BRAZÍLIA CERRADO BLACK DIAMOND - zrnková káva
Ako nedostupný diamant, ako vzácna delikatesa, ako vysnívané kráľovstvo. Šálka tejto kávy rozohrá fantáziu a ponúkne vám, čo práve potrebujete. Sladkú šťavnatosť, bohaté telo a chute čokolády, mandlí aj orieškov. Kávová špecialita z farmy Vista Alegre žne vavríny na súťažiach, je žiadaná medzi baristami a nachádza si pevné miesto v domácnostiach Gurmet. Pridajte sa do vybranej spoločnosti obdivovateľov brazílskych čiernych diamatov.
Zloženie
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Zrnková káva Brazília Cerrado Black Diamond sa vyznačuje plným telom a chuťou presne tak vyváženou, že jej nič nechýba a nič neprebýva - šťavnatosť doplňuje sladkosť, kyselinku korunuje čokoláda, mandle dopĺňajú lieskové oriešky. Ak dávate prednosť príprave nápoja vo french presse alebo milujete silné espresso, je toto káva presne pre vás. Keďže ide o arabiku, očakávať môžete cremu jemnú, nižšiu, ale súdržnú a nadýchanú.
Pôvod kávy
Vždy je zaujímavé zistiť, akú cestu si káva našla do tej ktorej krajiny alebo oblasti. Pre región Serrano Mineiro bolo poľnohospodárstvo, nieto kávové, dlho len snom. Dlhoročné sucho a nepripravenosť obyvateľov kopcovitej krajiny na pestovanie plodín zmenili až vládne plány z roku 1960. Vďaka zavlažovaniu sa mohli obyvatelia začať venovať nielen chovu hovädzieho dobytka, vedcom a roľníkom sa navyše podarilo stimulovať pôdu tak, že sa stala mimoriadne vhodnou na pestovanie práve kávovníkov. Ich zrná vynikajú úžasnou a neopakovateľnou chuťou a bývajú spracované trochu netypicky - suchým procesom.
V regióne Serrano Mineiro sa pestovaniu kávy venuje 4 500 producentov, ktorí svoje plantáže obhospodarujú v nadmorskej výške 800 - 1 300 metrov. Na výsledok má samozrejme vplyv nielen ich starostlivá každodenná práca, ale aj podnebie, teda horúce a vlhké letá striedané miernymi a suchými zimami. Všetci miestni farmári musia byť združení v zoskupení Cerrado Mineiro Coffee Federation. Rovnako ako José Renato Rodrigues Alves, z ktorého plantáže káva Brazília Cerrado Black Diamond pochádza.
Farmu Chacara Vista Alegre prevzal mladý muž po svojom otcovi a veľmi skoro nato sa rozhodol prihlásiť "svoju" kávu do prestížnej súťaže Cup of Excellence 2014, najzásadnejšieho zápolenia celej Brazílie. Jeho rodičia to považovali za číre bláznovstvo, však José Renato s kávou z rodinnej farmy uspel a umiestnil sa na skvelom piatom mieste. To vyšvihlo plantáž medzi brazílsku špičku a samozrejme vyvolalo obrovský celosvetový dopyt. K 2,5hektarovej plantáži pridal José Renato ďalší hektár pôdy a na rozvoji svojho podniku bez prestania pracuje. Nedávno sa rozrástla aj jeho rodina - na svet prišiel Benjamin, následník farmárskeho remeslá.
Kávu robotníci na farme zbierajú ručne a nechávajú ju 24-36 hodín na slnku "zavädnúť". Po odstránení defektných alebo inak nevhodných bobúľ úrodu prevezú na takzvané africké lôžka, teda cementové terasy, na ktoré plody rozložia v stredne tenkej vrstve. Tak kávu sušia až do chvíle, kedy dosiahne 13,5percentnej vlhkosti. Nakoniec mechanicky odstránia suché šupky a uvoľnené zrná očistia.
Na záver snáď len dodajme, čo porota súťaže Cup of Excellence 2014 na káve z farmy Chacara Vista Alegre ocenila: arómu vanilky, broskýň, jabĺk, muškátu, melónu a tiež čínskych hrušiek, malín, čučoriedok, medu a fíg. Odborníkov zaujala jemná, číra, ananásová, zároveň mliečna kyselinka a telo kávy popísali ako silné, veľmi komplexné, hladké, elegantné a dobre vyvážené.
Všetky nuansy si najlepšie vychutnáte v espresse alebo nápoji pripravenom vo french presse.
Účinky kávy
Ukážka balenia kávy
Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
- Kávu nameľte na hrubosť vyhovujúcu vybranej príprave kávy.
- Na 1 kávu použite aspoň 1,5 - 2 kávové lyžičky (približne 7g) mletej kávy.
- Kávu zalejte vodou s teplotou cca 95°C.