

MALAWI PB - zrnková káva
Možno už svojou vlajkou odkazuje Malawi ku káve. Dole zelená ako kríky, uprostred červená ako plody a hore čierna ako samotný nápoj. Nezvyčajne guľaté zrná z juhovýchodnej Afriky si získavajú svetové renomé. Malá sieť farmárskych družstiev produkuje kávu mimoriadne zaujímavú. Tá rastúca na juhu krajiny v sebe spája chuť červeného ovocia, čokolády a byliniek. V závere prebleskujú tóny korenia. A unáša vás do ďaleka...
Zloženie
Arabica 100%Chuť kávy
Káva Malawi PB poteší každého, kto má rád miernu až strednú kyslosť, ovocie aj čokoládu. Toto všetko a ešte bylinky s trochou pikantnosti v závere. Stopercentná arabika navyše vonia jemne ovocno-kvetinovo a jej crema je ľahká, ale súdržná.
Pôvod kávy
Ako vidno, káva nemá v Malawi storočnú históriu, na druhú stranu sa ale tamojší zber stáva čím ďalej populárnejším. Absolútnu väčšinu bobúľ spracovávajú farmári premývaním, vďaka nemu si zrna zachovávajú čistú a sladkú chuť. Celý proces začína namočením červených kávových plodov do vody a separáciou nezrelých kusov. Potom sa bobule pretlačia drviacimi plechmi, ktoré odstránia kožovitú šupku. Nasleduje niekoľkodňová fermentácia v kvasných kadiach. Počas nej sa prirodzeným chemickým postupom rozpustí biela sladká dužina obaľujúca kávové zrná. Nakoniec je potreba zelenú kávu usušiť, a to buď v sušičke, alebo na priamom slnku.
V Malawi kávu zberajú od apríla do septembra. V krajine so subtropickým podnebím totiž dvakrát ročne prichádza obdobie dažďov - od októbra do novembra a od mája do júna. Kávovníkom vysoká vlhkosť prospieva, ale plody môžu dozrievať len pri dostatku dlhých a slnečných dní. Teploty sa v zemi menia sezónne a v súvislosti s nadmorskou výškou môžu dosahovať značných rozdielov. Nie je neobvyklé, že v júli napríklad na náhornej plošine Nyika mrzne. Pokiaľ ide o poľnohospodárstvo, práve ono sa stará o veľkú časť príjmov z malawského exportu. Do sveta putujú najčastejšie tabak, cukor, čaj a bavlna. Ako už sme spomenuli, v posledných rokoch sa k nim pridáva aj vysoko akostná káva.
Kávu v Malawi produkujú malé siete kávových družstiev a päť väčších podnikov položených na juhu krajiny. Podľa odhadov ide o 3-4 tisíce drobných poľnohospodárov, ktorí ročne vyrobia a spracujú okolo 350-450 ton kávy. Väčšina plantáží v Malawi je položená v nadmorskej výške 900-1200 metrov nad morom, malé farmy ale vysádzajú kávovníky až do 2500 metrov nad morom. Kávu pestujú netienenú. Na záver je vhodné uviesť, že v kávovom priemysle Malawi pracuje niekoľko tisíc veľmi chudobných žien. Prostredníctvom družstiev sa im darí vyjednať férové výkupné ceny kávy a zlepšiť životnú situáciu svojich rodín.
Ukážka balenia kávy
Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
- Kávu nameľte na hrubosť vyhovujúcu vybranej príprave kávy.
- Na 1 kávu použite aspoň 1,5 - 2 kávové lyžičky (približne 7g) mletej kávy.
- Kávu zalejte vodou s teplotou cca 95 °C.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

BRAZÍLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 zrnková káva

GUATEMALA - ANTIQUA SAN JUAN SCR90 zrnková káva
