plná.Ukážka balenia kávy
Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
- Kávu nameľte na hrubosť vyhovujúcu vybranej príprave kávy.
- Na 1 kávu použite aspoň 1,5 - 2 kávové lyžičky (približne 7g) mletej kávy.
- Kávu zalejte vodou s teplotou cca 95 °C.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

ETHIOPIA YIRGA CHEFFE zrnková káva

KUBA SERRANO SUPERIOR zrnková káva
