

ČOKOLÁDOVÉ ŠOŠOVKY CUBA ORIGIN 72%
Kedy presne sa kakaovníky "objavili" na Kube, nie je úplne známe. Prvý skutočný dôkaz o ich prítomnosti pochádza až z roku 1748. O pár desiatok rokov neskôr už ale najväčší karibský ostrov kakao vyvážal do sveta. Ochutnajte aj vy niečo z tropického raja, ktorého kakao je mierne korenené a horko hrejivé. Čokoládové šošovky Cuba origin ho obsahujú 72 percent!
Zloženie
Kakaová hmota Cuba 72%, Cukor, Kakaové maslo, Sójový lecitín, Přírodní vanilkový prášekCHUŤ
Vysokopercentná čokoláda z Kuby je skutočne horká. Zároveň v nej ale spoznáte zamatovú jemnosť a oblosť. Jeden kúsok rozhodne nestačí!
PÔVOD
Kakaovníky vo voľnej kubánskej prírode nerastú. Na ostrov s tropickým klíma boli privezené ku koncu 18. storočia. Úplne presne - jedinou oblasťou, kde sa na Kube kakao vo väčšej miere pestuje, je juhovýchodnej cíp krajiny Baracoa. Kakaové struky žnú malí poľnohospodári na malých plochách. Takzvaná hlavný zber je načasovaná od februára do júla. Menšie úrody potom medzi september a december.
Baracoa je údajne miestom, ktoré navštívil 27. novembra 1492 Krištof Kolumbus. Prvým guvernérom oblasti sa stal Diego Velázquez de Cuéllar. Najstaršie španielska osada na Kube je preslávená cukrovou trstinou, kokosom, pomarančmi a samozrejme kakaom.
Za zmienku stojí posledný historický fakt - Krištofovi Kolumbovi učarovala Baracoa natoľko, že si vo svojom denníku poznamenal: "Najkrajšie miesto na svete ... Počul som spev vtákov tak nádherný, že sa človeku nechce to miesto nikdy opustiť". Dnes je napriek tomu Baracoa, letecky vzdialená z Havany asi 2 hodiny, turistami pomerne málo vyhľadávaná. Hoci ponúka prehliadky múzeí, pevností, katedrál aj turistiku vo stolových horách alebo za najvyšším vodopádom v Karibiku Santo Fino. So svojimi 305 metrami si drží 20. pozíciu na svete.
Hlavnými produktmi Baracoa sú banány, kokosy a kakao. Kakaovníky rastú na svahoch, takže prístup k nim nie je práve jednoduchý. Úroda strukov je namáhavá. Musia sa veľmi starostlivo odseknúť, pretože na ich mieste strom znova vykvitne. Z strukov farmári vyberú semená, nechajú ich niekoľko dní fermentovať a potom ich na slnku sušia. Očistená úroda putuje na burzu.
Ak je finálnym produktom čokoláda, je potreba kakaové bôby upražiť, podrviť a zomlieť. Vzniknutá kakaová hmota slúži na výrobu kakaového masla a kakaového prášku. Obe suroviny, spolu s ďalšími ingredienciami, tvorí základ čokolády. Na výrobu 1 kilogramu je potreba 300-600 kakaových bôbov.
O schopnostiach kakaa povzbudiť organizmus, zlepšiť náladu a pomáhať v boji proti niektorým chorobám, vedeli už dávni Aztékovia. Aj dnes sú kakaové bôby považované za takzvanú superpotravinu. V čokoláde nájdeme široké spektrum antioxidantov, minerálnych látok a vitamínov. Majú pozitívny vplyv na životné funkcie konzumentov a pomáhajú predchádzať mnohým civilizačným ťažkostiam.
Čokoládové šošovky Cuba origin sú vhodné pre vegetariánov i vegánov.
Pokiaľ ide o alergény, mali by byť opatrní ľudia s alergiou na mlieko, kakao a vanilín. Výrobok môže obsahovať stopy orechových škrupín.
Skladujte pri teplote 12-20 ⁰C.
Ukážka balenia čokolády a kakaa
Naše čokolády a kakaá sú balené v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Kvalitné balenie zachováva charakter kakaa aj čokolády. Kakao a čokoláda sú vždy v balení hermeticky uzavreté, aby odolávali vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
Čokoládové šošovky môžete konzumovať "len tak", výborne chutia rozpustené v horúcom mlieku alebo v najrôznejších dezertoch.










Energetická hodnota: | 2 365 kJ / 565 kcal |
Tuky: | 42,6 g |
z toho nasytených : | 25,6 g |
Sacharidy: | 30,7 g |
z toho cukry: | 27 g |
Bielkoviny: | 7,7 g |
Soľ: | 0,02 g |