ROBUSTA GUATEMALA EL PACIFICO
O robustách sa vie, že obsahujú viac kofeinu a mávajú výraznejšiu chuť ako arabiky. Milovníci špeciálnych kávových zážitkov ich používajú k namiešaniu najfajnovejších zmesí. Vyskúšajte guatemalskú El Pacifico. Vašej šálke dodá príjemné tóny čokolády a citrusov, vášmu telu potrebnú dávku povzbudenia. Pomer miešania s hociakou arabikou je čisto len na vás.
Zloženie
Robusta 100%Crema a chuť kávy
Robusta Guatemala El Pacifico je skutočne intenzívna a chuťovo bohatá káva. Pri pozornom ochutnávaní v nej rozpoznáte čokoládu, šťavnaté citrusové plody aj marcipán s ľahkou karamelovou bodkou. Jednou z výhod robusty je schopnosť tvoriť hustú, vysokú cremu. Užite si ju!
Pôvod Kávy
Turisti vyhľadávajú Guatemalu kvôli prírode a dlhým piesočnatým plážam netypicky čiernej farby. Môžu šplhať po úbočiach vyhasnutých aj stále aktívnych sopiek, navštíviť starobylé koloniálne mestá, pozorovať vzácne vtáky v rezerváciách. Môžu tiež ale zamieriť na niektorú z kavovníkových plantáží. A nebude tak zložité ich nájsť - Guatemala je totiž jedným z najvýznamnejších svetových producentov kávy.
Najväčší kávový boom zažívala stredoamerická zem, ktorej polovicu pokrývajú dažďové pralesy, v celom 19. a 20. storočí. Dnes tento malý štát vyváža ročne 3,1 milióna vriec kávy (1 vrece = 60 kg). Medzi najväčších odberateľov patria Spojené štáty, Japonsko a Kanada.
Je vhodné zmieniť, že Guatemala má pre pestovanie kávovníkov (Coffea) úplne skvelé prírodné podmienky. Teplota sa pohybuje medzi 16 až 32 °C, svahy miestnych kopcov sú vystavené vetrom od Atlantiku, ktoré prinášajú vítané zrážky, a sopečná pôda je bohatá na potrebné minerálne prvky. Na vysokej kvalite kávy sa samozrejme podpisuje taktiež poctivá a dlhodobá práca miestnych drovných farmárov. Obvykle pracujú v družstvách, čo im zaisťuje ako potrebné technické vybavenie a najrôznejšie sociálane programy, tak zodpovedajúce výkupné ceny kávy. Posledné čísla uvádzajú 125 tisíc roľníkov, ktorí sa pestovaním kávy živia.
V Guatemale je káva pestovaná vo vyšších nadmorských výškach. Nie je neobvyklé, že ju roľníci tienia a chránia pred studenými severnými vetrami. Červené kávové bobule sú najčastejšie zbierané od decembra do apríla a v niektorých oblastiach patrí zber kávy k veľkým spoločenským udalostiam spojenými s oslavami či festivalmi hudby a tanca. Plody kakaovníkov spracovávajú robotníci takzvaným premývaním, teda vo vode. Najskôr ich pretláčaním cez drviace plechy zbavia šupky, potom ich nechajú fermentovať a uvolnené kávové zrnká sušia. Najčastejšie na priamom slnku.
Táto Robusta pochádza zo severozápadnej časti Guatemaly - oblasti San Marcos rozprestierajúcej sa na svahu vulkánu. Samotnú plantáž by ste našli v nadmorskej výške 1 100 metrov.
Účinky kávy
Ukážka balenia kávy
Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
1. Kávu nameľte na hrubosť vyhovujúcu vybranej príprave kávy.
2. Na 1 kávu použite aspoň 1,5 - 2 kávové ližičky (približne 7g) mletej kávy.
3. Kávu zalejte vodou o teplote cca 95°C.