

ZAMBIA AA zrnková káva
Hlavné mesto Lusaka, pôvodné obyvatelia Khoinovia, významný prieskumník prírodných krás Emil Holub. Juhoafrická Zambia má veľa ďalších pozoruhodností. Jednou z nich je pestovanie kakaovníkov, ktoré sa s touto rozvojovou zemou robí od 40 rokov minulého storočia. Zambijská káva zatiaľ nezískava ocenenie, akú by si zaslúžila. My sme s jeho mimoriadnymi kvalitami úplne istý. Ochutnajte, a uznáte sami. Čoskoro o káve zo Zambie budeme počuť.
Zloženie
Arabica 100%CREMA A CHUŤ KÁVY
Kávu Zambia AA charakterizuje stredná až vysoká acidita kombinovaná s následnou chuťou odrážajúce tóny kvetín a citrusových plodov. Zanecháva lahodnú krémovú stopu. Espresso je pokryté hustou, súdržnou penou.
PÔVOD KÁVY
Hoci je momentálne Zambia kávovým nováčikom, jej klíma, nadmorská výška a pôdna charakteristika ju predurčuje ku kávovej sukcesie. Pokiaľ sa jej podarí podporiť malých pestovateľov kávovníkov, mohla by sa smelo uchádzať o zaradenie do prvej desiatky top afrických káv. Momentálne je bohužiaľ situácia v Zambii veľmi komplikovaná.
Rozvojová krajina hľadá zložité možnosti na zvýšenie príjmu, napriek tomu, že disponuje najvyšším počtom vodných zdrojov v juhoafrickom regióne, nevyužíva ju na zavlažovanie poľnohospodárskej pôdy takmer vôbec. Zambie produkuje malé množstvo kukurice, cukrovej trstiny a tabaku, je samozrejme najväčším svetovým exportérom medi a kobaltu.
Pokiaľ ide o kávu, do Zambie ju priviezli v 40.rokoch 20.storočia misionári. Prvé kávovníky boli vysadené na severovýchode, viac menej dlhých 40 rokov sa s ich zberu a spracovaniu plodov nikto výrazne nezaoberal. Situácia sa však pomaly mení. Dnes sa v Zambii nachádza 18 veľkých plantáží, každá na ploche minimálne 500 hektárov. Čo je na jednu stranu dobrá správa, na druhej si treba uvedomiť, že veľký pestovatelia vytláčajú malých poľnohospodárov. Tí potom nedosiahnu na úvery v banke a ich firmy krachujú.
V Zambii sa pestuje výhradne Arabika, z 50 percent odrody Bourbon. Skoro každý zber je spracovaný premiešavaním. Najvýznamnejšie plantáže sa dnes nachádzajú v severnej časti pohoria Muchinga (oblasti Nakonde, Kasama, Isoka) a blízkosti hlavného mesta Lusaka.
Značka AA v názve odkazuje na mimoriadne veľké zrnká.
Ukážka balenia kávy
Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
- Kávu nameľte na hrubosť vyhovujúcu vybranej príprave kávy.
- Na 1 kávu použite aspoň 1,5 - 2 kávovej lyžičky (približne 7g) mletej kávy.
- Kávu zalejte vodou o teplote cca 95 °C.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

TANZANIA AA KILIMANJARO RAINFOREST ALIANCE

ZIMBABWE AA - zrnková káva
