

ARAŠIDOVÉ MASLO - zrnková káva
Ak patríte k milovníkom amerických pochutín, potom rozhodne siahnite po káve s chuťou arašidového masla. Sladká slanosť a typické tóny populárnych arašidov sa vám zapáčia hneď v prvom dúšku. Stojí za zmienku, že arašidy nie sú orechy a že ich neobjavili novodobí poľnohospodári, ale dávni Aztékovia. Ročne sa ich na svete urodí okolo 44 miliónov ton.
Zloženie
Arabica 100%, Orechová arómaCrema a chuť kávy
Základom zrnkovej kávy Arašidové maslo je plantážna arabika, takže výsledný nápoj vykazuje maximálnu kvalitu a skvelé chuťové vlastnosti. Pri pražení sme k zrnám pridali prírodnú arómu, vďaka ktorej káva získala atraktívne tóny jemne slaných búrskych orieškov.
Pôvod kávy
O kvalitách vysokohorskej kávy z Peru nie je pochýb. Dokladajú ich ako dlhá história pestovania kávovníkov (Coffea arabica), tak úspechy, ktoré miestne kávové zrná žnú na mnohých súťažiach. To by však bolo k ničomu, keby peruánsku kávu nemilovali ľudia na celom svete a denne si ju nepripravovali na všetky možné spôsoby. Jednou z foriem, ako túto dobrotu kávomilcom predstaviť, je ochutiť ju prírodnou arómou. Keď pražiar zvolí arómu najvyššej akosti a vyhrá si s postupom praženia, vznikne káva, po ktorej rád siahne každý. A presne to je aj prípad arašidového masla.
V neprístupných kopcoch pestujú Peruánci kávové kríky približne od 17. storočia. Zameriavajú sa predovšetkým na odrodu Typica, ktorá je dobre prispôsobená chladnejším horským podmienkam a dáva vysoko kvalitné zrno. Na druhú stranu vykazujú kríky nízku produkciu a náchylnosť k niektorým chorobám. Čo sa napokon prejavilo naposledy v roku 2014, kedy takmer polovicu peruánskych plantáží napadla hrdza. Produkcia kávy tak okamžite výrazne poklesla. V súčasnosti sa Peru pomaly vracia medzi hlavných svetových exportérov kávy. V roku 2019 sa objem spracovaného zrná (vyrobené bolo cirka 4,3 milióna vriec, každé s hmotnosťou 60 kg) zvýšil o 5 percent oproti predchádzajúcemu roku a optimisticky vyzerajú aj nasledujúce sezóny.
Kávovníkom a spracovaniu ich plodov sa venujú najmä malí poľnohospodári. Odhaduje sa, že ich v Peru funguje na 110 000 a obhospodarujú asi 360 tisíc hektárov pôdy. V súčasnej dobe predstavuje peruánska káva necelú štvrtinu svetovej produkcie.
Červené bobule kávovníkov sa zbierajú od mája do septembra, kvôli nedostupnému terénu a veľkým vzdialenostiam od infraštruktúry, najčastejšie ručne. Do najbližšieho miesta spracovania to farmári mávajú údajne väčšinou 30 minút chôdze. Ani vo chvíli, keď plody prenesú do "premývacích staníc", ich práca nekončí. Je potrebné bobule nasypať do vody a pretlačiť rozvlákňovacími strojmi. S ich pomocou je odstránená šupka a čiastočne tiež dužina obaľujúca kávové zrnká. Aby sa úplne uvoľnili a mohla prebehnúť žiaduca fermentácia, premiestňujú kávu robotníci do ďalších nádrží s vodou, kde ju nechávajú po niekoľko dní kvasiť. Zrná je nakoniec potreba dobre usušiť - buď v sušiarňach, alebo na slnku.
Zelená káva putuje najčastejšie do praženie. Na zrnkovú kávu Arašidové maslo čakala u nášho pražiara arašidová prírodná aróma vyrobená šetrným postupom zo skutočných prírodných látok (aróma teda nie je syntetická a nespôsobuje pálenie záhy alebo iné zdravotné ťažkosti). Ešte pred pražením bola káva postriekaná nosný olejom s arómou, aby sa vpravil hlboko do zŕn a udržal vôňu a chuť kávy po dlhé týždne.
Upozornenie na záver: Pretože použitá prírodná aróma môže obsahovať stopy orechov, je vhodné, aby alergické osoby dbali potrebnej opatrnosti.
Príprava aromatizovanej kávy v automatickom kávovare
Pokiaľ hodláte použiť aromatizovanú kávu na prípravu nápoja v automatickom kávovare so zásobníkom, odporúčame sa v návode na použitie kávovaru uistiť, že je to možné. V prípade, že výrobca prístroja o aromatizovanej káve žiadne informácie neuvádza, držte sa prosím nasledujúcich odporúčaní. Prírodná aróma, ktorou je táto káva ochutená, môže pri dlhšom kontakte reagovať s plastmi v násypníku a spôsobiť ich zbielenie.
Rovnaké pravidlo je vhodné dodržať aj pre mletie aromatizovanej kávy v mlynčekoch (ručných aj elektrických). |
Ukážka balenia kávy
Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
- Kávu nameľte na hrubosť vyhovujúcu vybranej príprave kávy.
- Na 1 kávu použite aspoň 1,5 - 2 kávové lyžičky (približne 7g) mletej kávy.
- Kávu zalejte vodou s teplotou cca 95 °C.

























23. 2.
Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

VAJEČNÝ LIKÉR zrnková káva

SLANÝ KARAMEL zrnková káva
