BRAZÍLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 zrnková káva
Horúca Brazília dáva svetu nielen famóznych futbalistov, nerastné suroviny a príležitosť obdivovať kultúrne pamiatky. Je tiež krajinou, ktorá sa preslávila vývozom mimoriadne kvalitnej kávy. Stopercentná arabika Santos NY2 patrí medzi klasiku, ktorá Vás nikdy neomrzí. Kto by odolal čokoláde a orieškom?
Zloženie
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Populárny druh brazílskej kávy charakterizuje veľmi nízka kyslosť. Príjemné tóny čokolády a orieškov harmonizujú prirodzené ovocné tóny. Stredne plná intenzita bude vyhovovať aj tým, ktorí si kávu doprajú niekoľkokrát denne.
Pretože ide o čistú arabiku, je crema tenká a rovnomerná.
Pôvod kávy
Región Sao Paulo, kde sa lahodná káva Santos NY2 rodí, leží v juhovýchodnej časti Brazílie. Kávovníky sú jednou z hlavných poľnohospodárskych plodín, a preto je ich pestovaniu, zberu aj spracovaniu zŕn venovaná maximálna pozornosť. Optimálne klimatické podmienky spolu s mimoriadne zdravými rastlinami kávovníka arabského (Coffea arabica) dávajú záruku skvelej produkcie s plným telom a dlhou dochuťou.
Kávovníky sú až trojmetrové kríky s okrúhlymi tmavo zelenými listami. Pôvodne rástli v pralese, pod ochranou vysokých stromov. Preto sa na okraje kávových plantáží vysádzajú banánovníky alebo vysoká kukurica - kávovník je totiž citlivý na osvetlenie a silný vietor. Po odkvitnutí trvá kávovníku vytvorenie plodov 6-9 mesiacov. Oválne plodnice sa podobajú čerešniam, spočiatku sú žlté, potom červené (ideálne ku žatve) a nakoniec sfialovejú. Kožovitá šupka ukrýva dve kávové zrná (semená).
Priemerne je možné z jedného kra kávovníka zožať asi kilogram zrniek za rok. Tie sa na špecializovaných linkách zbavujú obalov, a to buď suchým, alebo mokrým spôsobom. V prípade Santos NY2 boli plody pred sušením takzvane umývané. Najskôr sú vo vode vytriedené nekvalitné zrná - vyzreté plody klesajú na dno, kdežto zlé zrnká plávajú na hladine. Pretlačením zrelých zŕn cez drviace plechy sú odstránené šupky a dužina.
Nasleduje veľmi prísne kontrolovaná fermentácia, ktorá určuje charakter kávy. Sušenie prebieha na slnku až do okamihu, kedy káva obsahuje 12-13 percent vody. Dosušovanie na 10% vlhkosti je strojové.
Účinky kávy
Ukážka balenia kávy
Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
- Kávu nameľte na hrubosť vyhovujúcu vybrannej príprave kávy.
- Na 1 kávu použite aspoň 1,5 - 2 kávové lyžičky (približne 7g) mletej kávy.
- Kávu zalejte vodou s teplotou cca 95 °C.