Nová registrácia
Zabudli ste heslo?
0221 201 040 (Po-Pia 7-17 hod.)
0 Ks
0,00 €
Košik je prázdny. Poďme to napraviť!
Neplaťte poštovné! Pridajte 40,00 € a máte ho zadarmo.
 
40,00 €

Potrebujete poradiť?

Kontaktujte Petru!
0221 201 040
petra@manucafe.sk

Prečo tovar od nás?

  • Doprava zadarmo od 40 €
  • Spokojných zákazníkov
  • Dodanie do 48 hodín

DTest

Heureka - ověřeno zákazníky

BIO



ZELENÁ KÁVA: MNOHO KRIKU PRE NIČ ALEBO NAOZAJSTNÉ KÚZLO

27. 8. 2017 3 minúty čítanie
Kávička zelená, to je moje potešenie. Aj keď... Nalejme si čistej kávy hneď na začiatku, zrovna táto chuť vás najskôr neokúzli a farba je tiež prazvláštna. Tak prečo sa o nej stále všade hovorí a píše? Nuž, je to malý zelený zázrak.

Zelená káva nie je žiadna špeciálna odroda, ako by sa mohlo spočiatku zdať. Jedná sa o bežné zrnká druhu robusta alebo arabica, ktoré sa získavajú z kávových čerešní pomocou mokrej či suchej metódy. Avšak hlavné je, že tieto zrniečka neprešli fázou praženia.

Tento dôležitý faktor je vlastne rozhodujúci. Pri pražení síce vzniká typická vôňa, chuť aj farba klasickej kávy, zrnká však počas neho strácajú niektoré z prospešných látok a účinkov.

Zelený boom

A práve účinky zelenej kávy vyvolávajú stále búrlivé diskusie. V roku 2012 totiž boli v populárnom americkom programe o zdraví zverejnené výsledky istej (objektívne povedané nepríliš vedeckej) štúdie, ktorá uvádza, že vďaka zelenej káve môže človek pomerne jednoducho zhodiť prebytočné kilá. Táto informácia samozrejme okamžite zdvihla vlnu záujmu o nepražené kávové zrnká, lepšie povedané sa

do popredia pozornosti dostala kyselina chlorogenová, ktorá je v nich obsiahnutá a ktorá bola označená za "hlavného vinníka" chudnutia.

Obrovská popularita kyseliny chlorogenovej na seba bohužiaľ naviazala aj mnoho podvodníkov, ktorí nasľubovali chudnutie takmer po jedinom dúšku zelenej kávy a odkazovali sa na zaručene dôkazné štúdie, mnohokrát však financované práve spoločnosťami vyrábajúcimi extrakty či iné výrobky zo zelenej kávy.

Zelená pre štíhlu líniu

Týmto konaním ale kyseline chlorogenovej a poťažmo aj zelenej káve ako takej preukázali medvediu službu. Ako to teda je s jej účinkami naozaj? Schudneme vďaka nej na tele, alebo len v peňaženke? Pravda je taká, že zelená káva ani kyselina chlorogenová nemajú čarovnú moc. Len ťažko možno uveriť sľubom, že za nás urobia všetku prácu pri zbavovaní sa špečkou, zatiaľ čo my ďalej budeme baštiť

 

guláš a sedieť na gauči. Avšak objektívne zahraničné štúdie [1] z posledných rokov skutočne potvrdzujú pozitívny vplyv kyseliny chlorogenovej na naše zdravie.

Vedecké práce ukazujú, že táto kyselina pôsobí na ľudský organizmus ako významný antioxidant, skvele sa hodí pre detox, pomáha nám sa vysporiadať so znižovaním hladiny cholesterolu a zrýchľuje metabolizmus. Ďalej má probiotickú funkciu pre naše trávenie a v neposlednom rade má vplyv aj na znižovanie hmotnosti a ukladanie viscerálneho tuku. Ďalšie výskumy sa zameriavajú aj na jej úlohu pri

znižovaní krvného tlaku a pozitíva pre osoby s diabetom.

Oproti praženej káve vykazuje zelená vyšší obsah kofeínu, takže je možné ju piť ako prírodnú a zdravšiu alternatívu mnohokrát presladených energetických nápojov.

Ako na to?

Na pultoch nájdete rôzne variácie na zelenú kávu - od tajuplných fľaštičiek s extraktom po všelijaké kapsuly a prášky. Ak ale chcete mať istotu, čo kupujete a následne užívate, odporúčame si nálev urobiť vlastný.

V tomto prípade je ale dobré vedieť tri základné veci:

  • Arabica obsahuje takmer dvojnásobne viac kyseliny chlorogenovej ako robusta. Všeobecne možno povedať, že u odrôd s vyššou aciditou nájdete tejto kyseliny viac. Vyberať môžete z jednodruhovej zelenej kávy (veľmi populárna je napríklad Brazília Santos či kolumbijská Supremo Medelin) a viacdruhových zmesí. Kým jednodruhové zelené kávy sú cenovo dostupnejšie, nenájdete u nich toľko kyseliny chlorogenovej. Pri kvalitných viacdruhových zmesí je dôraz kladený na maximálny obsah tejto kyseliny. Do zmesí ako napríklad Super štíhla línia preto bývajú vyberané tie odrody arabík, ktoré jej obsahujú čo najviac a zároveň sú chuťovo vyvážené.
  • Na domácom mlynčeku zelenú kávu nenameliete. Kvôli tomu, že neprešli pražením, sú kávové zrnká veľmi tvrdé a mohli by vám pri mletí zničiť prístroj. Zvážte preto nákup už namletej kávy.
  • Pripravte sa na veľmi špecifickú chuť. S kávou, ako ju bežne poznáte, má tá zelená pramálo spoločného. Niekto cíti ľahkú dohru orieškov alebo zeleného čaju, iný zase hrášku, avšak aj tu máme pár tipov na vylepšenie.

 

Najskôr je potrebné získať samotný nálev. Nemusíte sa báť, že by ste varom zničili prospešné látky na čele s kyselinou chlorogenovou. O ne káva prichádza až pri oveľa vyššej teplote (praženie prebieha pri zhruba 170 °C). Ak ste zvolili mletú zelenú kávu, stačí zaliať približne 7 g na jednu porciu vriacou vodou a nechať 5 minút odstáť.

Dajte zelenej káve šancu, niekto si jej chuť obľúbi hneď, iný za pár dní. Ak sa ale chcete zdravo rozmaznať, vyskúšajte ochutené varianty - skvelá je napríklad zelená káva s príchuťou  vanilky, karamelu či kokosu a ani so škoricou neurobíte krok vedľa. Alebo skúste variácie na obľúbené miešané nápoje - mojito zo zelenej kávy bude v horúcich letných dňoch chutiť výborne.


[1] Thom, E. The effect of chlorogenic acid enriched coffee on glucose absorption in healthy volunteers and its effect on body mass when used long-term in overweight and obese people. J. Int. Med. Res. 2007, 35, 900–908

Patti, A.M.; Al-Rasadi, K.; Katsiki, N.; Banerjee, Y.; Nikolic, D.; Vanella, L.; Giglio, R.V.; Giannone, V.A.; Montalto, G.; Rizzo, M. Effect of a natural supplement containing Curcuma longa, guggul, and chlorogenic acid in patients with metabolic syndrome. Angiology 2015, 66, 856–861. [CrossRef] [PubMed]

Olthof, M.R.; Hollman, P.C.; Katan, M.B. Chlorogenic acid and caffeic acid are absorbed in humans. J. Nutr. 2001, 131, 66–71. [PubMed]

Môžete sa kedykoľvek odhlásiť. Novinky Vám zašleme len 1x za 14 dní.
Prihlásením do akcií, noviniek a zaujímavostí súhlasíte sa spracovaním osobných údajov..

  Doprava zadarmo od 40 € | Zľava na prvý nákup »