

Honduras SHG EP Los Geranios - zrnková káva
O Hondurase je v medzinárodnom kávovom svete počuť čoraz viac. Stredoamerická krajina pokrytá kopcami a hlbokými lesmi exportuje kávu excelentnej kvality, čo dokazujú úspechy v rade súťaží. Honduras SHG EP Los Geranios patrí k tým, po akých rád siahne každý barista. Mnohovrstevnatá, živá káva s okrúhlym telom a mäkkou kyslosťou sa bude páčiť aj vám.
Zloženie
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Honduras SHG EP Los Geranios nezaprie miesto pôvodu, ktorému sa hovorí „zelené pľúca“ Strednej Ameriky. Podobne ako ostatné tamojšie kávy, chutí po orieškoch a horkej čokoláde, zároveň ponúka príjemnú citrusovú kyslosť, jemné tóny kvetín a k tomu stopy šťavnatých plodov vínnej révy. Telo je okrúhle, šálka pôsobí veľmi vyvážene.
Táto káva je skvelá na prípravu espressa, latte alebo cappuccina. Jedinečná chuť vynikne aj pri príprave na filtri alebo vákuum pote.
Pôvod kávy
Oblasť Siquatepeque, ktorá sa rozkladá v centrálnej časti Hondurasu, býva často zahalená do hmly a pokropená jemným dažďom. Ide o krajinu kopcovitú, pokrytú nekonečnými lesmi – kríkom kávovníkov sa v nej darí veľmi dobre. Ich plody dozrievajú pomalšie a v tieni, zrno je preto chuťovo mimoriadne bohaté.
Jedným z družstiev, ktoré v oblasti hospodári, je COHORSIL. Farmárov združuje cez 40 rokov, čo im umožňuje odovzdávať si a rozvíjať bohaté poľnohospodárske postupy a špeciálne techniky. Z produkcie tohto družstva pochádza aj Honduras SHG EP Los Geranios, ručne zbieraná a premývaním spracovaná arabika odrody Catuai. Ide o kompaktné rastliny s vysokými požiadavkami na kvalitu pôdy, priemerným výnosom, ale veľmi dobrými chuťovými vlastnosťami kávových zŕn.
Honduraskí farmári kávu zberajú od novembra do apríla, vždy starostlivo dozerajú na zrelosť kávových čerešní a ich spracovanie. Ako sme uviedli, používajú takzvanú mokrú metódu, plody kávovníkov nasypú do vody, v ktorej ich pretláčajú drviacimi plechmi a zbavujú tak vrchnej šupky. Následne káva putuje do kvasných nádrží. Počas fermentácie dôjde k rozpusteniu dužiny obaľujúcej zelené zrná. Po niekoľkých hodinách až dňoch je potrebné kávu vybrať, prepláchnuť, dočistiť a usušiť. Obvykle tak, že ju robotníci rozprestrú na betónové lôžka a za častého prehrabávania, aby úroda nezačala plesnivieť, nechávajú voľne sušiť.
Honduraská káva patrila ešte pred pár rokmi k trochu nenápadným. Do popredia záujmu svetových baristov sa dostáva aj vďaka investíciám, ktoré tamojšia vláda venuje na vzdelávanie, rozvoj spracovateľských techník a infraštruktúru. Pre farmárov sa tým otvárajú nové možnosti, skorší vývoz do susednej Guatemaly, kam mierila väčšina produkcie, sa v priebehu niekoľkých málo rokov rozšíril o USA, Japonsko, Kanadu, Belgicko, Južnú Kóreu a ďalšie štáty.
Ešte dúška k názvu kávy: Označenie SHG (Strictly High Grown) je používané pre kávy pochádzajúce z vysokohorských oblastí, písmená EP vysvetľujú, že zrno bolo spracované a vytriedené podľa európskych štandardov.
Ukážka balenia kávy
Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
- Kávu nameľte na hrubosť vyhovujúcu vybranej príprave kávy.
- Na 1 kávu použite aspoň 1,5 - 2 kávové lyžičky (približne 7g) mletej kávy.
- Kávu zalejte vodou s teplotou cca 95°C.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

GUATEMALA - ANTIQUA SAN JUAN SCR90 zrnková káva

KOLUMBIA EXCELSO MEDELIN EP FANCY zrnková káva
