

Kamerun AA - zrnková káva
Prečo je táto káva pomenovaná AA? Pretože má veľké zrno. A prečo by ste mali ochutnať kávu z Kamerunu? Pretože je orieškovo hlboká, citrusovo svieža a ovocne voňavá. A tiež preto, že Kamerun sa stáva kávovou destináciou, o ktorej je čoraz viac počuť. Nechajte sa očariť perfektnou arabikou priamo od rovníka.
Zloženie
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Kamerun AA je možné popísať ako sviežu a hlbokú zároveň. V jej chuti nájdete totiž jasné tóny citrusových plodov, ako aj tlmené valéry pražených orieškov. Dohromady to funguje skvele. Telo je hladké, krémové, záver potom dlhý, sladkastý. Šálka vonia veľmi intenzívne po ovocí.
Pôvod kávy
Pre Kamerun je káva mimoriadne dôležitou plodinou, jej pestovaniu sa venuje od konca 19. storočia, kedy bol nemeckou kolóniou. Odvtedy produkovala rovníková krajina kávy stále viac, prišlo však aj obdobie, kedy výnosy poklesli na polovicu. K dôvodom, prečo sa tak stalo, patrili zlé postupy hospodárenia, starnúce kávovníky, nedostatok hnojív aj napríklad konkurencia iných trhových plodín – napríklad kakaa. Dnes Kamerun vypestuje a spracuje okolo 40-tisíc ton kávy každý rok a drží sa tak zhruba na 20. mieste svetového rebríčka.
Kávový priemysel zamestnáva stovky tisíc ľudí, z nich prevažná väčšina žije na vidieku. Pestujú ako arabiku, tak robustu (tej sa v Kamerune darí lepšie). Políčka s kávovníkmi odrody arabika sa nachádzajú predovšetkým v oblastiach, kde sa hovorí anglicky, robustu zberajú francúzsky hovoriaci farmári. Región Oku, odkiaľ arabika Kamerun AA pochádza, zahŕňa asi 36 dedín, rozkladá sa v kopcoch na severozápade krajiny a je preto pomerne chladný. Mount Oku, ktorý sa na región pozerá, je druhou najvyššou horou v pevninskej strednej Afrike – vulkán sa týči do výšky 3 011 metrov nad morom.
Kamerunská káva sa žne od októbra do marca. V Oku sú kávovníky vysádzané vo výške 1 800 až 2 000 metrov nad morom, obklopené banánovníkmi a pomarančovníkmi. Poskytujú im žiaduci tieň, chránia ich pred vetrom a ich tlejúce listy im dodávajú cenné humózne látky. Keď k tomu pripočítame, že tamojšia pôda je vulkanická a teda bohatá na minerály a že farmári nepoužívajú žiadne priemyselne vyrábané ošetrujúce prípravky ani hnojivá, potom je isté, že sa nám dostane kávy úplne špičkových parametrov.
Zber prebieha ručne, na spracovanie používajú farmári takzvané premývanie. Zrelé kávové čerešne najskôr nasypú do vody a odstránia prípadné defektné plody. Tie kvalitné pretláčajú vo vode drviacimi plechmi, ktoré ich zbavia vrchnej šupky. Zrnká obalené zvyškami sladkej dužiny nechávajú niekoľko hodín alebo dní fermentovať v kvasných nádobách s vodou. Dužina sa vďaka tomu rozpustí a zelená káva uvoľní. Znovu ju prepláchnu čistou vodou a nakoniec sušia na priamom slnku. Počas sušenia musia kávu samozrejme obracať, aby neplesnivela.
Ukážka balenia kávy
Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
- Kávu nameľte na hrubosť vyhovujúcu vybranej príprave kávy.
- Na 1 kávu použite aspoň 1,5 - 2 kávové lyžičky (približne 7g) mletej kávy.
- Kávu zalejte vodou s teplotou cca 95°C.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

KUBA SERRANO SUPERIOR zrnková káva

UGANDA AA MOUNT RWENZORI zrnková káva
