Nová registrácia
Zabudli ste heslo?
0221 201 040 (Po-Pia 7-17 hod.)
0 Ks
0,00 €
Košik je prázdny. Poďme to napraviť!
Neplaťte poštovné! Pridajte 40,00 € a máte ho zadarmo.
 
40,00 €

Potrebujete poradiť?

Kontaktujte Petru!
0221 201 040
petra@manucafe.sk

Prečo tovar od nás?

  • Doprava zadarmo od 40 €
  • Spokojných zákazníkov
  • Dodanie do 48 hodín

DTest

Heureka - ověřeno zákazníky

BIO



ESPRESSO ZMESI: AKO TO BOLO, JE A MÔŽE BYŤ

17. 3. 2018 2 minúty čítanie
Dávno preč sú časy, kedy sa jediná, v našich končinách dostupná káva volala Standard zmes a k dostaniu bola za 12.- Kčs. Spomínate na ten sáčok s hnedo-čiernou potlačou? Jeho majiteľ zvyčajne hneď po zakúpení mieril k pultíku s veľkými mlynčekmi, obsah vrecka vsypal celý do zásobníka a nechal si večne sa prehrievajúcimi prístrojom zrnká pomlieť. Aké? To asi vedel málokto.

Zmesi pre turka alebo Kdeže vlaňajšie snehy sú

V časoch, keď nemal stáť ani jeho občania peňazí na rozhadzovanie, miešali sa zmesi na prípravu "českého turka" rôzne. Pamätníci z podniku Baliarne obchodu, ktorý bol od 50. do 90. rokov jediným dodávateľom kávy českým a slovenských obchodníkom, hovorí o receptúre postavenej na 45% robusty, minimálne 45% arabiky 2. akosti a 10% arabiky 1. akosti. Mnohí na uvedené zloženie dnes napriek

tomu spomínajú so slzou v oku. Súčasné espresso zmesi totiž vo väčšine prípadov podobných parametrov zďaleka nedosahujú.

Zmesi pre biznis alebo Päťdesiat šálok jedným tlačidlom

Keď sa pozrieme kávovým zmesiam poriadne na zúbok, nemôžeme prehliadnuť fakt, že vznikli ako skvelý obchodný ťah. Vlastne celý koncept espressa, teda niekoľkosekundovej extrakcie kávy, stojí na zjednodušení prípravy a unifikovaní kávových porcií.

Aby bola káva na stole rýchlo, ľahko, lacno a stále v rovnakej kvalite, bolo potrebné nielen vynájsť stroj, ktorý to dokáže, ale tiež namiešať kávovú zmes. Takú, ktorá zvládne dlhý pobyt v skladoch, vytvorí vysokú cremu, bude chutiť vždy totožne a nebude stáť ranec. Navyše bolo nutné, aby bola káva mletá vždy na jednotnú hrubosť a odolala vysokému tlaku prístroja.

Za objavom espressa koncom 19. storočia (storočia pary, prirodzene) možno vidieť odpoveď na stále rastúcu popularitu kávy a nutnosť pripraviť jej veľa a hneď. Prvé espresso stroje vedeli 50 porcií naraz.

Zmesi pre rýchliky alebo Z čoho sú vlastne miešané blendy

Z vyššie uvedeného vyplýva, že espresso zmesi nebudú miešané tak aby dávali priestor ku kreativite s dĺžkou extrakcie, teplotou vody, jemnosťou mletia. Ich cieľom je vo väčšine prípadov poskytnúť konzumentovi jednotný chuťový zážitok. Z toho dôvodu býva káva do blendov pražená tmavšie. Tým však prichádza o to, kvôli čomu ju kávomilec vlastne pije - o jemné dotyky ovocia, inokedy kvetín alebo

korenia. Chuť takýchto zmesí možno opísať snáď len ako spálenú s nenápadným nádychom čokolády a orieškov.

Aby malo espresso "správne" vysokú a kompaktnú cremu, obsahujú zmesi veľký podiel silno praženej robusty s minimom kyslosti a vlastne akékoľvek príjemnej chute.

Prečo sa v niektorých espresso zmesiach teda vôbec silne pražená robusta používa? Je to od výrobcov taký krycí manéver - mletá arabika totiž po niekoľkých hodinách stráca schopnosť tvoriť onú vítanú a atraktívnu penu. Ale takmer akokoľvek stará robusta (aj značne nekvalitná) cremu nápojom vždy spoľahlivo dodá. Preto je v zmesiach často zastúpená. Napriek tomu, že kávu ničí a unifikuje.

A ešte je tu jeden dôvod - zmesi sú veľmi často miešané z robusty najnižšej kvality a teda aj ceny. Väčšinou v nich možno nájsť lacnú robustu vietnamského pôvodu s veľmi pofidérnou, niekedy až nebezpečnou akosťou. Ostatne, podrobne sa kávovým zmesiam pozreli na zúbok šéfkuchár Roman Vaněk a barista Michal Križko v peklo na tanieri.

Kávové zmesi veľkých producentov tak poskytujú presne to, čo sa očakáva - rýchlu, ľahko pripravenú kávu s jednotnou chuťou a bohatou cremou.

Zmesi pre kávomilcov alebo Espresso s chuťou, akú máte radi

Tak ako má každá odroda arabiky (a rovnako tak robusty) špecifický chuťový profil, má každý kávomilec špecifické chuťové preferencie. Nie je škoda obmedzovať sa na prípravu espressa z vopred namiešaných zmesí?

Krása kávy predsa spočíva v rozmanitosti vôní a rôznorodosti chutí. Môžeme si ju užívať všetkými zmyslami (áno, aj zrakom, hmatom a sluchom), môžeme jej prostredníctvom spoznávať ďalekej krajiny, môžeme o jej nuansách viesť dlhé hovory s priateľmi. Neoklamme sa o tento rozmer plantážovej kávy!

Nie je vôbec ťažké namiešať si espresso zmes podľa nálady, potreby, mlsného jazýčka. Kto túži po káve silnej, s bohatou cremou, pridá väčší podiel akostnej robusty. Kto sa chce oddávať nežným tónom zriedkavej arabiky a nechá si ústa pohladiť penou jemnou a ľahkou, využije robustu len ako čerešničku na torte.

Chutnú a vyváženú zmes na prípravu espressa môžete mať mávnutím prútika. To kúzlo objavíte ľahko sami.

Môžete sa kedykoľvek odhlásiť. Novinky Vám zašleme len 1x za 14 dní.
Prihlásením do akcií, noviniek a zaujímavostí súhlasíte sa spracovaním osobných údajov..

  Doprava zadarmo od 40 € | Zľava na prvý nákup »