Nová registrácia
Zabudli ste heslo?
0221 201 040 (Po-Pia 7-17 hod.)
0 Ks
0,00 €
Košik je prázdny. Poďme to napraviť!
Neplaťte poštovné! Pridajte 40,00 € a máte ho zadarmo.
 
40,00 €

Potrebujete poradiť?

Kontaktujte Petru!
0221 201 040
petra@manucafe.sk

Prečo tovar od nás?

  • Doprava zadarmo od 40 €
  • Spokojných zákazníkov
  • Dodanie do 48 hodín

DTest

Heureka - ověřeno zákazníky

BIO



AKO VYBRAŤ SPRÁVNY HRNČEK

17. 1. 2018 3 minúty čítanie
"To som sa zas pokochal," predniesol s ľahkou iróniou náš markeťák. Ranné pochôdzky ho zaviedli do banky. A tam, na dizajnovom stole, v spoločnosti strieborného pera a zlatej zošívačky stál HRNČEK (s kávou). Vraj bol tak... ohavný, zašlý a omlátený... Hotový lógrtrotl.

Takže sme sa skoro pohádali. Obchoďák tvrdil, že inak ako v hrubostennej porcelánovej šálke nie je espresso espressom, asistentka tresla, že si pokojne zaleje instantnú kávu do reklamného štvrťlitráka a účtovníčka nesmelo pípla: "Ja si robím turka vždy len do modrého cibuliačika." Zhodli sme sa na jedinom - dôležité je, aby bola káva kvalitná a dobrá. To ostatné nie je úplne zásadné.

Alebo áno?

Samozrejme, že je na každom, do čoho si kávu pripraví. Iná kapitola je samozrejme podávanie kávy v kaviarni. Tam má servírovanie jasné pravidlá. Určite sa k nim v niektorom z nasledujúcich blogov dostaneme. Ako na to ale ísť doma?

Hrnček, šálka, pohár, cibulák... Ak hodláme dať "božskému nápoju", čo potrebuje a chceme si jeho mnohovrstvovú arómu skutočne vychutnať, je fajn mať základné informácie.

MATERIÁL

Je pre uchovanie autentickej chute a vône kávy zásadný. Musí byť samozrejme zdravotne nezávadný, čistý a nepoškodený. Z archeologických nálezov vieme, že naši predchodcovia z doby kamennej používali na pitie "hrnčeky" vyrezávané z kostí. Neskôr prešli na drevo, pálenú hlinu. Tri tisíce rokov pred naším letopočtom sa začalo používať sklo, pravý porcelán prišiel na svet až v 7. storočí nášho letopočtu.

  • Porcelán – rýchlo sa nahreje a teplo dobre uchováva. Porcelán je odolný, inertný. Exkluzívne dekorovaný kávový porcelán má vysokú hodnotu. Vyberať môžeme ale aj z jednoduchých a moderných dizajnov. Súčasné porcelánové šálky a podšálky sa môžu umývať v umývačke, sú odolné voči zmenám teploty a ich špeciálne tvary dovoľujú úsporné skladovanie. Hodí sa na podávanie espressa alebo cappuccina.
  • Keramika – má nízku tepelnú vodivosť, je pevná, ale zároveň krehká. Odoláva rýchlym zmenám teploty a je chemicky aj fyzikálne stabilná. Keramické hrnčeky vynikajú nekonečnými variantmi tvarov a farieb. O vhodnosti umývania v umývačke riadu sa poraďte s výrobcom, ale v zásade platí, že keramike so sklovitou glazúrou by nemala ublížiť. Len pozor na drobné zdobenie, farbu a prípadné drevené prvky. Pre nápoje voľte vždy keramiku glazovanú - na rozdiel od neglazovanej nie je porézna a nedovolí kvapaline vzlínať sa.
  • Sklo – je chemicky a fyzikálne mimoriadne stále, má vyššiu tepelnú vodivosť. Na prípravu kávy odporúčame sklo hrubostenné, zmiernime tým riziko jeho prasknutia pri prudkej zmene teploty. Pokiaľ ide o umývačku, môžu v nej poháre šednúť. Použite špeciálny program na sklo alebo znížte dávku soli. Do skla sa najčastejšie podáva café latte, írska alebo viedenská káva.
  • Kov – poslednou dobou sa objavuje ako módny atribút mestského štýlu života. Hrnčeky z nerezovej ocele je ľahké udržiavať, zdravotná nezávadnosť by mala byť samozrejmosťou. Stretnúť sa môžeme aj s hliníkom. Prvý prípad možno umyť v umývačke, hliník do nej ale nedávajte. Takzvané termohrnčeky s dvoma plášťami udržia kávu dlho teplú.
  • Papier – stretneme v niektorých kaviarňach alebo reťazcoch. Poháriky bývajú buď dvojstenné alebo hrubostenné a nemali by prenášať teplo z kávy do dlaní jej majiteľa. Nie vždy sa to však podarí... Papierové kelímky bývajú opatrené tesniacim viečkom, musia spĺňať hygienické normy. Po použití by mali prísť do koša na separovaný odpad.
  • Plast – kvalitný polypropylén je voľbou pre "stav núdze". Doma by sme si do plastového téglika asi kávu neuvarili, ale na hudobnom festivale alebo podobnom podujatí o taký riad nie je núdza. Je určený skutočne na jedno použitie a rovnako ako u papierového kolegu - až doslúži, patrí do zberu.

TVAR

Možno ste o tom neuvažovali, ale tiež tvar hrnčeka má vplyv na výsledný pôžitok. Šálka by mala byť v ideálnom prípade kónická. Zaoblený tvar zaistí nielen pohodlnú manipuláciu, ale najmä toľko žiaduce rozvinutie chuti a vône horúcej kávy.

OBJEM

Samozrejme, proti gustu žiaden dišputát. Ale aj pre prípravu kávy platia pravidlá. Klasické espresso je vhodné podávať v šálke s objemom 60 ml, pre dvojité sa odporúča 100 ml. Cappuccino by malo byť v šálke o objeme 150 ml, café latte 0,3 l.

Ideálne je keď…

… podávate espresso v porcelánovej šálke kónického tvaru, ktorú predtým nahrejete. Jej steny majú hrúbku 5 mm, objem je 50-70 ml...

Najdôležitejšie ale je, aby bol váš hrnček čistý a nepoškodený. Kvalitne praženú a dobre pripravenú plantážovú kávu si konieckoncov vychutnáte z modrého porcelánu po babičke aj pohára na nôžke. Alebo nie?

Môžete sa kedykoľvek odhlásiť. Novinky Vám zašleme len 1x za 14 dní.
Prihlásením do akcií, noviniek a zaujímavostí súhlasíte sa spracovaním osobných údajov..

  Doprava zadarmo od 40 € | Zľava na prvý nákup »