

ZIMNÁ ESPRESSO ZMES - darčeková dóza 300g
Všetky tóny zimy sme poskladali do jedného akordu. Limitovaná edícia espresso zmesi rozohráva päť samostatne pražených arabík z ďalekých plantáží, necháva ich tancovať s ľahkosťou a zároveň dokonalou presnosťou. Prinášajú zážitok prestúpený teplom aj mrazom, energiou aj pokojom. Zima je totiž magická. Nešetrí čokoládou, škoricou a vanilkou, štedro rozhadzuje čučoriedky, ríbezle a pomaranče. Stačí ochutnať, podmaní si vás s prvou šálkou.
Zloženie
Arabica 100%Chuť kávy
Espresso zmes výberovej zrnkovej kávy Zimná je charakterizovaná jedinečnosťou piatich jednodruhových single origin arabík. Samostatným pražením každej zvlášť tak, aby zmesi poskytla svoju jedinečnosť, sme dosiahli mimoriadneho súladu ich chutí. Špecifický prístup k praženiu spoznáte ako podľa farby zmesi - vyskytujú sa v nej zrna svetlejšie aj tmavšie -, tak predovšetkým podľa jej nezameniteľnej chuti. Na pevnom základe horkej čokolády, vanilky a škorice (evokujúcich zimnú atmosféru) sa jemne rozvíjajú svieže chute čučoriedok, čiernych ríbezlí a pomarančov. V ústach zanecháva príjemnú, vyváženú mnohovrstevnatosť.
Táto espresso zmes je vhodná pre všetky typy espresso prípravy, zaujímavých výsledkov však dosiahnete aj s využitím chemexu alebo filtra.
Pôvod kávy
Ak by sme písali knihu, išlo by o pentalógiu. V prípade Espresso zmesi zrnkovej kávy Zimnej totiž bude mať päť kapitol. V každej vám predstavíme jednu originálnu arabiku. Na začiatok uveďme, že jednotlivé sorty sme pražili zvlášť a na iný stupeň. Pražili sme ich mnohokrát a opakovane. Ochutnávali, odkladali a znova skúšali. Až do chvíle, keď všetky zvolené arabiky vytvorili jeden nádherný chuťový akord. Takto pripravená espresso zmes sa od takzvaných espress talianských (ktorých zrná sú všetky veľmi tmavé - jednotlivé sorty kávy totiž pražiar pripravoval súčasne, na rovnakú teplotu, po rovnakom čase) líši prítomnosťou rôzne farebných kávových zŕn.
Päticu jednodruhových káv sme vyberali veľmi starostlivo. Tak, aby odrážali charakteristiku zimných dní, aby ste v nej rozpoznali vôňu mrazivého rána aj hrejivých popoludní pod perinou. Vychutnajte si limitovanú edíciu inšpirovanú ročnou dobou, kedy príroda spí, ale stále je toľko čo objavovať.
Ako prvú si predstavme arabiku Dominicana AA Juncalito z vysokých hôr Dominikánskej republiky. O tej je známe, že produkuje kávu skutočne skvelú. Avšak v malom množstve. Miestni farmári sa za kávovníkmi vydávajú do neprístupného terénu len niekoľkokrát v roku, a to keď potrebujú kríky skontrolovať, dosadiť alebo zožať. Na umelé hnojivá či postreky môžu zabudnúť. Tak vysoko by ich nevyniesli. Dominikánska káva teda dosahuje kvality kávy z organického poľnohospodárstva, hoci na to zatiaľ žiadne potvrdenie nemá. Viac ako pečiatka nás však bude zaujímať jej chuť. Táto káva je príjemne sladká, aj napriek faktu, že hlavnú úlohu v jej chuti hrajú pomaranče a grepy. Ľahko ich podčiarkuje dochuť čokolády, takže výsledok vyznieva harmonicky a komplexne.
Druhá v partii je Java Jampit A / WP-1X Estates, teda arabika, ktorá priletela z východu exotickej Jávy. Sopečná pôda a rovníkové slnko jej dali do vienka bohatú chuť, svedomité spracovanie najvyššiu kvalitu. Aj táto sorta je pestovaná v kopcoch, farmári zbierajú len zrelé plody, a pretože Jáva nie je ešte úplne elektifikována, veľká časť miestnej produkcie stojí na tradičnej ručnej práci. Ovšem výsledky sú excelentné! Ide o kávu sladkú, čokoládovú a zamatovo vanilkovú. Aróma vykazuje miernu pikantnosť.
Kde sa v espresso zmesi vzala chuť škorice, pýtate sa? Prináša ju India Monsoon Malabar AA Grade, tretia arabika, decentne zemitá, pikantne škoricová. Presne taká rastie v kopcoch na indickom pobreží, kde roľníci vysádzajú tiež kardamóm, klinčeky a práve škoricu. Je navyše spracovaná špeciálnym monzúnovaním, ktoré v zrnách podčiarkuje nezameniteľný chuťový profil.
Zabudnúť nesmieme ani na Kongo Kivu. Táto arabika celú espresso zmes úžasne harmonizuje. Dodáva jej pikantnosť aj tóny tmavých lesných plodov a pomarančov. Jej sladko ovocná dochuť patrí k nezabudnuteľným. Ide o sortu z malej rodinnej farmy hospodáriacej vo východných oblastiach KDR. Plantáže sú vysadené v hornatej oblasti, kávníkom sa teda počas rastu dostáva ako slnka, tak aj vetra. Chladné, vlhké noci striedajú horúce dni. Miestna káva tým získava mimoriadnu chuťovú vyváženosť.
A konečne úchvatná päťka: Kolumbijská medová krásavica korunuje Zimnú espresso zmes dotykom čerešní, kakaa a škorice. Priviezli sme ju z farmy El Rubi od pána Heinera Lazo, ktorý sa kávovníkom (spolu so ženou) venuje už štvrť storočia. Robia to tak skvele, že ich arabiku Kolumbia Finca El Rubi Papagayo Honey milujú baristi všetkých kaviarní sveta. Pokiaľ sa na nich však dostane. Ide totiž o kávu produkovanú v obmedzenom množstve. Jej aróma a chuť vypovedajú o vysokých horách, v ktorých vyrástla, ako aj o jedinečnej, exotickej odrode Papagayo, s ktorou farmár úspešne experimentuje. Ani spracovanie kávy nie je práve typické – Heiner Lazo stavil na metódu honey, pri ktorej nezbavuje zelené zrná sladkej dužiny, ale suší ich na slnku aj s ňou. Medová káva s logom El Rubi vďaka tomu všetky svoje kolegyne v Zimnej espresso zmesi perfektne dopĺňa.
Zloženie
Dominicana AA Juncalito
Java Jampit A/WP-1X Estates
Monsoon Malabar AA Grade
Kongo Kivu
Kolumbie Finca El Rubi Papagayo Honey
Návod na prípravu
- Kávu nameľte na hrubosť vyhovujúcu vybranej príprave kávy.
- Na 1 kávu použite aspoň 1,5 - 2 kávové lyžičky (približne 7g) mletej kávy.
- Kávu zalejte vodou s teplotou cca 95 °C.