

ČOKOLÁDOVÉ ŠOŠOVKY BRAZILIA ORIGIN 70%
Na čokoládu majú Brazílčania dokonca špeciálny zákon. Podľa neho je za ňu považovaný len výrobok s minimálne 35 percentami kakaa. Tieto šošovky sa do normy zmestia dvakrát! Buďme si teda istí, že okrem výbornej chuti obdržíte tiež maximálnu dávku antioxidantov, minerálov a vitamínov. Brazílske kakaové bôby proste vedia.
Zloženie
Kakaová hmota Brazílie 70%, Cukor, Kakaové maslo, Sójový lecitín, Přírodní vanilkový prášekCHUŤ
Temne horká, mierne sladká a na konci slabo dymová. Tmavá brazílska čokoláda so 70 % obsahom kakaa nemá chybu.
PÔVOD
Brazílske kakao sa vracia na scénu! Nie je žiadnym tajomstvom, že jeden z najväčších svetových exportérov kakaových bôbov bojoval ešte donedávna s "Escoba de bruja", teda hubovú chorobou prejavujúce sa zmnožením výhonkov na kakaovnících. Takzvané Ježibaba metla spôsobilo prudký pokles produkcie a vyžiadalo si nahradenie väčšiny kakaovníkov novými, odolnejšími rastlinami. Na obmene plantáží sa podieľali dokonca "čokoládové brigády" vysielanej k postihnutým roľníkom vládou.
Dnes už je ale Brazília opäť na špičke medzi vývozcami kvalitného kakaa aj čokolády. Celková produkcia sa v roku 2016 vyšplhala na 210 tisícom ton (v roku 2012 to bolo 185 tisíc ton).
Najväčší a najľudnatejší štát Južnej Ameriky a zároveň územie s najväčším tropickým dažďovým pralesom na svete je možné považovať za kolísku kakaovníkov pravých (Thebroma cacao). Podmienky pobrežia Amazonky a tieň, ktorý vytvárajú okolité stromy, Kakaovníkom veľmi vyhovuje. Prvými ľuďmi, ktorí semená ich plodov využívali, boli pravdepodobne Olmecové, a to 1000 rokov pr. N. L. Údajne im dali aj meno "Kakawa", ktoré sa zmenilo na "kakao". To je ale tak všetko, čo o najskorších začiatkoch kakaa vieme.
Jasnejšie správy existujú o popíjaní kakaového nápoja alebo kaša Maymi (250-900 n. L.). A potom tiež o používaní bôbov ako platidla - v niektorých oblastiach Latinskej Ameriky až do 19. storočia! Čokoláda v pevnom tvare bola prvýkrát pripravená v roku 1847.
Ale späť ku kakaovníkom. Vzhľadom nám môžu pripomínať jablone. Dorastajú až 15 metrov, častejšie sú ale udržiavané oveľa nižšie. Kvitnú takmer celoročne a rovnako tak plodia. V produkčných oblastiach sa rozlišuje jedna hlavná úrodu a takzvané medziúrody. V Brazílii sa obdobie hlavnej úrody smeruje medzi apríl a júl, medziúrody potom od júla do decembra. Plody kakaovníkov vyzerajú ako hrubé uhorky žltej alebo červenej farby. Zrelé váži 300-500 gramov. Vnútri obsahujú 20-50 bôbov. Tie je potrebné vybrať a pripraviť na spracovanie.
Kakaové bôby farmári očistia od sladkej bielej dužiny a nechajú niekoľko dní fermentovať. Potom ich je potrebné vysušiť a predpražiť. Takto spracovaná úroda putuje do fabrík, kde z nej vyrobia kakaové maslo a kakao. Zložitou technológiou sú tieto suroviny (za pridanie niekoľkých ďalších) premenené v čokoládu.
Prečo to všetko? Po prvé čokoláda chutí priamo fantasticky a po druhé - je pre náš organizmus značným prínosom. Vedci v jej chemickom zložení objavili antioxidanty (toľko, ako snáď v žiadnej inej potravine), vitamíny a minerálne látky. S ich pomocou je možné lepšie zvládať stres, zbaviť sa zlej nálady a posilniť telo. Schválne to skúste!
Čokoládové šošovky Brazilie origin sú vhodné pre vegetariánov i vegánov.
Pokiaľ ide o alergény, mali by byť opatrní ľudia s alergiou na mlieko, kakao a vanilín. Výrobok môže obsahovať stopy orechových škrupín.
Skladujte pri teplote 12-20 ⁰C.
Ukážka balenia čokolády a kakaa
Naše čokolády a kakaá sú balené v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Kvalitné balenie zachováva charakter kakaa aj čokolády. Kakao a čokoláda sú vždy v balení hermeticky uzavreté, aby odolávali vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
Čokoládové šošovky môžete konzumovať "len tak", výborne chutia rozpustené v horúcom mlieku alebo v najrôznejších dezertoch.










Energetická hodnota: | 2 318 kJ / 554 kcal |
Tuky: | 40,1 g |
z toho nasytených : | 24 g |
Sacharidy: | 34 g |
z toho cukry: | 30,2 g |
Bielkoviny: | 7,6 g |
Soľ: | 0,02 g |
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

BRAZÍLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 zrnková káva

KUBA SERRANO SUPERIOR zrnková káva
