Nová registrácia
Zabudli ste heslo?
0221 201 040 (Po-Pia 7-17 hod.)
0 Ks
0,00 €
Košik je prázdny. Poďme to napraviť!
Neplaťte poštovné! Pridajte 40,00 € a máte ho zadarmo.
 
40,00 €

Potrebujete poradiť?

Kontaktujte Petru!
0221 201 040
petra@manucafe.sk

Prečo tovar od nás?

  • Doprava zadarmo od 40 €
  • Spokojných zákazníkov
  • Dodanie do 48 hodín

DTest

Heureka - ověřeno zákazníky

BIO



ZELENÁ KÁVA - CESTA KU ZDRAVIU A KRÁSE

20. 1. 2016 2 minúty čítanie
Ak sa káva, asi každý si ako prvé vybaví šálku tradičného tmavo hnedého a lahodne voňajúceho nápoja, bez ktorého si mnohí nedokážu predstaviť žiadne ráno. Avšak aj jej zelený variant môže človeku veľa ponúknuť.

Poznámka v úvode: Napísali sme novší článok o zelenej káve, ktorý sme doplnili o štúdie.

Kolískou kávy je Etiópia, avšak najväčší rozmach zažila káva až v Arábii, odkiaľ sa potom rozšírila do celého sveta, prevažne však do oblastí tropického pásma, pretože kávovníkom vyhovuje skôr vlhké a slnečné podnebie.

V súčasnej dobe sa káva delí na niekoľko základných druhov - Arabica, Robusta, Liberica a Excelsa - posledne dve menované varianty však nie sú pre svoje vlastnosti príliš rozšírené. Robusta tvorí 25% svetového trhu a na rozdiel od Coffee Arabica má dvojnásobný obsah kofeínu a menej náročný proces pestovania a prípravy. Na druhú stranu je jej chuť viac zemitá a nie tak príjemná ako u jej známejšej sestry Arabicy.

Coffea Arabica, z ktorej sa spracováva okrem iného aj zelená káva, zastáva na trhu najvýraznejšie postavenie práve kvôli svojej vysokej kvalite a delikátnej chuti. Jej hlavnými vývozcami sú Brazília a vlastne celá oblasť Južnej Ameriky.

Zelený poklad

Proces úpravy zelenej kávy je pomerne náročný a zdĺhavý, avšak výsledok za to určite stojí. Najprv sa z kávovníkov ručne zozbierajú jeho plody pripomínajúce jasne červené čerešne, starostlivo sa roztriedia a tie najkvalitnejšie sa následne niekoľko týždňov sušia na slnku tak, aby sa z nich dali ľahšie vylúpnuť vždy dve kávové semienka. Tie sa potom spracúvajú pomocou "mokrej metódy", ktorá zaisťuje perfektné zbavenie zrniek akýchkoľvek nečistôt. Následne sa zabalia do jutových vriec tak, aby si zachovali svoju čerstvosť.

Rozdiel medzi štandardnými praženými (hnedými) a nepraženými (zelenými) kávovými zrnkami je nielen v chuti a vôni, ale hlavne v obsahu zdraviu prospešných látok - tie sa totiž počas tejto tepelnej úpravy strácajú.

Príprava a účinky zelenej kávy

Mletá zelená káva sa zaleje horúcou vodou a vznikne kyselkavý nápoj veľmi špecifickej chuti. Ak však máte zrnkovú nemletú zelenú kávu, odporúča sa ju najprv na niekoľko desiatok minút namočiť v miske s vlažnou vodou, pretože nepražené zrná sú tvrdšie a mohli by spôsobiť následne poškodenie mlynčeka (ak máte doma bežný typ mlynčeka, je možno lepšie si rovno zakúpiť mletú).

Zelená káva sa v poslednej dobe často skloňuje v spojitosti s chudnutím. Za týmto názorom stojí niekoľko vedeckých výskumov (naposledy v januári 2012 zaoberajúce sa obezitou a cukrovkou), ktoré objavili, že zelená káva obsahuje okrem iného kyselinu chlorogenovú. Táto kyselina pomáha redukovať množstvo cukru v tele a jeho premenu na tuk, čím znižuje riziko nadváhy, srdcových chorôb a cukrovky. Zároveň sa udáva, že pozitívne pôsobí v boji proti žlčovým kameňom a celulitíde a tiež znižuje množstvo voľných radikálov v organizme.

Oproti praženej káve má tiež oveľa vyšší obsah kofeínu, takže je možné ju piť ako prírodnú a zdravšiu alternatívu mnohokrát presladených energetických nápojov. Spojenie kofeínu a kyseliny chlorogenovej zároveň pôsobí detoxikačne a tiež ničí baktérie - je vhodné ju piť pri prechladnutí či bolesti v krku, avšak je nutné vziať do úvahy práve vysoký podiel kofeínu. Aj z toho dôvodu sa zelená káva vo väčšom množstve neodporúča tehotným a dojčiacim ženám alebo osobám s vážnymi srdcovými ťažkosťami.

Môžete sa kedykoľvek odhlásiť. Novinky Vám zašleme len 1x za 14 dní.
Prihlásením do akcií, noviniek a zaujímavostí súhlasíte sa spracovaním osobných údajov..

  Doprava zadarmo od 40 € | Zľava na prvý nákup »