

Čakanková káva so špaldou a macou
Pražená čakanka, starobylá špalda a bájna maca. Táto „káva“ ponúka nielen výbornú chuť, ale aj množstvo príbehov a širokú škálu cenných látok k tomu. Okrem kofeínu, ten v nej rozhodne nenájdete. Napriek tomu vás v každodenných aktivitách skvele podporí. Moderný čakankový nápoj vám bude parťákom v práci aj počas odpočinku.
Zloženie
Čakankový koreň 47%, Špalda 47%, Maca 6%Nálev a chuť
Čakanková káva so špaldou a macou ponúka jedinečný chuťový profil. Môžeme ho popísať ako decentný, s ľahkým sladkastým podtónom. Dopĺňa ho mierne štipľavá dochuť. Celkovo je nápoj hladký a jemný s orieškovými nuansami špaldy a mierne sladkou a korenistou chuťou čakanky, ktoré spoločne tvoria príjemný a komplexný chuťový zážitok.
Pôvod
Čakanková káva sa vyrába z koreňov čakanky. Najprv je potrebné korene sušiť pri nízkej teplote, potom ich spracovatelia nechajú ochladiť a pomelú na jemnosť podobnú mletej káve. Taký mletý čakankový koreň je možné použiť priamo na prípravu nápoja, známe je však aj miešanie s mletými kávovými zrnkami (v rôznych pomeroch podľa preferencií chuti).
Ako vlastne čakanka (Cichorium intybus) vyzerá? Ide o vytrvalú bylinu z čeľade Asteraceae, obvykle má jasne modré kvety. Jej listy sa môžu použiť do šalátu, z koreňov, ako už vieme, je možné vyrobiť náhradu kávy. Navyše sa z neho získava inulín, ktorý sa používa vo výrobe potravín ako sladidlo a zdroj vlákniny.
Špalda (Triticum spelta) je druh pšenice, ktorý sa pestuje už od roku 5000 pred n. l. Bola dôležitou základnou potravinou v niektorých častiach Európy, a to od doby bronzovej až do stredoveku. Je príbuzná s pšenicou, jačmeňom a žitom, obsahuje sacharidy, proteíny a vlákninu, vyššie množstvo vitamínu E a B-komplexu aj látok ako niacín, selén, zinok, vápnik, horčík, železo a mangán, ktoré sú potrebné pre dôležité telesné funkcie . Hlavným rozdielom medzi špaldou a štandardnou pšenicou je veľmi tvrdý obal špaldy - chráni zrno pred poškodením počasím, znečistením a parazitmi.
Teraz už zostáva len doplniť informácie o byline maca (Lepidium meyenii). Pochádza z Južnej Ameriky, je oceňovaná po tisíce rokov pre svoju významnú výživovú hodnotu a niekedy sa jej hovorí "ayak chi-chira" alebo "peru-vina ginseng". Dosahuje výšku asi 15 centimetrov, má podlhovasté listy a biele kvety. Najdôležitejšou časťou macy je koreň, ktorý pripomína repu a je možné ho piecť, variť, sušiť alebo spracovávať do džemov, pudingov či kaší. Je zdrojom fytoestrogénu a medzi jeho schválené zdravotné účinky patrí podpora plodnosti a správnej funkcie hormonálneho systému. Nie je bez zaujímavosti, že o vlastnosti macy prejavili záujem také organizácie, ako je NASA, ktorá ju využila vo výživových doplnkoch pre kozmonautov.
Účinky kávy
Ukážka balenia kávy
Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
- Čakankovú kávu so špaldou a macou zalejte vodou s teplotou 90-100 °C v pomere 2g na 100 ml vody.















Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

TIRAMISU zrnková káva

IRISH CREAM zrnková káva
