

MEXICO CHIAPAS SWISS WATER DECAF BIO - zrnková
Zloženie
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Zrnková káva Mexico Chiapas Decafe je chuťovo pestrá, bohatá a plná. Spoznáte v nej ako tropické ovocie, tak orechy a čokoládu, nechýba príjemný podtón tabaku. Dekofeinizácia sa na chuti ani vôni kávy nijako nepodpisuje. Pretože ide o arabiku, očakávajte nižšiu, jemnú, súdržnú cremu.
Pôvod kávy
Mexický región Chiapas je domovom starovekých mayských kultúr, oblastí s nádhernou prírodou a cieľom turistov z celého sveta. Nájdete ho na juhovýchode Mexika, pri hraniciach s regiónmi Oaxaca, Veracruz a Tabasco. Jeho pobrežie omývajú vody Tichého oceánu a jeho kopce bývajú veľmi často zahalené v hmle. Chiapas má vlhké, tropické podnebie, s priemernými ročnými zrážkami okolo 3 000 mm za rok. Pre horské pásma je vďaka tomu typická vysoká vlhkosť a mierna klíma, čo vyhovuje pestovaniu mnohých rastlín, kávovníky nevynímajúc.
Odroda Caturra tu patrí k hojne rozšíreným. Rastliny sú menšieho, kompaktného vzrastu, s dobrým výnosovým potenciálom, však veľmi vysokou citlivosťou k hrdzi aj hubovým chorobám. Caturra je prirodzenou mutáciou odrody Bourbon, ktorá bola objavená začiatkom 20. storočia v Brazílii. Vďaka mutácii jedného génu sú kávovníky Caturra drobnejšie, môžu sa pestovať viac pri sebe a poskytovať teda väčší výnos na hektár. Kávovníky tejto odrody plodia tretím rokom, konkrétne v Mexiku sa kávové čerešne zberajú od januára do marca. Ide o jednu z ekonomicky najvýznamnejších kávových odrôd Strednej Ameriky.
Káva je "vyrábaná" mokrou metódou. To znamená, že plody kávovníkov sú najskôr nasypané do vody, v ktorej dôjde k oddeleniu zrelých a nezrelých kusov. Zrelé čerešne je potreba pretlačiť drviacimi plechmi, ktoré ich zbavia vrchnej šupky. Potom je káva nasypaná do barelov s vodou, kde niekoľko hodín až dní fermentuje. Počas prirodzeného procesu sa rozpustí dužina obaľujúca kávové zrnká. Tie sa ďalej sušia buď na priamom slnku, alebo v sušičkách.
Pretože Mexico Chiapas Decafe neobsahuje kofeín, popíšme si tiež spôsob, ako bola povzbudzujúcej látky zbavená. Metóda Mountain Water Decaf je totiž zaujímavá a ukazuje, že kávové zrnká môžu stratiť kofeín, ale uchovať si všetky vzácne chute aj vône. V celom procese hrá úlohu iba voda a uhlíkové filtre. Robotníci najprv namáčajú zelené kávové zrná vo vode, mimoriadne čistej, prameniacej na hore Pico de Orizaba (najvyššia hora Mexika - 5 636 m n.m. - je jedným z troch celoročne zasnežených vrcholov krajiny). Takto vyextrahujú olej a kofeín. Tie zostanú vo vode, ktorú prelievajú uhlíkovými filtrami. Výsledkom je voda zbavená kofeínu, ale plná prirodzenej chuti kávy. Zrnká sú do vody navrátené, aby späť prijamli všetky chuťové nuansy a úžasnú vôňu aj arómu. Týmto spôsobom možno kávu zbaviť až 99,9 percent kofeínu bez využitia chémie.
Bezkofeínovú zrnkovú kávu možno použiť úplne rovnako ako kofeínovú, na filtri, v automatických kávovaroch a podobne. Môžu si ju dopriať ľudia trpiaci poruchami spánku, je vhodná na popoludňajšie či podvečerné popíjanie. Je odporúčaná tiež budúcim maminám a dojčiacim ženám.
Ukážka balenia kávy
Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
- Kávu nameľte na hrubosť vyhovujúcu vybranej príprave kávy.
- Na 1 kávu použite aspoň 1,5 - 2 kávové lyžičky (približne 7g) mletej kávy.
- Kávu zalejte vodou s teplotou cca 95 °C.

























6. 5.
Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

BRAZÍLIA MINAS SWISS WATER DECAF - zrnková káva

COLUMBIA EXCELSO SWISS WATER DECAFE – zrnková káva bezkofeinová
