Nová registrácia
Zabudli ste heslo?
0221 201 040 (Po-Pia 7-17 hod.)
0 Ks
0,00 €
Košik je prázdny. Poďme to napraviť!
Neplaťte poštovné! Pridajte 40,00 € a máte ho zadarmo.
 
40,00 €

Potrebujete poradiť?

Kontaktujte Petru!
0221 201 040
petra@manucafe.sk

Prečo tovar od nás?

  • Doprava zadarmo od 40 €
  • Spokojných zákazníkov
  • Dodanie do 48 hodín

DTest

Heureka - ověřeno zákazníky

BIO



GALAPAGOS - Z KRAJINY TUČNIAKOV A OBRÍCH KORYTNAČIEK

20. 1. 2016 2 minúty čítanie
Nádherná krajina, činné sopky, Charles Darwin so svojou teóriou o evolúcii druhov, jaštery, tučniaky či obrie korytnačky - to všetko sú symboly súostrovia Galapág, ktoré sú však tiež známe predovšetkým ako jedna z posledných svätýň nedotknutej prírody, čo sa prejavilo aj v začlenení medzi svetové dedičstvo UNESCO.

 Zásluhu na tom má bez pochyby pomerne veľká izolácia ostrovov od najbližšej pevniny, ale tiež aj obrovský rešpekt k prírode samotných obyvateľov Galapág a ich hrdosť nad krásou krajiny, v ktorej žijú. Aj z toho dôvodu je tu prísne zakázané používať akékoľvek chemické postreky, hnojivá či pesticídy a aj používanie ťažkej techniky je obmedzené na minimum. Poľnohospodári teda v krajine, ktorá je v podstate jedným veľkým národným parkom a je súčasťou juhoamerického štátu Ekvádor, pracujú výlučne s prírodnými zdrojmi a vplyvmi tak, aby bol charakter krajiny aj plodín samotných zasiahnutý čo najmenej.

Neslávne slávna história

V roku 1869 na pozvanie Manuela J. Cobosa, miestneho plantážnika a obchodníka s cukrovou trstinou, priviezli francúzski agronómovia na ostrov San Cristobal pôvodnú a veľmi kvalitnú odrodu kávy Arabica s názvom Bourbon. Vďaka prírodným a klimatický podmienkam sa plodina veľmi rýchlo uchytila a Cobosova plantáž menom Hacienda El Cafetal, ktorá súčasne slúžila ako veľmi krutý pracovný tábor pre trestancov, vďaka tomu rozkvitala až do roku 1904, kedy sa väzni vzbúrili voči tvrdým pracovným podmienkam a Cobosa zavraždili. Odvtedy nechala vláda plantáž pomaly zarastať okolitou prírodou, a to až do roku 1990, kedy sa o ňu prihlásili Cobosovy potomkovia.

Príroda nadovšetko

Priezračne čisté jazero El Junco, rozprestierajúce sa v kráteri vyhasnutej sopky, pôda vulkanického pôvodu bohatá na živiny a špecifické mikroklíma spôsobená stretávaním Humboldtovho studeného a Panamského teplého prúdu - aj to má veľký vplyv na kvalitu kávy z Galapág. Niekoľko sto metrov nad hladinou mora sa vysoko nad pásmi kaktusov a opuncií rozprestierajú malé kávové plantáže obnovenej haciendy El Cafetal, pričom vyrastené kávovníky sú presne tie isté, ktoré tu nechal M. J. Cobos zasadiť na konci 19. storočia. V tieni pomarančovníkov, guave a avokáda vykvitá kávovník dvakrát ročne (vždy február / marec a november / december). Jasne červené plody pripomínajúce čerešne sú potom ručne zozbierané a starostlivo roztriedené. Len tie najlepšie sú ďalej spracovávané - tie zvyšné sú potom použité ako prírodné hnojivo tak, aby kolobeh pestovania kávy mohol opäť pokračovať.

Z vybraných "čerešničiek" sa potom vylúpnu vždy dve zrnká kávy, avšak aj tu prebieha ručná selekcia - z týchto dvoch zrniek sa vyberá pre ďalší proces len to menšie, ktoré v sebe má plnšiu a bohatšiu chuť.

Vzhľadom k týmto prísnym procesom, ktoré si vyslúžili certifikáciu "Bird- friendly" (najprísnejšie podmienky ekologického poľnohospodárstva) a tiež vládou vydanému zákazu rozširovať existujúce plantáže nie je divu, že je množstvo kávy Galapagos tak obmedzené - ročne sa spracuje pre praženie približne len 30 000 kg a dá sa tak zohnať len v špecializovaných obchodoch.

Plná chuť kávy pripomínajúca sladký karamel s ľahkým ovocným nádychom je doplnená o delikátnu citrusovú bodku. Jedná sa rozhodne o výnimočný zážitok, ktorý stojí za to vyskúšať.

Môžete sa kedykoľvek odhlásiť. Novinky Vám zašleme len 1x za 14 dní.
Prihlásením do akcií, noviniek a zaujímavostí súhlasíte sa spracovaním osobných údajov..

  Doprava zadarmo od 40 € | Zľava na prvý nákup »