

Robusta Pobrežie Slonoviny - zrnková káva
Pre kávu z Pobrežia Slonoviny sú typické chute orieškov a korenia. Táto robusta patrí k sortám výrazným, príjemne zemitým. Keď budete degustovať starostlivo, objavíte aj tóny sladkého karamelu. Západoafrická robusta je ideálna na prípravu domácej espresso zmesi – pridajte ju k obľúbenej arabike a získate nápoj silný, atraktívny aj povzbudzujúci. A s krásnou cremou.
Zloženie
Robusta 100%Crema a chuť kávy
Kávu Robusta Pobrežie slonoviny možno opísať ako zemitú, chuťovo výraznú, so zreteľnou orechovosťou a jemnejšou linkou karamelu. Produkciu Pobrežia Slonoviny charakterizuje aj chuť korenia, ktorá ani týmto zrnám nechýba.
Pokiaľ patríte k milovníkom kávy silnej, horkej a naozaj povzbudzujúcej, potom túto robustu určite oceníte. Ak dávate prednosť jemnejším nápojom s mnohovrstevnatou chuťou a bohatou penou, primiešajte robustu k niektorej z výberových arabík (obvyklý pomer býva 20:80). Svoju vlastnú espresso zmes môžete ladiť použitím rôznych arabík aj zmenou pomerov s robustou.
Pôvod kávy
O Pobreží Slonoviny sa v súvislosti s kávou veľmi nehovorí, čo je škoda. Miestne plantáže totiž dokážu produkovať zrno, o ktoré sa milovníci kvalitnej kávy pobijú. Zvlášť tí, čo vyhľadávajú atraktívnu robustu. Práve na tú sa totiž v Ivory Coast (v origináli Republic of Côte d'Ivoire) farmári špecializujú.
Robusta, ktorú teraz môžete ochutnať, vyrástla na severe krajiny, v miernych kopcoch, kde sa teploty pohybujú obvykle medzi 18 a 35 ⁰C. Červené plody zbierali robotníci od decembra do marca, a to ručne a postupne, ako bobule dozrievali. Premývaním z nich potom získali zelené kávové zrná, sušili ich na betónových platoch (za častého prehrabávania, aby ich neznehodnotila pleseň), potom vytriedili a nasypali do 60kilogramových vriec. Práve v nich putovala Robusta Pobrežie Slonoviny až k nám.
Produkcia kávy je pre západoafrickú krajinu mimoriadne dôležitá, ide totiž o jej druhú najväčšiu exportnú komoditu. Pokiaľ vás zaujíma umiestnenie vo svetovom rebríčku, potom Pobrežiu Slonoviny patrí 14. priečka. Na globálnom trhu „zaberá“ 1,08 percenta. Stále však patrí k významným producentom robusty, a aj keď je štát zmietaný občianskymi vojnami, chce sa rozvoju kávových plantáží a zvyšovaniu kvality produkcie naďalej intenzívne venovať.
Kávovníky sa na južnom pobreží západnej Afriky objavili s príchodom francúzskych kolonizátorov v 19. storočí. Najväčšie výnosy dosiahli tamojší poľnohospodári v roku 2000, následne sa produkcia kávy kvôli nestabilnej politickej situácii prepadla na menej ako polovicu. Odvtedy ale zase pomaly vzrastá. Ešte jednu perličku pridáme: Keď sa roku 1960 stalo Pobrežie Slonoviny autonómnym štátom (mimochodom prvým prezidentom bol Félix Houphouët-Boigny, pestovateľ kakaa), poskytla jeho vláda farmárom stabilné podmienky, dobré vývozné ceny a poľnohospodárstvo navyše podporila významnou imigráciou pracovníkov z okolia. Tým sa Pobrežie Slonoviny doslova katapultovalo medzi popredných vývozcov kakaa na svete a prilákalo množstvo európskych odborníkov – najmä komunita francúzskych technikov, manažérov a učiteľov sa v krajine zdvojnásobila. A to prospelo aj kávovému priemyslu.
Ale späť ku káve. Robustu z Pobrežia Slonoviny najčastejšie nakupujú Francúzi a Taliani, ktorí silné a zaujímavé chute využívajú pri výrobe espresso zmesí. Jej plnosť využívajú aj veľké firmy ako napríklad Nescafé. Obohatenie zmesí vynikajúcou robustou je totiž zárukou krémového, lahodného a pritom príjemne silného nápoja. Čo napokon môžete vyskúšať sami.
Nebojte sa experimentovať, a potom, čo urobíte starostlivú degustáciu Robusty Pobrežia Slonoviny, ju skúste doplniť niektorou zo sladkých, jemných, alebo ovocných arabík (obvyklý pomer miešania je 20 dielov robusty: 80 dielov arabiky). Môžete si tak v domácich podmienkach pripraviť originálnu espresso zmes presne podľa svojich chuťových preferencií.
Ukážka balenia kávy
Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
- Kávu nameľte na hrubosť vyhovujúcu vybranej príprave.
- Na 1 šálku použite aspoň 1,5-2 kávové lyžičky (približne 7g) mletej kávy.
- Kávu zalejte vodou s teplotou cca 95°C.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

BRAZÍLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 zrnková káva

INDIE ROBUSTA PARCHMENT AB

Robusta Java - zrnková káva
Prezerali ste
