Čakanková káva so špaldou a brahmi
Nielen lahodný, ale aj funkčný bude nápoj, ktorý si pripravíte z čakankovej kávy so špaldou a brahmi. Bohatý na prírodné látky, ako sú antioxidanty a vitamíny, vhodný na každodenné popíjanie, bez kofeínu… Skrátka perfektný spoločník vašich raňajok, desiat aj večerí.
Zloženie
Čakankový koreň, Špalda, BrahmiNálev a chuť
Káva z čakanky so špaldou a brahmi ponúka zaujímavý chuťový profil. Čakanka prináša ľahko horkú, zemitú chuť, ktorá je podobná tradičnej káve. Špalda dodáva jemnú, mierne sladkú a orieškovú príchuť, brahmi prispieva jemnou horkosťou.
Pôvod
Čakanková káva, často označovaná ako čakanka, bola v minulosti populárnou náhradou kávy, najmä počas vojen a potravinových kríz, kedy bola pravá káva nedostupná alebo príliš drahá.
Čakanka (Cichorium intybus) je rastlina z čeľade hviezdicovitých, ktorá zahŕňa 7 druhov vytrvalých, menej často jednoročných alebo dvojročných bylín s modrými, bielymi alebo ružovými kvetmi. Pochádza z Európy, západnej a strednej Ázie a severnej Afriky, ale vďaka človeku sa postupne rozšírila na všetky kontinenty.
Okrem náhrady kávy sa čakanka používa aj ako korenie a zelenina. Dnes sa čakanka pestuje na rôzne účely, vrátane produkcie kvalitných extraktov určených pre ľudí, ktorí dávajú prednosť zdravej výžive. Špalda (Triticum spelta) je druhom rozpadavej pšenice, ktorá bola pestovaná už pred 8 000 rokmi Egypťanmi, Keltmi aj Germánmi. V priebehu času ustúpila výnosnejšej šľachtenej pšenici, ale v súčasnosti je špalda považovaná za vhodnejšiu alternatívu.
Špalda sa vyznačuje orieškovou chuťou a má široké využitie v kuchyni. Okrem špaldovej kávy sa používa napríklad na prípravu špaldota, čo je špeciálny druh rizota. Pokiaľ ide o cenné látky, obsahuje špalda malé množstvo vápnika, selénu a vitamínov B1, B6 a E, veľké množstvo sacharidov, je tiež skvelým zdrojom diétnej vlákniny. Na rozdiel od bežnej pšenice, ktorá je pred namletím na múku zbavená klíčkov a obalov, špalda obsahuje viac vitamínov a minerálov.
Brahmi (Bacopa monnieri) je významná bylina Ajurvédy, ktorá sa vyznačuje malou, plazivou, vytrvalou stonkou s mnohými vetvami a podlhovastými, pomerne silnými listami. Táto bylina obvykle prospieva v prírodných mokradiach, plytkej vode a vlhkých, bahnitých brehoch. Ľudia ju oceňujú pre rad účinných zložiek, ako sú alkaloidy (brahmín, narkotín, herpestín), manitol, hersaponín, bakaposid, kucurbutacín a triterpenoidné saponíny. Brahmi hrá v tejto čakankovej káve špeciálnu úlohu – podporuje totiž duševné zdravie, koncentráciu a pamäť, navyše sa podieľa na normálnej funkcii obehového systému aj žlčníka.
Vďaka kombinácii všetkých surovín, teda čakanky, špaldy a brahmi, pripravíte nutrične vyvážený nápoj pozitívne ovplyvňujúci mentálnu o fyzickú pohodu.
Ukážka balenia kávy
Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
Čakankovú kávu so špaldou a brahmi zalejte vodou s teplotou 90-100 ° C v pomere 2g na 100 ml vody.