

Čakanková káva s schizandrou a ginkgo bilobou
Zloženie
Čakankový koreň, Schizandra, Ginkgo biloba listyNálev a chuť
Čakanková káva je známa pre svoju bohatú, zemitú chuť, ktorá často pripomína oriešky. Má mierne sladký podtón, jej konzistencia je obvykle hladká a môže mať aj ľahký korenený nádych. Vzhľadom na to, že neobsahuje kofeín, ide o obľúbenú alternatívu tradičnej kávy pre tých, ktorí sa chcú vyhnúť účinkom stimulantu alebo sú citliví na kofeín. Výsledný nápoj je jemný a osviežujúci. Nespôsobuje podráždenosť alebo nespavosť spojenú s konzumáciou klasickej kávy.
Pôvod
Čakanková káva je radená medzi takzvané kávoviny, bezkofeínové náhradky kávy. Ľudia ich historicky využívali z ekonomických a zdravotných dôvodov, kvôli askezii v niektorých náboženských spoločnostiach, alebo jednoducho preto, že káva nebola dostupná. V Európe boli populárne počas oboch svetových vojen, keď káva na trhu chýbala, alebo mala príliš vysokú cenu. Kávoviny sa tiež stali dôležitým obchodným artiklom, najmä počas rozvoja instantných nápojov v 70. rokoch 20. storočia. Používajú sa nielen ako alternatíva kávy pre tých, ktorí sa jej vyhýbajú, ale aj v niektorých kuchyniach. Napríklad v kórejskej kulinárskej tradícii sú kávoviny súčasťou bežných horúcich nápojov. Okrem čakanky je možné kávovinové nápoje vyrobiť aj z mandlí, žaluďov, kukurice, púpavového koreňa, hrachu alebo napríklad obilných zŕn.
Čakanka obyčajná (Cichorium intybus) je vytrvalá bylina s tuhou stonkou dorastajúcou do výšky až jedného metra. Patrí do čeľade hviezdicovitých (Asteraceae). Kvety čakanky, ktoré kvitnú od júla do októbra, sú typicky jasne modré a široké 3–4 cm, ale môžu sa vyskytovať aj v odtieňoch od bielej po bledo ružovú. Rastlina je rozšírená v okolí ciest, polí, lúk, lesov a strání, a s výnimkou extrémnych oblastí ako Antarktída a Grónsko, sa jej darí takmer po celom svete. Táto bylina obsahuje množstvo cenných látok, vďaka ktorým môže jej konzumácia prispievať k normálnej funkcii pečene a žlčníka, črevného traktu, činnosti srdca a ciev aj k normálnemu stavu kostí a kĺbov.
Druhou ingredienciou tejto čakankovej kávy je klanopraška čínska (Schisandra chinensis), opadavá liana z čeľade klanopraškovité, vyskytujúca sa vo východnej Ázii, severnom Japonsku, Kórei a na ruskom Ďalekom východe. Je to drevitá liana s jednoduchými striedavými listami a belavými kvetmi. Dorastá až do 10 metrov. Červené bobule sú jedlé, rastlina má využitie v medicíne, najmä vďaka obsahu adaptogénnych látok schizandrínov, je zároveň bohatá na vitamín C a organické kyseliny. Konzumácia schizandry podporuje normálnu činnosť pečene. Zmes je obohatená o ginkgo bilobu, listy ginka dvojlaločného. Je to dvojdomý, opadavý strom, ktorý sa vyznačuje dlhou životnosťou – najstarší známy exemplár je starý približne 4 700 rokov. Strom môže dosiahnuť výšku 30-40 metrov, má kužeľovitú až rozkladitú korunu so šedou, brázditou borkou a vodorovne odstálymi vetvami. Pokiaľ ide o zdravotné účinky jeho listov, potom doplňme, že podporujú duševnú rovnováhu, mikrocirkuláciu krvného obehu, kognitívne funkcie a normálnu činnosť mozgu.
Ukážka balenia kávy
Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
- Čakankovú kávu so schizandrou a ginkgo bilobou zalejte vodou s teplotou 90-100 °C v pomere 2g na 100 ml vody.















Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

MEXICO rozpustná káva - mix 100% arabicy a robusty

VAJEČNÝ LIKÉR rozpustná káva
