Nová registrácia
Zabudli ste heslo?
0221 201 040 (Po-Pia 7-17 hod.)
0 Ks
0,00 €
Košik je prázdny. Poďme to napraviť!
Neplaťte poštovné! Pridajte 15,00 € a máte ho zadarmo.
 
15,00 €

Potrebujete poradiť?

Kontaktujte Petru!
0221 201 040
petra@manucafe.sk

Prečo tovar od nás?

  • Doprava zadarmo od 40 €
  • Spokojných zákazníkov
  • Dodanie do 48 hodín

DTest

Heureka - ověřeno zákazníky

BIO



5. Pripravte si kávu na sto spôsobov

17. 7. 2018 0 minút čítanie
Kto dá prednosť kvalitnej plantážnej káve pred „no name“ z najbližšieho konzumu, je postavený pred neľahkú voľbu. Mám ju kúpiť mletú, alebo radšej zrnkovú? Arabicu alebo Robustu? Čo s ňou budem doma robiť? Musím si zaobstarať kávovar? Buďte bez obáv, všetkými úskaliami kávomilcov vás teraz rýchlo prevedieme.

Voľba prvá: Celá alebo mletá?

Pre maximálny chuťový zážitok bohatý na arómu a buket je potrebné kúpiť kávu zrnkovú. Mletie musí tesne predchádzať príprave kávy. Behom neho sa v zrnkách otvárajú bunky, uvoľňujú éterické oleje a arómu. Akonáhle sa káva namelie, vôňa a chuť postupne mizne.

V čom ju namlieť

Pokiaľ to s kávou myslíte dobre, kúpte si domov mlynček. Výber je široký – na trhu nájdete mlynčeky ručné, elektrické, s reguláciou hrubosti mletia, s mlecími kameňmi alebo trieštivé.

  • Ručný mlynček – mletie kávy je skvelým rituálom. Zrnká sa neprepaľujú, na druhú stranu ručné mletie vyžaduje istú fyzickú zdatnosť a trpezlivosť.
  • Elektrický trieštivý mlynček – mletie je rýchle, ale rotujúce namleté zrnká sa pohybom zahrievajú a káva stráca kvalitu (prepaľuje sa). Mlynčeky fungujú na princípe mixéra – u dna sa točí nôž, ktorý vysokými otáčkami zrnká rozbíja. U týchto výrobkov nemožno nastaviť hrubosť mletia.
  • Elektrický mlynček s mlecími kameňmi – najlepšia voľba. Vyberajte pokiaľ možno nízkootáčkové mlynčeky, aby sa káva neprepálila, a mlecie kamene s dlhou životnosťou, teda keramické. Samozrejmosťou je voľba hrubosti mletia.

Ako ju namlieť

  • Jemne mleté, tmavé, lesklé, dlhšiu dobu pražené kávové zrná poskytujú robustnejší a hlbší chuťový vnem s typickou horkosťou na konci.
  • Hrubo mleté, matné, svetlé zrná smerujú chuť do tenších, ľahko kyslastých tónov.

Zvoľte si spôsob, akým budete kávu pripravovať a vyberte stupeň mletia:

  • Veľmi hrubo mletá káva -  štruktúrou pripomína hrubú morskú soľ; hodí sa napríklad na prípravu vo french presse, v ktorom sa extrahuje dlhšiu dobu.
  • Hrubo mletá káva -  čiastočky vyzerajú ako hrubý piesok; takto namelte kávu pri príprave prekvapkávaním cez filter (vrátane prípravy pomocou dippera a chemexu, u ktorého je niekedy vhodnejšie použiť mierne hrubšie mletie).
  • Stredne mletá káva - jemnosťou sa dá prirovnať k bežnému piesku; ideálna je na prípravu kávy v moka kanvičke alebo bežnom prístroji na espresso. Stredne mletú kávu využijete aj do vacuum potu (siphon).
  • Jemne mletá káva - štruktúra odpovedá bežnej kuchynskej soli; je vhodná do espressovača disponujúceho vyšším tlakom, aeropressu alebo na klasického turka.
  • Extra jemne mletá káva - vyzerá ako púder; je ideálna na prípravu v džezve.

Pokiaľ si kúpite v predajni kávu namletú, pretože nemáte možnosť si ju namlieť doma, potom ju skladujte v kovovom obale (plechovke) bez prístupu vzduchu, v chlade a suchu.

Voľba druhá: Arabica alebo robusta?

Väčšina kávy na svete pochádza z kávovníkov druhu arabica alebo druhu robusta. Arabika je kvalitnejšia, má jemnejšiu chuť a asi o polovicu menej kofeínu ako robusta. Naopak robusta má vyšší podiel kofeínu a väčšiu kyslosť, ktorá vytvára výrazne horkú chuť. Čo sa týka kvality, je väčšina robusty na horšej úrovni ako arabika. Ale existujú aj skutočne kvalitné robusty, ktoré obsahujú veľké množstvo antioxidantov. Také nájdete na konkrétnych plantážach. Vysoko kvalitné robusty pochádzajú často z Indie.

Voľba tretia: French press, džezva, moka kanvička, kávovar, turek, espresso?

Opäť máte niekoľko možností. Záleží na osobných preferenciách, čase, ktorý hodláte príprave kávy venovať, a taktiež vašej peňaženke. Vždy ale použite kávu čerstvo namletú. Na bežnú šálku o objeme 20 cl sa odporúča 5–15 g kávy, teda asi dve plné kávové lyžičky. Nemenej dôležitú rolu hrá voda. Obsah minerálov, hodnota pH a celková čistota ovplyvňujú výsledný chuťový dojem. Všeobecne sa na prípravu kávy najlepšie hodí stredne tvrdá voda, avšak niektoré moderné kávovary používajú zariadenia, ktoré vodu zmäkčujú, napríklad na prípravu espressa. Teplota vody, ktorou kávu obaríte, by mala mať okolo 95 °C. Pri príprave tureckej alebo arabskej kávy musí zmes vody a kávy prejsť varom. Hotovú kávu podávajte v predhriatých šálkach z porcelánu, skla či ďalších inertných materiálov, a to ihneď. Nikdy nenechávajte kávu ohrievať. Spoločne s kávou môžete servírovať teplé mlieko alebo smotanu, biely a hnedý cukor, sladidlo aj pohárik pramenitej vody.

Filtrovaná káva.

Veľmi krásne a jednoducho možno kávu pripraviť napríklad v takzvanom French presse. Lacný a užívateľsky príjemný aparát funguje naozaj jednoducho. Káva by mala byť hrubo mletá. Umiestnite ju do sklenenej nádobky, zalejte horúcou vodou (93 °C) a nechajte extrahovať. Asi po 4 minútach nasaďte na nádobu sitko a stlačte ho. Hotovo!

Pravá turecká káva.

Ani vo varení kávy v tradičnej džezve nie je potrebné hľadať zložitosti. Do džezvy nasypte 7 gramov veľmi jemne mletej kávy, zalejte 100 mililitrami studenej vody, zamiešajte a priveďte do varu. Až nápoj spení, džezvu odstavte, počkajte na spadnutie peny. Proces zopakujte trikrát. Pokiaľ chcete kávu sladkú, pridajte ešte pred spenením lyžičku cukru.

Moka káva.

Ak vlastníte moka kanvičku, smelo ju využite! Čerstvo namletú kávu strednej hrubosti umiestnite do filtra v strednej časti kanvičky. Spodný diel naplňte vodou a obe časti zoskrutkujte. Na miernom ohni kanvičku zahrievajte, až sa pod pokrievkou začne objavovať krásny číry nápoj. Pozor na prehriatie a príliš dlhé varenie. Celá príprava trvá len niekoľko minút a výsledkom je výborná silná a aromatická káva bez sedimentov.

Espresso.

Pre túto špecialitku je potrebné použiť pákový kávovar. Do páky so sitkom dajte potrebné množstvo kávy, nasaďte na stroj a spustite kávovar. Horúca voda, respektíve pára, sa pretlačí kávou pod tlakom zhruba 9 atmosfér a vyrobí skvelé espresso, ktoré môžete piť samostatne, alebo ho použiť na prípravu mnohých lahodných druhov. Tak napríklad:

  • Espresso - malá šálka silnej kávy pripravenej vo vysokotlakovom kávovare pretláčaním horúcej vody cez porciu kávy. Najlepšie espresso býva z klasických, ručných pákových kávovarov, ktoré dokážu na povrchu kávy vyrobiť hustú penu.
  • Cappuccino - správne cappuccino stojí na kvalitnom mlieku, z ktorého sa horúcou parou šľahá mliečna pena. Do šálky s espressom potom pridáme v rovnakom pomere teplé mlieko a mliečnu penu. V mnohých kaviarňach sa používajú na zdobenie cappuccina škorica, kakao alebo čokoláda, poprípade šľahačka. S pôvodným receptom na cappuccino to však nemá nič spoločné.
  • Macchiato - obdobná príprava ako u cappuccina, ale použije sa len espresso a mliečna pena.
  • Latte - pri príprave sa použije jeden diel kávy a dva až tri diely teplého mlieka.
  • Alžírska - káva kávu ozdobíme šľahačkou a prelejeme vaječným krémom, ktorý pozvoľna steká na dno pohára.
  • Írska káva - kávu zmiešame s trstinovým cukrom a írskou whisky, zjemníme smotanou, ktorú pozvoľna vlejeme nakoniec.
  • Americano - diel espressa a dva diely vriacej vody. Americano je káva, ktorú môžete bez problémov konzumovať vo väčšom množstve.
  • Frapé (ľadová káva) - osviežujúca letná káva. Do šejkra pripravíme rozpustnú kávu, cukor a mlieko. Dôkladne pretrepeme. Môžeme zdobiť šľahačkou.

Voľba štvrtá: Chutná alebo nechutná?

Kávu hodnotíme všetkými zmyslami. Pena musí byť konzistentná, oriešková. Veľmi tmavá pena prezrádza prepraženie kávy. Dajte na prvý dojem – chcete sa napiť znova, alebo už radšej nie? Kvalitná a chutná káva je harmonická, s vyrovnanou horkosťou aj kyslosťou, so stopou sladkosti, zanechávajúcou na podnebí zaujímavú stopu. K takej sa budete radi vracať.

Môžete sa kedykoľvek odhlásiť. Novinky Vám zašleme len 1x za 14 dní.
Prihlásením do akcií, noviniek a zaujímavostí súhlasíte sa spracovaním osobných údajov..

  Doprava zadarmo od 40 € | Zľava na prvý nákup »