Prečo tovar od nás?
- Doprava zadarmo od 40 €
- Spokojných zákazníkov
- Dodanie do 48 hodín
JEDNODUCHO, LACNO, KDEKOĽVEK: DRIPPER, AEROPRESS A…
Tam, kde clivo hučíííí Niagááára
Oheň už praská, celta sa nahrieva na ihličí a slnko, ten verný priateľ všetkých tulákov, zachádza za kopec. Čas na harmonickú, sladko karamelovou kávu z hôr Kostariky? Prečo nie! V somradlu máte predsa dripper.
Veľmi jednoduchú prípravu kávy pomocou lievika a papierového filtra zvládnete s trochou skúseností (ktoré sa dostavia veľmi rýchlo) kdekoľvek. Dripper, teda sklenené, keramické, nerezové či plastové lieviky s drážkami sú uspôsobené na nasadenie na hrnček. Kúpiť ich môžete v niekoľkých veľkostiach, pre 1 alebo 2-3 kávomilcov.
Kávu do drippera je potrebné zomlieť stredne. Tu sa vybláznia hračičky, pretože vychytať ideálne mletie si žiada zopár pokusov a omylov. Potom už ide ale všetko ako po masle. Zaveste kanvičku s vodou nad oheň, akonáhle sa začne voda variť, na minútu ju odstavte. Do drippera vložte papierový filter a prelejte ho horúcou vodou. Prehrejete tak celý drip, vyplavíte z neho chuť papiera a filter dobre priľne k jeho stene.
Nasaďte dripper na hrnček, vložte do neho mletú kávu (na 250 ml nápoja 15-17 gramov) a zalejte ju vodou len natoľko, aby bola všetka mokrá. Vydržte 20 sekúnd a potom tenkým prúdom, špirálovito od stredu ku krajom dolievajte potrebné množstvo vody. Extrakcia by nemala trvať dlhšie ako 3 minúty.
Tam, kde majú všetci malý stan
Kempy sú plné ľudí raňajkujúcich, obedujúcich aj večerajúcich. V stanoch a karavanoch však nie je miesta nazvyš, takže vyšetriť priestor pre voňavú fajčiarsku delikatesu nebýva ľahké. Taktiež ľahký a dve dlane dlhý plastový dutý valec sa ľahko zabalí napríklad do bundy. Oceníte ho ale taktiež v kancelárii alebo doma. Má štýl a dáva kávu vraj najlepšiu, akú je len možné v domácich podmienkach pripraviť.
Aeropress skladajúci sa z piestu, tela a sitka patrí k mimoriadne obľúbeným technikám prípravy kávy a existuje dokonca niekoľko, vavrínom ovenčených, metód, ako na to. Tá základná odporúča vytiahnuť piest až hore, otočiť aeropress "hore nohami", odskrutkovať viečko a nasypať kávu (na 250 ml nápoja 14-18 gramov). Mletie odporúčame jemné.
Do sitka potom vložte malý papierový filter, prepláchnite ho horúcou vodou. Kávu zalejte vodou s teplotou 90 ⁰C až po maximum (najlepšie na dvakrát, s 10 sekundovou prestávkou a krátkym zamiešaním lyžičkou) a na telo naskrutkujte sitko. Na aeropress položte hrnček a celú sústavu otočte. Teraz prišiel čas zatlačiť opatrne na piest a vyextrahovať si kávu, ktorá prevonia kemping od recepcie po kúpeľne.
Tam, kde máš v chalupe orchestrióón
Samozrejme nezabúdame ani na všetkých, ktorí pred holým nebom alebo pláteným stanom dávajú prednosť dubovým krovom. Chatárov a chalupárov je u nás dosť. Nie každý chce svoje letné sídlo vytunit modernou kávovarnickou technikou. A nie každý vyhľadáva silné chute zrnkovej arabiky či robusty.
A preto sa hodí pripomenúť, že ľahká a kvalitná rozpustná kávadokáže urobiť pohodu aj keď je podávaná v otlčenom hrnčeku po prababičke. Alebo práve preto. Pripraviť si vodu na kachliach a k ríbezľovej bublaninách servírovať vynikajúcu, rýchlo pripravenú kávu (1-2 lyžičky kávy na šálku) je pre mnohých naplnením sna o ideálnom víkende.
Doprajte si ho taktiež. Vyberte si optimálny spôsob prípravy svojej obľúbenej kávy. A my sľubujeme, že sa ku každému z nich ešte raz a podrobnejšie vrátime. Aby sme nezabudli na tých z nás, ktorí sú zvyknutí si rannú kávu pripraviť jednoduchým zmačknutím tlačidlá, tak elektrické kávovary síce neponúkame, ale našli sme pár štýlových kávovarov inde.
Ale sami viete, že ak dáte prednosť kvalitnej produkcii káv z najlepších plantáží sveta, bude jedno, kde a ako si ich vychutnáte. Skvelé zostanú skvelými!