

EKVÁDOR UNOCADE PREMIUM BIO - kakaové bôby nepražené triedené
Za tri môžete mať králika, za sto veselú babu. Kakaové bôby bývali medzi Aztékmi tvrdou menou. Tie časy sú preč, ale skvelé vlastnosti semenám kakaovníkov zostali. Sú vítaným zdrojom antioxidantov aj teobromínu a kofeínu. Vymeňte ich za vyprážané pochúťky a chrúmte v aute, pri televízii alebo dobrej knižke. Ekvádorske bôby patria medzi najkvalitnejšie na svete.
Zloženie
100% Kakaové bôbyCHUŤ
Kakaové bôby odrody Arriva Forastero bývajú používané na výrobu skvostných jednodruhových čokolád. Preto vás neprekvapí, že ich chuť je skutočne výnimočná - ponúkajú bohaté čokoládové telo s delikátnymi tónmi orechov, kvetín a dreva.
PÔVOD
Hoci v našich končinách poznáme kakao poväčšinou ako jemný prášok, na svetovom trhu si veľkú popularitu získavajú tiež celé kakaové bôby. Prečo? Sú výbornou alternatívou rôznych nezdravých maškŕt a ešte do nášho jedálnička prinášajú originalitu a zaujímavé chuťové zážitky.
Kakaové bôby (fazuľa) nie sú ničím iným ako semenami kakaovníka pravého, z ktorých sa okrem iných produktov vyrába aj čokoláda. Ešte než sa dostaneme k samotným bobom, stojí za zmienku rastlina, ktorá ich prináša. Kakaovník, hoci je známy už 5 tisíc rokov, dostal svoje botanické meno až v 18. storočí. Známy švédsky prírodovedec mu prisúdil názov Theobroma cacao, teda "potrava bohov".
Kakaovník je vždyzelený strom pochádzajúci z Južnej Ameriky. Dorastá 5-8 metrov, má tmavo zelené, až 30 centimetrov dlhé lesklé listy. Kvitne prakticky celoročne. Plodom sú pretiahnuté, žlté, hnedé alebo červené bobule s 10 jemnými pozdĺžnymi brázdami. Obsahujú 4-14 semien, zvyčajne veľkosti 2 centimetrov.
Stromy sa zberajú 3-4x za rok. Je potrebné postupovať opatrne, aby nedošlo k poškodeniu miesta, kde nasadá stonka plodu na strom. Presne tam sa totiž objavia ďalšie kvety. Jeden človek môže údajne zožať asi 650 bôbov za deň. Potom ich najčastejšie mačetou otvorí a odstráni dužinaté časti. Sladkú bielu dužinu aj semená rozmiestnia farmári na rošty, kde niekoľko málo dní kvasí. Tým sa jednak profiluje výsledná chuť kakaa a tiež rozkladajú zvyšky dužiny. Následne sú bôby na veľkých plochách a za stáleho prehrabovania sušené - buď priamym slnkom, alebo v sušiarňach. Malé plantáže využívajú k poslednému čisteniu bôbov ľudské nohy- "tanec" medzi kakaom na červené hline im dodá lesk, jemnejšia farbu a údajne chráni úrodu aj pred plesňou. Niekedy sú takto bôby čistené aj na hovädzích kožiach. Suché kakaové bôby sú sypané do jutových vriec.
Pestovatelia pracujú s tromi hlavnými odrodami kakaovníkov - Forastero, Criollo a Trinitario. Prvý z nich "obstaráva" 95 percent svetovej produkcie kakaa.
Kakaové bôby Ekvádor Unocade BIO pochádzajú z odrody Forastero, špeciálne ekvádorské vetvy Arriba. Je určená pre výrobu jemného aromatického kakaa. A samozrejme sa k nej viaže pekná legenda. Podľa nej narazil švajčiarsky výrobca čokolády na hornom toku ekvádorské rieky Guavas na miestnych roľníkov nesúcich čerstvo zozbierané bôby. Keď sa ich spýtal, odkiaľ kakao pochádza, odpovedali "de rio arriba", teda "proti prúdu". Stalo sa tak v 19. storočí a od tej doby je kakao z odrody Forastero Arriba používané na výrobu tých najchutnejších čokolád.
A ešte niečo - značku BIO nemajú tieto boby len tak pre nič za nič. Za ich úplne prírodné pestovanie sa zaručuje farma Unocace združujúca viac ako 1730 malých farmárov z oblastí Guayas, Los Rios, El Oro a Bolivar. Obhospodarujú vyše 10 tisíc hektárov pôdy a ročne produkujú 1500 ton kvalitného kakaa. Vďaka spoločnému marketingu ho môžu predávať za primerané ceny a časť ziskov venovať na rozvoj sociálnych programov vo vlastných komunitách.
Dopyt po kakau stále rastie. Nepražené kakaové bôby sú radené medzi takzvané superpotraviny, pretože vykazujú obsah snáď najvyššieho počtu antioxidantov zo všetkých potravín. Pomáhajú ovplyvniť psychickú pohodu a výkonnosť organizmu.
Ukážka balenia čokolády a kakaa
Naše čokolády a kakaá sú balené v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Kvalitné balenie zachováva charakter kakaa aj čokolády. Kakao a čokoláda sú vždy v balení hermeticky uzavreté, aby odolávali vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
Konzumovať sa môžu ako orechy.
Uchovávajte na suchom a tmavom mieste v pootvorenom vrecúšku (bôby musia dýchať).















Energetická hodnota: | 520 kcal |
Tuky: | 52 % |
Bielkoviny: | 14 g |
Sacharidy: | 20 g |
Theobromin: | 1,3 g |
Kofeín: | 0,1 g |
Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

KUBA SERRANO SUPERIOR zrnková káva

KAKAOVÉ BÔBY Drvené BIO
