

Guatemala Black Honey Coban - zrnková káva
Rodný list tejto káve podpísal Augusto Robles, majiteľ rodinnej farmy v kopcoch San Cristobal Verapaz. Má byť načo hrdý – podnik prosperuje a jeho káva si nachádza cestu k vyznávačom najvyššej kvality po celom svete. Špeciálne Guatemala Black Honey Coban sa to darí vďaka nádhernému chuťovému profilu kombinujúcemu sušené ovocie, kakao a karamelový krém. Odporúčame všetkými desiatimi!
Zloženie
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Guatemala Black Honey Coban má, ostatne ako mnoho iných guatemalských arabík, vynikajúce telo, plnú, bohatú chuť a ľahkú ovocnú kyselinku. Na rozdiel od ostatných vás k tomu potešia tóny sušeného ovocia, kakaa a karamelového krému. Táto káva je skvelá na prípravu espressa, latte alebo cappuccina. Jej nezameniteľná chuť sa krásne rozvinie pri príprave v moka kanvičke alebo na filtri.
Pôvod kávy
Guatemala sa produkcii kávy venuje od 50. rokov 19. storočia. Jednu dobu bola dokonca jej najväčším stredoamerickým vývozcom. Momentálne exportuje ročne cez 3 milióny 60 kilogramových vriec a pokrýva tak asi 2,5 percenta svetového trhu s kávou. Pre krajinu ide o zásadný vývozný artikel – predstavuje 40 percent príjmov z poľnohospodárskeho vývozu.
S nadsadením môžeme povedať, že kávu v Guatemale nájdete na každom rohu. Kávovníky sa pestujú v 20 z 22 regiónov, na celkovej ploche 270 tisíc hektárov. Prevažná väčšina kríkov rastie v tieni a takmer všetky kríky sú odrody arabika. Ich červené plody poľnohospodári spracovávajú obvykle premývaním, menej často takzvaným polopremytím (semi-washed). Výsledok takéhoto postupu nesie označenie honey coffee, teda „medová káva“. Presne to je prípad Guatemala Black Honey Cobana z farmy rodiny Augusta Roblesa.
Polopromývanie je kombinácia procesu premývania a suchej metódy spracovania kávových bobúľ. Plody ukrývajúce obvykle dve zelené zrná nasypú robotníci do vody, kde ich pomocou drviacich plechov zbavia šupky. Potom ich ale nevracajú do čistej vody, aby v nej fermentovali, ale zrná obalené ešte dužinou rovno sušia. Pretože je dužina sladká a sušenie pozvoľné, absorbuje zrno značné množstvo cukru. Takto usušenú kávu je nakoniec samozrejme potrebné zvyškov suchej dužiny starostlivo zbaviť. Výsledkom je úroda vykazujúca výraznejšiu sladkú, ovocnú chuť a plná tónmi kakaa a karamelu.
Keď sme spomenuli rodinu Augusta Roblesa, dodajme, že farmu prevádzkuje od konca 20. storočia, zamestnáva okolo 10 ľudí mimo sezóny, počas zberu najíma až päť desiatok brigádnikov. Na plantáže vyrážajú od decembra do marca, kávové bobule šklbou ručne a spracovávajú uvedeným polopremývaním. Menej obvyklý postup dotiahli k dokonalosti, takže si medzi kávomilcami získali skvelé meno.
Ukážka balenia kávy
Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
- Kávu nameľte na hrubosť vyhovujúcu vybranej príprave kávy.
- Na 1 kávu použite aspoň 1,5 - 2 kávové lyžičky (približne 7g) mletej kávy.
- Kávu zalejte vodou s teplotou cca 95°C.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

BRAZÍLIA YELLOW B. FAZENDA DA LAGOA

TANZANIA AA North Fine Quality zrnková káva
