Nová registrácia
Zabudli ste heslo?
0221 201 040 (Po-Pia 7-17 hod.)
0 Ks
0,00 €
Košik je prázdny. Poďme to napraviť!
Neplaťte poštovné! Pridajte 40,00 € a máte ho zadarmo.
 
40,00 €

Potrebujete poradiť?

Kontaktujte Petru!
0221 201 040
petra@manucafe.sk

Prečo tovar od nás?

  • Doprava zadarmo od 40 €
  • Spokojných zákazníkov
  • Dodanie do 48 hodín

DTest

Heureka - ověřeno zákazníky

BIO



MELIEM, MELIEM KÁVU… ZAPRVÉ

4. 8. 2017 2 minúty čítanie
Máte kvalitnú zrnkovú kávu, perfektne zvládnutú techniku jej prípravy a napriek tomu šálka nechutí, ako by ste si priali? Príčinu môžete nájsť v zdanlivo všednom medzikroku - v správnom spôsobe namletia.

Či už nedáte dopustiť na rannú čašu poctivého turka alebo zveríte prípravu svojho obľúbeného povzbudzovača prístroju, mletie kávy je skrátka základ. Ak chcete získať z každého zrniečka ozajstné chuťové maximum, rozhodne je potrebné vziať do úvahy tri základné otázky - kedy, ako a čím.

Začnime asi tou najjednoduchšou otázkou: Kedy?

Odpoveď je prostá. Ideálne tesne pred samotnou prípravou. Aj tá najkvalitnejšia káva totiž po rozdrvení stráca pomaličky vplyvom vzduchu a svetla svoju jedinečnú vôňu a chuť. Uvádza sa, že už za 15 minút po namletí prichádza káva takmer o polovicu svojej arómy, preto sa v tomto prípade určite oplatí ponáhľať.

Oxidácii kávy však napomáha aj samotný proces mletia, obzvlášť vtedy, keď sa pri ňom použijú nekvalitné elektrické mlynčeky, ktoré sa pri práci prehrievajú. Vzniknuté teplo urýchli priebeh oxidácie a môže úplne zničiť aj pôvodne veľmi kvalitnú kávu. Zároveň tu platí tiež priama úmera - čím jemnejšie mletie, tým rýchlejšie k strate dochádza.

A to je práve často kameň úrazu. Napríklad do espressovača potrebujete tie najjemnejšie čiastočky, a pretože horúca voda prechádza v prístroji kávou len pár sekúnd, je pre výslednú delikátnosť nevyhnutné, aby pomer vône a chuti bol čo najvyšší.

Tým sa pomaly dostávame k otázke číslo dva: Ako?

Hrubosť mletia je rovnako dôležitá ako čerstvosť kávy. Veľkosť čiastočiek totiž udáva, koľko času potrebujeme na vylúhovanie tej najlepšej chuti. Najprv je teda potrebné si uvedomiť, akým spôsobom si kávu najčastejšie pripravujete. Máte kávovary alebo dávate prednosť prekvapkávanej? Tureckú kávu jedine z džezvy či zalievate vriacou vodou priamo v hrnčeku? Alebo je vaším nerozlučným pomocníkom moka kanvička či french press?

V PRAXI ROZOZNÁVAME NAJČASTEJŠIE PÄŤ ZÁKLADNÝCH STUPŇOV MLETIA:

  • veľmi hrubé - štruktúrou pripomína hrubú morskú soľ a hodí sa napr. na prípravu vo french presse, kde sa káva extrahuje dlhšiu dobu

  • hrubé - čiastočky vyzerajú ako hrubý piesok, takto melieme kávu prekvapkávanú cez filter (vrátane prípravy pomocou drippera či chemexu, aj keď pri tomto spôsobe volíme kávu o trošku hrubšiu)

  • stredné - ideálne pre milovníkov prípravy kávy v moka kanvičkách či bežných prístrojoch pre espresso, jemnosťou sa dá prirovnať k bežnému piesku. Túto možnosť uvítajú aj kávoznalci vlastniaci vákuum pot čiže siphon, aj tu však možno zvoliť ľahko hrubšiu variantu.

  • jemné - čiastočky pripomínajú veľkosťou bežnú kuchynskú soľ, využijete pre kávu z espressovačov disponujúcich väčším tlakom, aeropressov či pre klasického turka

  • extra jemné - káva zomletá ako púder je ideálna pre fajnšmekrov s džezvou

Zostaňme tu ešte chvíľku...

Ako mlieť správne kávu totiž záleží aj na ďalších faktoroch, a ak chcete mať kávu mletú naozaj precízne, nezostáva než len skúšať, skúšať a skúšať. Kým to nebude pravé orechové. Medzi také ovplyvňujúce prvky patrí napríklad:

  • stupeň praženia - tmavšia farba zrná značí dlhší čas praženia, počas ktorého stráca káva vlhkosť, je potom krehkejšia a lepšie sa melie
  • nadmorská výška - všeobecne možno povedať, že čím vyššie položená plantáž, tým tvrdšie zrnká produkuje
  • druh kávy - rozdiel v mletí nájdete nielen pri jednotlivých odrodách, ale je zjavný už v základnom delení kávy - inak je potreba mlieť robustu a inak arabiku.

Zdá sa Vám to zložité? Uľahčite si to výberom toho správneho mlynčeka. V pokračovaní tohto článku sa budeme venovať poslednému, avšak najdôležitejšiemu bodu pri mletí kávy - v čom mlieť. Trebárs v ňom nájdete tipy, ktoré Vám pomôžu zvoliť si ten pravý mlynček na kávu.

Môžete sa kedykoľvek odhlásiť. Novinky Vám zašleme len 1x za 14 dní.
Prihlásením do akcií, noviniek a zaujímavostí súhlasíte sa spracovaním osobných údajov..

  Doprava zadarmo od 40 € | Zľava na prvý nákup »