Nová registrácia
Zabudli ste heslo?
0221 201 040 (Po-Pia 7-17 hod.)
0 Ks
0,00 €
Košik je prázdny. Poďme to napraviť!
Neplaťte poštovné! Pridajte 40,00 € a máte ho zadarmo.
 
40,00 €

Potrebujete poradiť?

Kontaktujte Petru!
0221 201 040
petra@manucafe.sk

Prečo tovar od nás?

  • Doprava zadarmo od 40 €
  • Spokojných zákazníkov
  • Dodanie do 48 hodín

DTest

Heureka - ověřeno zákazníky

BIO



1. Ako rozoznať nekvalitnú od kvalitnej zrnkovej kávy?

17. 7. 2018 0 minút čítanie
Zrnková káva sa k zákazníkom dostáva mnohými spôsobmi. Iste by bolo fajn vybrať si konkrétnu plantáž, odrodu, pražiareň aj distribútora. Kávu si poprezerať, pričuchnúť k nej, posúdiť jej kvalitu. Potom by ste si mohli byť istí, že za svoje peniaze dostávate, čo ste chceli. Takto ale veci bohužiaľ nefungujú. Aspoň nie v hypermarketoch, supermarketoch a diskontoch.

Balíček kávy, ktorý si prinesiete domov, môže byť niekedy peknou mačkou vo vreci. Možnosti, ako sa o mimoriadny chuťový zážitok nepripraviť, však existujú. Akú kávu si teda vybrať? Ktorá je chutnejšia? Kde nakupovať? Dozviete sa nižšie…

  • Dlhá cesta – nič pre dobrú kávu.
    To, kde zrnkovú kávu nakupujete, môže o jej skutočnej kvalite dosť vypovedať. Veľké obchodné reťazce dovážajúce najrôznejší tovar zo všetkých kútov sveta väčšinou „nejakú“ zrnkovú kávu ponúkajú. Skúste si ale predstaviť, ako dlho cestovala z plantáže do pražiarne, na trh, do prístavov, baliarní, veľkoskladov, do obchodu… a ako dlho na vás v regáloch asi čakala. V akých podmienkach bola skladovaná, akými teplotnými šokmi prešla.
  • Dva druhy, tisíce chutí.
    Od najkvalitnejšej kávy očakávame jemnú chuť a skvelú arómu. Možno vás to prekvapí, ale čím menej kofeinu káva obsahuje, tým je delikátnejšia a zdravšia. Vysoké nároky v zásade spĺňajú oba druhy plantážnej kávy – arabika aj robusta. Rozdiely medzi nimi ale samozrejme sú.           
    • Arabika:
      Je považovaná za gurmánsku kávu. Pestuje sa na menších plantážach, vo vyšších nadmorských výškach. Je to káva s nižším obsahom kofeinu a pestrým spektrom delikátnych chutí a vôní. Zrnká sú väčšie, veľmi citlivé na teplotu.
    • Robusta:
      Má silnejšiu chuť s väčšou stopou horkosti. Obsahuje dvakrát viac kofeinu ako arabika. Viac ako pre chuť je cenená pre povzbudzujúce schopnosti. Väčšina robusty priemernej kvality sa používa ako základ pre zmesi. Najlepšie robusty sú ale tak vynikajúce, že sa môžu rovnať arabikám. Potom sú predávané ako jednodruhová káva. Robusta je lacnejšia.
  • Kávové zmesi: Veľakrát ako torta psíčka a mačičky.
    Aký je problém zmesí? Väčšinou len jeden – dajú sa do nich primiešať kávy rôznych kvalít a sôrt. Takže ak si kúpite zmes arabiky, je takmer isté, že obsahuje niekoľko odrôd vyladených pomocou rôznych úrovní praženia. Prirodzenú a jedinečnú chuť konkrétnej arabiky aby si pohľadal. Ak si kúpite zmes arabiky a robusty (zvyčajne označovanú ako “Espresso” alebo “Espresso zmes”), s najväčšou pravdepodobnosťou sa dočkáte kávy mdlej, možno aj spálenej chuti. Aby malo “espresso” vysokú, kompaktnú cremu, ale bolo zároveň veľmi lacné, mieša sa do neho totiž robusta najnižšej kvality. Veľakrát stará, prepražená, dlho a nevhodne skladovaná.
  • Káva má taktiež svoje percentá.
    Na obale kávy hľadajte, aké je v nej percentuálne zastúpenie arabiky a robusty. Pokiaľ údaj chýba, buďte si skoro istí, že v balení nebude vôbec žiadna arabika, ale len robusta dosť pochybného pôvodu. Zo skúseností kávových expertov, ktoré môžeme potvrdiť, plynie zistenie: V zmesi 100% arabiky sa často nachádza aj istý podiel robusty (niekedy až 20 %). Dôvody sú jasné – nižšia výrobná cena a pena. Stará robusta totiž vytvorí na espresse peknú cremu. Stará arabika to nedokáže.
  • Melieme, melieme kávu?
    Možno pre dedka a bábu, chcelo by sa dodať. Nikto nemusí byť odkázaný na kávu bez vône a poriadnej chuti. Kávoví špecialisti odporúčajú kupovať výhradne kávu zrnkovú. Keď zrnká kávy pomeliete, narušíte v nich bunkové steny a spustíte oxidáciu. Káva začne po niekoľkých minútach zvetrávať, a pokiaľ je namletá jemne a zabalená len tak ledabolo, za pár dní je z nej len bezcenná hromada bez chuti a arómy. Pamätajte: K mletiu kávy by malo dochádzať tesne pred prípravou.
  • Zem, plantáž, odroda.
    Tieto tri údaje sú pre milovníkov dobrej kávy zásadné. Pri troche orientácie z nich možno vyčítať, ako je káva pražená, ako chutí a vonia. Neplatí to stopercentne, ale v mnohých prípadoch sa možno spoľahnúť, že pokiaľ na obale stojí „zem, plantáž, odroda“, ide o kávu kvalitnú.
  • Dámy sa na vek nepýtame.
    Pokiaľ má byť ale dámou delikátna káva, je otázka zrelosti prioritná. Zlé jazyky tvrdia, že káva predávaná v Slovenskej republike je až v 90 % zvetraná. Ani skutočnosť, že kupujete kávu zrnkovú, nezaručuje jej kvalitu a čerstvosť. Čerstvo upražená zrnková káva dosahuje akostného vrcholu väčšinou v 1. až 3. týždni od praženia (niekedy sa hovorí o absolútnom vrchole medzi 3. a 5. dňom).
  • Obal nielen predáva. Obal hlavne chráni.
    Dokonalé balenie a správne skladovanie uchová kávu v dobrej kondícii 3 až 6 mesiacov. Ideálne sú špeciálne zipsové sáčky s jednocestným ventilom. Ten odvádza oxid uhličitý a zabraňuje vniknutiu vzduchu. Po pol roku začína káva zvetrávať, starnúť, strácať aciditu, chuť, arómu a jej telo celkovo slabne. Oleje oxidujú a zrnká žltnú. Pri nesprávnom skladovaní stráca káva hodnotu už po 3 týždňoch. Za mesiac je zoxidovaná a doslova „mŕtva“.
  • Pražiareň za rohom alebo na druhom konci sveta?
    Je jasné, že naozaj kvalitnú zrnkovú kávu kúpite skôr rovno v pražiarni alebo u dodávateľa s vlastnou pražiarňou. Len ťažko budete hľadať jedinečnú kávu u nadnárodného koncernu, ktorý má pražiarne tisíce kilometrov ďaleko. Kým k vám jeho produkt dorazí, stratí drahocenný čas teda aj arómu.
  • Káva sa musí páčiť.
    Kvalitnú zrnkovú kávu dokážete rozoznať ľahko. Farba upraženia je vyvážená a rovnomerná, obsahuje len minimum spálených zŕn (niekoľko kusov na 1 kg). Ani nedopražené zrnká by ste v nej nemali nájsť. Hlavne v robuste dokáže jedna takzvaná líška pokaziť celú várku. Ak sú zrnká polámané, napadnuté hmyzom nebo inak defektné, radšej ich rovno vyhoďte. Ani prítomnosť šupiek, kamienkov a vetvičiek neveští nič dobrého.
  • Naša kávová reč.
    Po otvorení balenia k vám káva prehovorí. Skutočne! Jej silnú a láskavú vôňu si zamilujete. Pokiaľ ucítite niečo iné ako „kávový parfém“, majte sa na pozore.
  • Degustácia robí majstra.
    Degustácia kávy je väčšinou veľmi erudovaný proces. Kľudne si ju ale vyskúšajte v domácich podmienkach. Káva sa degustuje bez mlieka a cukru, aby nedošlo ku skresleniu chuti. Spôsob je v mnohom podobný degustovaniu vín. Naberte kávu na lyžicu a dajte do úst. Váľajte ju po podnebí a skúste zhodnotiť na stupnici od 1 do 10. Sústreďte sa na to, či je sladká, kyslá, ostrá, trpká, neutrálna, horkastá, bahnitá a podobne. Debatujte o svojich objavoch a dojmoch s priateľmi a užívajte si spoločné chvíle. Veď preto sa predsa káva odjakživa pije – aby prinášala radosť! Ako kávu na degustáciu správne pripraviť? Zalejte 8,25 g čerstvej mletej kávy 150 ml vody o teplote 94 °C. Po 3 minútach od zaliatia hodnoťte vôňu kávy, po 5 minútach jej chuť.
Môžete sa kedykoľvek odhlásiť. Novinky Vám zašleme len 1x za 14 dní.
Prihlásením do akcií, noviniek a zaujímavostí súhlasíte sa spracovaním osobných údajov..

  Doprava zadarmo od 40 € | Zľava na prvý nákup »