Nová registrácia
Zabudli ste heslo?
0221 201 040 (Po-Pia 7-17 hod.)
0 Ks
0,00 €
Košik je prázdny. Poďme to napraviť!
Neplaťte poštovné! Pridajte 15,00 € a máte ho zadarmo.
 
15,00 €

Potrebujete poradiť?

Kontaktujte Petru!
0221 201 040
petra@manucafe.sk

Prečo tovar od nás?

  • Doprava zadarmo od 40 €
  • Spokojných zákazníkov
  • Dodanie do 48 hodín

DTest

Heureka - ověřeno zákazníky

BIO



BIALETKA, ALEBO OD PRÁČKY KU KÁVOVARU. GENIÁLNE!

9. 6. 2018 2 minúty čítanie
Kto ešte nepozná moka kanvičku čiže bialetku, perlokátor alebo ak chcete caffetieriu, mal by zbystriť. Veľmi populárna metóda domácej prípravy kávy si vybojovala svoje miesto v kuchynkách vysokoškolských internátov aj domácnostiach ctiteľov tradičných postupov.

Varenie kávy v bialetke je malým obradom. Mladí muži na neho ľahko ulovia kávumilujícu kolegyňku z ročníka. Tí zrelší môžu o fyzikálnom jave prestupovania vody kávou podať zasvätený polhodinový výklad.

Ako to bolo s talianskymi práčkami

Vynález Alfonsa Bialettiho je starý osemdesiat rokov. Konvička funguje na princípe rozpínavosti vody pri vzrastajúcej teplote. A čuduj sa svete, autor nápadu sa inšpiroval metódou prania bielizne talianskych žien. Tie na začiatku 20. storočia využívali systém do seba vložených rúrok, ktoré čerpali mydlovú vodu a viedli ju skrz kôš so špinavou bielizňou.

Nápaditý inžinier spojil predchádzajúce skúsenosti s prácou s hliníkom a netradičný spôsob tlakovania vody, a bialetka bola na svete!. Jednoduché zariadenie v atraktívnom štýle art deco si veľmi rýchlo našlo cestu do talianskych domácností.

Od roku 1933, kedy pán Bialetti predstavil zákazníkom kultový model Moka Express, bolo vyrobených viac ako 300 miliónov kanvičiek. Celých 90 percent talianskych domácností údajne nevarí kávu inak, než v bialetke.

Príprava kávy zažila revolúciu

Kto si chcel dopriať začiatok 20. storočia kvalitnú a chutnú kávu, musel za ňou vyraziť do kaviarne. Kanvička Moka Express zmenila pohľad na kávu, priviedla ju do mnohých domácností a zo záležitosti elít sa stal rozšírený rituál. Popoludňajšiu kávu si dopriali ľudia v mestách aj na vidieku.

Je pravdou, že šikovný Alfonso napriahol maximálne sily do marketingu. Využil vtedy billboardy, rozhlasové kampane, novinové články aj reklamu v časopisoch.

V roku 1953 namaľoval jeho syn Renato postavičku fúzatého muža so zdvihnutým prstom, ktorá sa stala ochrannou známkou kanvičky. Zlé jazyky tvrdia, že sa nechal inšpirovať svojím otcom - vyobrazil ho ako staršieho rodinného príslušníka objednávajúceho si ďalšiu kávu.

Aby bola silná, pomeľte ju jemne

Káva z bialetky je veľmi silná, podobná espressu. Umelte ju jemne, najlepšie tesne pred prípravou. Ale pozor, nenastavujte si na mlynčeku najjemnejšiu hrubosť. Mohol by sa vám upchať filter a kanvička by bola zničená.

Moka kanvičky možno zakúpiť v niekoľkých veľkostiach, rádovo neminiete viac než pár sto korún. Vyrábajú sa dokonca aj typy vhodné pre indukčné varné dosky. Kanvička sa skladá z troch dielov. Prostrednú, s filtrom, naplňte kávou po okraj, ale neutláčajte. Do spodnej časti nalejte vodu. Odporúčame ju predhriať až k bodu varu. Zabránite tak prepáleniu kávy pri samotnej príprave. Pevne zoskrutkujte všetky časti k sebe a postavte na varič. Akonáhle začne káva pretekať do hornej časti, zmiernite var. A to je všetko.

Užite si ten proces

Čo je na bialetke tak sexy? Podľa nás zvuk prebublávajúcej kávy, šírenie jej jedinečnej vône a potom taktiež možnosť si ju dochutiť. Medzi študentmi je obľúbené pridať do mletej kávy škoricu, čili alebo čierne korenie. Samozrejme namleté a v primeranom množstve.

PS: O tom, že rodina Bialetti mala kávu v krvi, svedčí nedávny pohreb Renata Bialettiho, spomínaného syna "kráľa kávy". Jeho posledným prianím bolo uloženie popola nie do urny, ale do kanvičky. Vo februári 2016 tak médiá zaplavili fotografie smútočného obradu, ktorému vládol oltár s bialetkou.

Môžete sa kedykoľvek odhlásiť. Novinky Vám zašleme len 1x za 14 dní.
Prihlásením do akcií, noviniek a zaujímavostí súhlasíte sa spracovaním osobných údajov..

  Doprava zadarmo od 40 € | Zľava na prvý nákup »