

ČOKOLÁDOVÉ ŠOŠOVKY MEXICO ORIGIN 66%
Mexiko - to sú biele pláže, divoké šelmy, skvelá kuchyňa, kultové miesta a ... famózny kakaové bôby. Práve z nich je vyrobená táto horká čokoláda. Rozpustite ju v mlieku, pripravte z nej polevu na tortu, odlejte si figúrku. Ak môžeme radiť, urobte to hneď po otvorení vrecka. Pretože keď raz začnete ochutnávať samotné šošovky, nebudete chcieť prestať.
Zloženie
Kakaová hmota Mexiko 66%, Kakaové maslo, Sójový lecitín, Cukor, Přírodní vanilkový prášekCHUŤ
Čokoládové šošovky Mexiko origin chutia skutočne horko a plne. Keď ich rozpustíte v horúcom mlieku, získate nápoj hladký a napriek tomu silný. Pravé mexickej kakao sa skrátka nezaprie.
PÔVOD
Čokoláda dostala svoj názov od Aztékov. Hovorili jej xocolātl, teda horká voda. Španieli menu trochu pomohli a do Európy už hnedá, sladká a zlostný voňavá hmota putovala ako chocolate.
Kedy presne bola prvýkrát vyrobená, možno ťažko odhadnúť. Čokoládový nápoj si ale podľa všetkého pripravovali už Mayovia a Aztékovia, keď rozmiešali kakao v teplej vode a pridávali k nemu napríklad papriky, med alebo chilli. Samotné kakao v podobe prášku alebo skôr pasty objavili archeológovia na zlomkoch nádob v oblasti Colha (dnešný Belize v Strednej Amerike). Podľa odborníkov popíjali Mayovia čokoládu už okolo roku 600.
Prvé zmienky o čokoláde ale pochádzajú až z roku 1519, kedy spozoroval konzumáciu kakaového nápoja na brehoch Nového Španielska Hernán Cortés. O 8 rokov neskôr priviezol do Španielska recept, ktorý zrejme odštartoval celosvetovú čokoládovou revolúciu. Avšak až v 18. storočí prišli ľudia na to, že lepšie ako vo vode, chutí čokoláda rozpustená v mlieku. A na prvý tabuľku čokolády si počkali až do roku 1847.
Ako sa vlastne čokoláda vyrába? Na začiatku sú samozrejme semená kakaovníka pravého (Theobroma cacao), stromu, ktorého pôvodnou domovinou je povodia Amazonky. Potom, čo prejdú niekoľkodňové fermentáciou, sušením, předpražením a zbavením šupiek a klíčkov, putujú do tovární. Upravené kakaové bôby je najprv potrebné podrviť a dopražit. Tým dôjde k zmene ich farby, chuti i vône. Mletím bôbov vznikne kakaová hmota, z ktorej je extrahované kakaové maslo. To je tiež na výrobu čokolády použité. Navyše sa z neho získava takzvaný presscake (filtrovaný koláč). Po jeho jemnom namletia je na svete kakao.
Samotná čokoláda potom obsahuje, v závislosti od požadovanej chuti a konzistencii, cukor, mlieko, kakaové maslo, kakao a rad ďalších ingrediencií. Zmes prechádza emulgáciou, miesením, šľahaním, temperovaním a chladením. Nakoniec sa samozrejme balí.
Teraz už viete o čokoláde skoro všetko. Záverom zostáva ešte dodať, že aj keď patrí medzi pochúťky, ktoré nám lekári odporúčajú iba pri výnimočných príležitostiach, obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok. Je totiž bohatá na flavonoidy, minerály (spomenúť môžeme horčík, draslík, sodík, zinok alebo železo) a samozrejme vitamíny - D, rady B, A aj E. Obsahuje tiež kofeín a teobromín. Preto môže konzumácia čokolády zvýšiť psychickú pohodu, podporiť organizmus v boji s infekciami a civilizačnými neduhmi.
Pokiaľ ide o alergény, mali by byť opatrní ľudia s alergiou na mlieko, kakao a vanilín. Výrobok môže obsahovať stopy orechových škrupín.
Čokoládové šošovky Mexico origin sú vhodné pre vegetariánov i vegánov.
Skladujte pri teplote 12-20 ⁰C.
Upozornenie
Pokiaľ si čokoládu objednáte počas skutočne horúcich letných dní, môže sa stať, že pri preprave dôjde k ich deformácii alebo čiastočnému roztaveniu. Na kvalitu čokolády nemá táto zmena vplyv. . |
Ukážka balenia čokolády a kakaa
Naše čokolády a kakaá sú balené v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Kvalitné balenie zachováva charakter kakaa aj čokolády. Kakao a čokoláda sú vždy v balení hermeticky uzavreté, aby odolávali vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
Čokoládové šošovky môžete konzumovať "len tak", výborne chutia rozpustené v horúcom mlieku alebo v najrôznejších dezertoch.










Energetická hodnota: | 2 281 kJ / 545 kcal |
Tuky: | 38,6 g |
z toho nasytených : | 23,2 g |
Sacharidy: | 34,7 g |
z toho cukry: | 30,9 g |
Bielkoviny: | 7,8 g |
Soľ: | 0,02 g |
Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

Papierový filter M (balenie 100ks)

ČOKOLÁDOVÉ ŠOŠOVKY GRAND CRU BAGUA NATIVO PERU 81%
