Nová registrácia
Zabudli ste heslo?
0221 201 040 (Po-Pia 7-17 hod.)
0 Ks
0,00 €
Košik je prázdny. Poďme to napraviť!
Neplaťte poštovné! Pridajte 40,00 € a máte ho zadarmo.
 
40,00 €

Potrebujete poradiť?

Kontaktujte Petru!
0221 201 040
petra@manucafe.sk

Prečo tovar od nás?

  • Doprava zadarmo od 40 €
  • Spokojných zákazníkov
  • Dodanie do 48 hodín

DTest

Heureka - ověřeno zákazníky

BIO



MELIEM, MELIEM KÁVU... ZADRUHÉ

9. 8. 2017 3 minúty čítanie
V predchádzajúcom článku o mletí kávy sme načrtli najvýznamnejšie argumenty, prečo si mlieť kávu doma. Okrem spomínanej čerstvosti a vhodne zvolenej úrovne mletia s ohľadom na váš obľúbený spôsob prípravy kávy je tu ešte jeden podstatný dôvod. Pri kúpe zrnkovej kávy si môžete jednoducho skontrolovať jej kvalitu - teda farbu a tvar zrniečok, prípadne možnú kazovosť.

Zároveň si môžete namlieť presne požadované množstvo. Tu je však dôležité sa neriadiť objemom, ale iba hmotnosťou. Pražením sa káva zbavuje vody, preto tmavé, viac pražené zrnká vážia menej ako svetlejšie, aj keď objemovo si budú podobné. Štandardná porcia sa pohybuje okolo 7 g, s drobnými odchýlkami podľa spôsobu prípravy kávy.

Mlynčeky, kam sa pozrieš

Vhodne zvolený kvalitný mlynček je pomocník, ktorý môže prípravu kávy povzniesť do tých správnych výšin. Pre bežné domáce použitie máme najčastejšie tri možnosti, u každej z nich si pomocou nastavení môžeme voliť aj úroveň mletia a, ako už to tak býva, každá má svoje pre a proti.

ESPRESSO KÁVOVAR S MLYNČEKOM (MLYNČEK VSTAVANÝ V AUTOMATICKOM KÁVOVARE)

Namelie množstvo pre porciu vybranej kávy automaticky. Ideálne pri väčšej dennej spotrebe. Káva je čerstvo namletá, bez práce a s jednoduchým spôsobom voľby stupňa mletia. Práve tieto predvolené úrovne však môžu pre skutočných kávomilcov znamenať istý kompromis. Mletie síce bude uspôsobené príprave dobrého espressa, ale nebude rešpektovať jedinečnosť kávy (konkrétne odrodu, či je viac alebo menej pražená, apod.). Pri kúpe prístroja sa tiež musí počítať s vyššou cenou, ktorá bude stúpať s očakávanou kvalitou výslednej kávy.

RUČNÝ MLYNČEK

Najlacnejší variant, ktorý si v poslednej dobe získava pre svoj punc rituálu umocňujúceho následný pôžitok čoraz viac fanúšikov. Ono, zastaviť sa na chvíľku v hektickom dni a vlastnoručne si namlieť voňavú kávu, proste má niečo do seba a človek si potom šálku užíva o trochu viac. Mnoho výrobcov vsádza tiež na retro dizajn, čím sa z obľúbeného pomocníka môže jednoducho stať aj zaujímavý doplnok domova, ktorý bude nejeden hosť obdivovať.

Veľkou výhodou ručných mlynčekov je ich flexibilita - môžete si ich vziať so sebou aj do tej najväčšej pustatiny bez elektriny a nikdy vás nesklamú, zároveň sú oproti väčším elektrickým mlynčekom skladnejšie, čo oceníte nielen doma, ale práve aj pri cestovaní. Na druhú stranu ho budú milovníci viac šálok denne preklínať, pretože ručné mletie skrátka vyžaduje čas a pri snahe o jemnejšiu štruktúru mletia sa zrejme ohlási tenisový lakeť.

Zatiaľ čo u elektrických mlynčekov sú rôzne stupne mletia nastavené už výrobcom a vy si len vyberiete ten optimálny, u ručnej varianty si s tým vyhráte trochu viac. Každý ručný mlynček sa môže v prevedení mierne líšiť, ale všeobecne sa štruktúra mletia mení pomocou otáčania tzv. uvoľňovacieho krúžku, zatiaľ čo sa stredová hriadeľ drží pevne. Pre jemnejšie mletie sa otáča v smere hodinových ručičiek, u hrubšej varianty je tomu naopak. Väčšinou stačí približne jedna otáčka krúžkom pre zmenu o jeden stupeň, ale je treba skúšať a skúšať. Najjemnejšieho mletia ale pravdepodobne nedosiahnete, a tiež je dôležité kontrolovať jednotnosť výsledných čiastočiek.

ELEKTRICKÝ MLYNČEK

Jeho jednoznačnou prednosťou je časová úspora a efektivita. Keď vám príde veľká návšteva, nie je mnohokrát čas na hrdinstvo s ručným mlynčekom. Avšak za toto pohodlie si pomerne draho priplatíte, ak chcete kvalitu, ktorá vydrží. Rozhodne nie so všetkými elektrickými mlynčekmi totiž dosiahnete požadovanej a jednotnej štruktúry mletia.

Problémom menej kvalitných mlynčekov býva napríklad prehrievanie motorčeka, ktoré môže "spáliť" chuť kávy. K tomu často dochádza u menších lacnejších modelov určených pre domácnosť. Práve kvôli svojmu rozmeru zle odvádzajú teplo a chýba im tiež tepelná poistka. Prehrievanie nemusí byť extrémne výrazné, ale už samotné pôsobenie tepla urýchľuje oxidáciu namletej kávy.

Pokiaľ však zakúpite skutočne kvalitný prístroj, je to investícia, ktorá vám môže pomôcť k dokonalej šálke kávy.

S čepeľou alebo kameňmi?

MLYNČEK S ČEPEĽAMI

Býva najlacnejším variantom, kávové zrná však skôr seká na menšie kusy, preto len ťažko docielite rovnomernej veľkosti čiastočiek. Kosením sa zároveň neuvoľňuje toľko potrebný extrakt zo zrniek a výsledná káva preto môže byť mdlá.

Ďalšie mínus je v samotných čepeliach. Väčšinou totiž, aby zvládli pokosiť tvrdé zrna, musia vyvinúť značnú rýchlosť, čím dochádza k prehrievaniu, a aj to málo chuti sa tým často zničí.

Stručne povedané, tento druh mlynčeka vám nikdy k výbornej káve nedopomôže a hoci môže byť vidina nízkej obstarávacej ceny lákavá, radšej sa poobzerajte inde. Pokiaľ ho však už máte, babská rada odporúča pre zlepšenie výsledku s prístrojom pri mletí zároveň triasť hore a dole.

MLYNČEK S BRÚSNYMI KAMEŇMI

Tento mlynček môže byť dvojakého typu. Po prvé s dvoma plochými ozubenými kolesami, ktoré zrniečka drvia medzi sebou. Pri tomto variante odporúčame voliť oceľové kotúče. Druhý typ je tzv. kónický a mlecia špirála býva najčastejšie keramická či oceľová.

Výsledné čiastočky bývajú u mlynčekov s brúsnymi kameňmi jednotné, káva vďaka postupnému drveniu prirodzene uvoľní svoju arómu a môžete sa tešiť aj z tej najjemnejšej úpravy. Ak by ste sa rozhodli pre mlynček s týmto mechanizmom mletia, potom vedzte, že brúsne kamene majú všetky ručné mlynčeky, pri elektrických je potrebné hľadať.

Ak vám príde po prečítaní týchto riadkov mletie ako alchýmia, s ktorou by ste sa akurát trápili, nechajte to radšej na predajcovi kávy. Vyberajte také obchody, kde vám zrniečka na požadovanú hrubosť namelú tesne pred predajom a starostlivo balíček uzavrú.

Nenechajte si ujsť aj predchádzajúci článok o mletí kávy.

Môžete sa kedykoľvek odhlásiť. Novinky Vám zašleme len 1x za 14 dní.
Prihlásením do akcií, noviniek a zaujímavostí súhlasíte sa spracovaním osobných údajov..

  Doprava zadarmo od 40 € | Zľava na prvý nákup »