

ČOKOLÁDOVÉ ŠOŠOVKY GRENADE ORIGIN 60%
Niekto mu hovorí ostrov korenie, iný ostrov pláží. Grenada je nádherná krajina v Karibiku, ktorá turistov uchvacuje priezračnými vodopádmi, bielym pieskom, zelenými kopcami a pestrofarebnými mestami. Milovníkov kvalitného kakaa a výbornej čokolády láka ich veľmi jemná chuť ozvláštnená stopou korenia. Navštívte tropický raj s nami. Rozpustite si jeho čokoládu v horúcom mlieku alebo z nej vyšľahajte jemnú penu. Určite vás nesklame.
CHUŤ
Čokoládové šošovky Grenada obsahujú 62 percent kakaa, preto sú skutočne nádherne horké a chuťovo veľmi príjemné. Možno rozlíšite jemný náznak dreva a korenia, v závere sprevádzaný ľahkými kvetinovými tónmi. Ale ak nie, nevešajte hlavu. Čokoláda z Grenady vás poteší aj bez podrobnejšieho skúmania.
PÔVOD
Grenada je ostrov so zaujímavou históriou a úžasnou prírodou. "Objavil" ju na svojej tretej výprave Krištof Kolumbus v roku 1498. Meno jej dali Španieli podľa mesta Granada, avšak nikto ho neosídlili. V roku 1650 ho predali Francúzsku, v roku 1763 ale Grenada pripadla Britom, a to na základe Parížskeho mieru. Od roku 1967 mala vlastnú autonómiu ako "štát pridružený k Veľkej Británii" a v roku 1974 vyhlásila nezávislosť. Dnes je konštitučnou monarchiou s oficiálnou hlavou anglickou kráľovnou Alžbetou II., ktorú zastupuje guvernér.
Ako sa to má s Grenadou a kakaovníkmi? Akokoľvek je krajina preslávená výrobou a vývozom cukru, v 19. storočí ju strčila do vrecka produkcie kakaa. V 20. storočí ale prevzal žezlo muškátový oriešok. Kakaové bôby avšak k tropickému ostrovu patria aj dnes. Prevažná väčšina kakaových stromov je odrody Trinitario, zvyšok tvoria Forastero. Super úrodná vulkanická pôda a horúce slnko sú zárukou ich veľmi dobrého rastu a vysokej plodnosti. Kakao z Grenady má hĺbku a extra chuť. Používa sa skôr pre výrobu horkej čokolády, ktorá dá jej atraktívnym tónom patrične vyniknúť.
Rovnako ako vo väčšine kakao produkujúcich krajín, i tu je pestovanie a zber kakaovníkov pravých (Theobroma cacao) záležitosťou malých poľnohospodárov spolupracujúcich v rámci družstiev. Sú pre nich zárukou zodpovedajúce výkupné ceny a časť tržieb investujú do sociálnych programov, podpory školstva alebo zdravotníctva.
Ak ste niekedy čítali, ako sa spracovávajú kakaové bôby, potom vedzte, že Grenada je presne tou krajinou, v ktorej po nich ženy roľníkov "tancujú". Skutočne. Akonáhle sú veľké struky kakaovníkov zozbierané, vyjmú z nich poľnohospodári semená a nechajú ich 2-8 dní fermentovať. Potom ich vysypú na veľké pláty a sušia na slnku. A práve vtedy sa po praskajúcich kakaových bôboch prechádzajú bosé Grenaďanky. Zbaví ich tak posledných zvyškov dužiny a krásne vyleštia. Fazuľa, ktoré sú pripravené na predaj, nazývajú "Crips".
Kakaové bôby sa predávajú na svetovej burze. Podnik, ktorý z nich vyrobí čokoládu, ich musí upražiť, nadrviť a namlieť. Vznikne tak kakaová hmota, z ktorej sa oddeľuje kakaové maslo a kakaový prášok. Ich opätovným spojením a pridaním niekoľkých ďalších ingrediencií, sa pretvorí v mäsu, ktorú je potrebné ďalej temperovať, šľahať, hniesť, emulgovať ... Na konci náročného procesu môže byť tabuľka čokolády alebo práve čokoládové šošovky, ktoré sú určené pre ďalšie kreatívne prácu.
Horká čokoláda s vysokým podielom kakaa má výhodu tiež vysokého obsahu zdraviu prospešných látok. Máme na mysli najmä antioxidanty, minerálne látky a vitamíny. Vďaka ich unikátnej kombinácii je kakao radené medzi superpotraviny. Čokoládu dokonca fasujú astronauti na svoje cesty do vesmíru. Nikto nepochybuje o pozitívnych vlastnostiach čokolády - pomáha udržať dobrú náladu, prispieva k psychickej pohode a podporuje organizmus pri boji s infekčnými i civilizačnými neduhmi.
Čokoládové šošovky Grenade origin sú vhodné pre vegetariánov i vegánov.
Pokiaľ ide o alergény, mali by byť opatrní ľudia s alergiou na mlieko, kakao a vanilín. Výrobok môže obsahovať stopy orechových škrupín.
Skladujte pri teplote 12-20 ⁰C.
Ukážka balenia čokolády a kakaa
Naše čokolády a kakaá sú balené v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Kvalitné balenie zachováva charakter kakaa aj čokolády. Kakao a čokoláda sú vždy v balení hermeticky uzavreté, aby odolávali vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
Čokoládové šošovky môžete konzumovať "len tak", výborne chutia rozpustené v horúcom mlieku alebo v najrôznejších dezertoch.










Energetická hodnota: | 2 290 kJ / 547 kcal |
Tuky: | 37,5 g |
z toho nasytených : | 22,5 g |
Sacharidy: | 40 g |
z toho cukry: | 36,7 g |
Bielkoviny: | 6,5 g |
Soľ: | 0,01 g |
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

KUBA SERRANO SUPERIOR zrnková káva

ČOKOLÁDOVÉ ŠOŠOVKY MEXICO ORIGIN 66%
