Nová registrácia
Zabudli ste heslo?
0221 201 040 (Po-Pia 7-17 hod.)
0 Ks
0,00 €
Košik je prázdny. Poďme to napraviť!
Neplaťte poštovné! Pridajte 40,00 € a máte ho zadarmo.
 
40,00 €

Robusta Pobrežie Slonoviny - zrnková káva

Kód: 1784

Pre kávu z Pobrežia Slonoviny sú typické chute orieškov a korenia. Táto robusta patrí k sortám výrazným, príjemne zemitým. Keď budete degustovať starostlivo, objavíte aj tóny sladkého karamelu. Západoafrická robusta je ideálna na prípravu domácej espresso zmesi – pridajte ju k obľúbenej arabike a získate nápoj silný, atraktívny aj povzbudzujúci. A s krásnou cremou.

Veľké balenia:
Malé balenia:
Mletie:
23,70 € /1000 g 2,35 € /100 g
Čerstvo upražíme a dodáme do štvrtku, 2. 5. 2024
Neplaťte poštovné! Pridajte 40,00 € a máte ho zadarmo.
 
40,00 €
Krajina pôvodu
Krajina pôvodu:
Pobřeží slonoviny
Nadm. výška
Nadm. výška:
500 - 900m
Chuť
Chuť:
Karamel, Zemitá chuť, Orech
Spracovanie
Spracovanie:
Mokré

Zloženie

Robusta 100%

Crema a chuť kávy

Kávu Robusta Pobrežie slonoviny možno opísať ako zemitú, chuťovo výraznú, so zreteľnou orechovosťou a jemnejšou linkou karamelu. Produkciu Pobrežia Slonoviny charakterizuje aj chuť korenia, ktorá ani týmto zrnám nechýba.

Pokiaľ patríte k milovníkom kávy silnej, horkej a naozaj povzbudzujúcej, potom túto robustu určite oceníte. Ak dávate prednosť jemnejším nápojom s mnohovrstevnatou chuťou a bohatou penou, primiešajte robustu k niektorej z výberových arabík (obvyklý pomer býva 20:80). Svoju vlastnú espresso zmes môžete ladiť použitím rôznych arabík aj zmenou pomerov s robustou.

Pôvod kávy

O Pobreží Slonoviny sa v súvislosti s kávou veľmi nehovorí, čo je škoda. Miestne plantáže totiž dokážu produkovať zrno, o ktoré sa milovníci kvalitnej kávy pobijú. Zvlášť tí, čo vyhľadávajú atraktívnu robustu. Práve na tú sa totiž v Ivory Coast (v origináli Republic of Côte d'Ivoire) farmári špecializujú.

Robusta, ktorú teraz môžete ochutnať, vyrástla na severe krajiny, v miernych kopcoch, kde sa teploty pohybujú obvykle medzi 18 a 35 ⁰C. Červené plody zbierali robotníci od decembra do marca, a to ručne a postupne, ako bobule dozrievali. Premývaním z nich potom získali zelené kávové zrná, sušili ich na betónových platoch (za častého prehrabávania, aby ich neznehodnotila pleseň), potom vytriedili a nasypali do 60kilogramových vriec. Práve v nich putovala Robusta Pobrežie Slonoviny až k nám.

Produkcia kávy je pre západoafrickú krajinu mimoriadne dôležitá, ide totiž o jej druhú najväčšiu exportnú komoditu. Pokiaľ vás zaujíma umiestnenie vo svetovom rebríčku, potom Pobrežiu Slonoviny patrí 14. priečka. Na globálnom trhu „zaberá“ 1,08 percenta. Stále však patrí k významným producentom robusty, a aj keď je štát zmietaný občianskymi vojnami, chce sa rozvoju kávových plantáží a zvyšovaniu kvality produkcie naďalej intenzívne venovať.

Kávovníky sa na južnom pobreží západnej Afriky objavili s príchodom francúzskych kolonizátorov v 19. storočí. Najväčšie výnosy dosiahli tamojší poľnohospodári v roku 2000, následne sa produkcia kávy kvôli nestabilnej politickej situácii prepadla na menej ako polovicu. Odvtedy ale zase pomaly vzrastá. Ešte jednu perličku pridáme: Keď sa roku 1960 stalo Pobrežie Slonoviny autonómnym štátom (mimochodom prvým prezidentom bol Félix Houphouët-Boigny, pestovateľ kakaa), poskytla jeho vláda farmárom stabilné podmienky, dobré vývozné ceny a poľnohospodárstvo navyše podporila významnou imigráciou pracovníkov z okolia. Tým sa Pobrežie Slonoviny doslova katapultovalo medzi popredných vývozcov kakaa na svete a prilákalo množstvo európskych odborníkov – najmä komunita francúzskych technikov, manažérov a učiteľov sa v krajine zdvojnásobila. A to prospelo aj kávovému priemyslu.

Ale späť ku káve. Robustu z Pobrežia Slonoviny najčastejšie nakupujú Francúzi a Taliani, ktorí silné a zaujímavé chute využívajú pri výrobe espresso zmesí. Jej plnosť využívajú aj veľké firmy ako napríklad Nescafé. Obohatenie zmesí vynikajúcou robustou je totiž zárukou krémového, lahodného a pritom príjemne silného nápoja. Čo napokon môžete vyskúšať sami.

Nebojte sa experimentovať, a potom, čo urobíte starostlivú degustáciu Robusty Pobrežia Slonoviny, ju skúste doplniť niektorou zo sladkých, jemných, alebo ovocných arabík (obvyklý pomer miešania je 20 dielov robusty: 80 dielov arabiky). Môžete si tak v domácich podmienkach pripraviť originálnu espresso zmes presne podľa svojich chuťových preferencií.

Účinky kávy

Robusta
Účinky robusty

Ukážka balenia kávy

Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.

Návod na prípravu

  1. Kávu nameľte na hrubosť vyhovujúcu vybranej príprave.
  2. Na 1 šálku použite aspoň 1,5-2 kávové lyžičky (približne 7g) mletej kávy.
  3. Kávu zalejte vodou s teplotou cca 95°C.
Chuť a tóny:
Intenzita
Kyslosť
Praženie
Zrno
Spracovanie

Potrebujete poradiť?

Kontaktujte Petru!
0221 201 040
petra@manucafe.sk
Pomôžte ostatným pri výbere:

Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru

Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:


15% ZĽAVA
ETHIOPIA SIDAMO GRADE1 zrnková káva
Ste firma? Neprehliadnite firemné podmienky.

ETHIOPIA SIDAMO GRADE1 zrnková káva

Vždy čerstvo pražená, vždy najvyššej kvality! Ďalšia etiópska dobrota so znamenitou ovocnou arómou a domovom na jednej z najstarších svetových fariem sa dostáva na náš trh. Sidamo získala meno po pôvodných obyvateľoch kráľovstva Kaffa. Čo sa s nimi stalo, sa nedozvieme, ale isté je, že mimoriadne zaujímavá káva Sidamo je vyhľadávaná po celom svete. Viac detailov tovaru
Veľké balenia:
Malé balenia:
Mletie:
35,80 € /1000 g 30,45 € /1000 g 3,05 € /100 g
Čerstvo upražíme a dodáme do štvrtku, 2. 5. 2024

KUBA SERRANO SUPERIOR zrnková káva
Ste firma? Neprehliadnite firemné podmienky.

KUBA SERRANO SUPERIOR zrnková káva

Labužnícka rozprávka! Táto plantážová káva z južného pobrežia Kuby sa môže pochváliť takmer nulovou aciditou, ale plnou chuťou citeľným čokoládovým a karamelovým zafarbením. Pohorie Sierra Maestra, v ktorom sa narodila, jej dalo do vienka sladkú vôňu evokujúcu med a trstinový cukor. Keď si ju skutočne vychutnáte, objavíte tóny dymu a kubánskeho rumu. Viac detailov tovaru
Veľké balenia:
Malé balenia:
Mletie:
35,65 € /1000 g 3,55 € /100 g
Čerstvo upražíme a dodáme do štvrtku, 2. 5. 2024

INDIE ROBUSTA PARCHMENT AB
Ste firma? Neprehliadnite firemné podmienky.

INDIE ROBUSTA PARCHMENT AB

Indická premývaná robusta hrá zásadnú úlohu v zostavovaní delikátnych kávových zmesí určených najmä pre taliansky trh. Väčšina espress, ktorá si dáte vlastne kdekoľvek v Európe, využíva jej úchvatne plnú a ľahko čokoládovú chuť a zároveň sa vďaka nej chváli nádhernou, kompaktnou cremou. Teraz máte aj vy šancu pripraviť si jedinečnú šálku podľa svojho gusta. Miešajte Robustu s Arabikou, užívajte si ju samostatne. Zážitky zaručené! Viac detailov tovaru
Veľké balenia:
Malé balenia:
Mletie:
24,40 € /1000 g 2,45 € /100 g
Čerstvo upražíme a dodáme do štvrtku, 2. 5. 2024
Môžete sa kedykoľvek odhlásiť. Novinky Vám zašleme len 1x za 14 dní.
Prihlásením do akcií, noviniek a zaujímavostí súhlasíte sa spracovaním osobných údajov..

  Doprava zadarmo od 40 € | Zľava na prvý nákup »