JARNÁ espresso zmes výberovej zrnkovej kávy
Každý tón je unikátny a predsa spoločne vytvárajú nádhernú symfóniu. Symfóniu jari. Limitovaná edícia espresso zmesi je vystavaná tak, aby svojou kompozíciou evokovala mladistvosť, elán a sviežosť jarných dní. Spojením štyroch samostatne pražených prémiových jednodruhových arabík sme dosiahli chuťový profil, ktorý vyznieva medovo, obsahuje prvky jazmínu, teší tónmi pomarančov, čerešní a čokolády. Vonia rovnako ako jar, po kvetoch.
Zloženie
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Zmes jarného espressa sme zostavili zo starostlivo vybraných špecialít jedného pôvodu. Každá z arabík prináša jedinečnú chuť a vôňu, výsledkom čoho je espresso s výnimočne dobrým telom, ktoré možno opísať ako medovo zamatové. Potom nasleduje lákavo sladká stopa ovocia v kombinácii s intenzívnou kvetinovou vôňou, ktorej dominujú veľmi príjemné tóny jazmínu. Ak ochutnáte pozorne, zistíte, že chuť pomaranča, čerešní, hrozna a čokolády je vyvážená. V dochuti sa prejavuje krásna sviežosť, sladká a okrúhla, ktorá v ústach pretrváva naozaj dlho.
Táto espresso zmes je vhodná pre všetky typy prípravy espressa, zaujímavých výsledkov však dosiahnete aj s využitím chemexu alebo filtra.
Pôvod kávy
Výroba akostnej espresso zmesi je doslova alchýmia. Na jej začiatku potrebujete nájsť, vybrať a na niekoľko rozdielnych stupňov upražiť rad kávových sort a šarží. Ich kombináciami, novým pražením, ochutnávaním a ďalšími úpravami praženia ladíte zmes tak, aby zo seba každá jej časť vydala to najlepšie, ale zároveň im to dohromady krásne ladilo. V tomto sáčku teda nájdete zrná rôznych farebných odtieňov (na rozdiel od takzvaných talianskych espress, do ktorých sú všetky obsiahnuté sorty pražené súčasne, čím môže dôjsť k prepraženiu alebo nedopraženiu niektorých z nich).
My sa hráme radi a náš pražiar je skutočný majster. Preto vám teraz predkladáme limitované, jedinečné espresso s jarným charakterom. Prečítajte si, z akých lahôdok sme ho zostavili.
Vyvážili sme štyri kávové špeciality s jedným pôvodom na váhach a našich vlastných chuťových pohárikoch. Jednopôvodné arabiky pestované na plantážach v Etiópii, Peru, Paname a Guatemale dodávajú zmesi správnu dávku sviežosti, medovosti, kvetinových, ovocných a kakaových tónov, aby bol výsledok harmonický a zároveň viacvrstvový.
Etiópia Guji G2 Bule Hora natural je úplne premývaná káva arabica z južnej časti regionálneho štátu Oromia, konkrétne z okolia mesta Bule Hora. Ak by ste ho hľadali na mape, zamerajte svoju pozornosť na samotné srdce Etiópie. Oromia je región oplývajúci prírodnými krásami a okrem divokej prírody a rozmanitej flóry zaujme návštevníkov aj úžasným jaskynným systémom a množstvom jazier. Ponúka všetky druhy scenérií - od polopúští a stepí až po afroalpínsku vysočinu, ktorá sa týči do výšky viac ako 4 300 metrov nad morom. Kávové plantáže pokrývajú viac ako 5 000 hektárov pôdy v Oromii. Kávu farmári zbierajú ručne a spracúvajú premývaním. Zrná nechajú 24-36 hodín fermentovať a potom ich sušia na "afrických lôžkach" na priamom slnku. Káva Bule Hora má intenzívnu vôňu červeného ovocia, dobrú kyslosť a dobré telo. V chuti dominuje med spolu s pomarančmi a čerešňami.
Peru SHB G1 Finca Rosenheim sme priviezli z farmy Villa Rica, ktorú vedie rodina Rosenheimovcov. Nachádza sa v izolovanej oblasti dažďového pralesa Selva vo východnej časti Peru. V horskej oblasti žije veľmi málo ľudí, príroda je úplne nedotknutá a klimatické podmienky sú ideálne na pestovanie špeciálnych druhov kávy. Niet divu, že na plantážach vysadených v nadmorskej výške 1 600 metrov sRosenheimovci zbierajú zrná s jedinečnými vlastnosťami. S dobrým telom, ľahkou kyslosťou, ovocnými tónmi a čokoládovou dochuťou. Vôňa je kvetinová, veľmi atraktívna.
Jazmínové tóny, ktoré v tejto espresso zmesi jasne rozpoznáte, sú zásluhou kávy Panama Reserva Candela SHB Arabica. Pochádza z okolia sopky Barú v regióne Candela. Sopka vo výške 3 474 metrov nad morom je neaktívny a v zime jej vrchol pokrýva sneh. Kávovníky sú vysadené vysoko v kopcoch rodinou Gallardovcov, a preto je úroda známa ako SHB (Strictly Hard Bean). Takáto káva máva tvrdšie zrná, ale vďaka pomalšiemu zreniu má intenzívnejšiu chuť a vôňu. V tomto konkrétnom prípade si môžete vychutnať chuť tmavého hrozna, vína a ľahkého pohladenia kvetov jazmínu. Telo je jemné, kyselinka ovocná.
Štvrtou arabikou, ktorá krásne podčiarkuje a dopĺňa všetky predchádzajúce, je Guatemala washed Huehuetenango-Finca EL Puente. Ako už názov napovedá, ide o kávu z dediny Huehuetenango, ktorá sa nachádza v kopcoch západnej Guatemaly. Vyváža najmä kávu, takže jej obyvatelia sa vedia o kávovníky dobre postarať. Do karát im hrá subtropické horské podnebie s teplými letami a miernymi zimami. Jedna z tradičných farmárskych rodín obhospodaruje Finca El Puente a kúpila ju v roku 2017. Rodina Jorge obhospodaruje 26-hektárovú plantáž na úrodnej sopečnej pôde. Výsledkom je káva s vôňou karamelizovaných citrusov, fialiek, medu a jahôd. Dochuť je čokoládová, telo zamatové a kyselinka jemná.
ZLOŽENIE
Ethiopia Guji G2 Bule Hora natural
Peru SHB G1 Finca Rosenheim
Panama Reserva Candela SHB
Guatemala washed Huehuetenango-Finca EL Puente
Ukážka balenia kávy
Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
- Kávu nameľte na hrubosť vyhovujúcu vybranej príprave kávy.
- Na 1 kávu použite aspoň 1,5 - 2 kávové lyžičky (približne 7g) mletej kávy.
- Kávu zalejte vodou s teplotou cca 95°C.