

BRAZÍLIA POCOS DE CALDAS BIO - zrnková káva
Snáď neexistuje krajina, v ktorej by mala káva tak výsadné postavenie. Brazília ju považuje za nápoj tradičný; kávu vám naservírujú na pracovnej schôdzke, v reštaurácii aj na pláži. Silnú, horúcu a sladkú. Ak ju však budete pripravovať zo zrniek regiónu Minas Gerais, vychutnajte si nápoj radšej bez príkras. Zistíte, ako doslova "farebná" môže káva byť. Poteší vás tónmi medu, čokolády, hrozna a kvetov.
Zloženie
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Zrnková káva Brazília Pocos de Caldas Minas Gerais BIO patrí k tým sladším, chuťovo veľmi bohatým. Je vyvážená a napriek tomu v nej rozpoznáte rad nuáns - od medu cez hrozno a exotické kvety až po štipľavý céder. To všetko je akoby preliate troškou mlieka a posypané horkou čokoládou. Niektorí degustátori hovoria o "pôsobivo sypkom pocite", ktorý dúšok kávy v ústach zanecháva.
Pôvod kávy
Pocos de Caldas je mesto ležiace v regióne Minas Gerais, ktorý sa rozkladá na juhovýchode Brazílie. Ten je sám o sebe väčší ako celé Španielsko a z geografického aj kultúrneho pohľadu sa delí do niekoľkých zón. V juhozápadnej časti bola roku 1872 založená obec Pocos de Caldas, dnes čítajúca okolo 166 tisíc obyvateľov. Pôvodných indiánov Cataguases vyhnali zlatokopovia. Po objavení horúcich prameňov, ktoré v meste vyvierajú, sa Pocos de Caldas stalo významným kúpeľným mestom navštevovaným ľuďmi z celej krajiny.
Mimo prameňov lákajú turistov do oblasti tiež parky a záhrady, za návštevu rozhodne stojí hora São Domingos poskytujúca úžasný výhľad do okolitej krajiny. Hlavnou atraktivitou však zostáva voda, a to ako termálna, tak z miestnych riek. Zásobuje nielen kúpele, ale aj početné fontány. S kúpeľníctvom súvisí výroba mydla a medzinárodne preslávených produktov zo skla.
Podnebie charakterizujú suché zimy a mierne letá. Zima s priemernou teplotou 15 ˚C nastáva od apríla do septembra, leto prichádza v októbri, a to s teplotou približne 21 ˚C. Priemerné ročné zrážky sa pohybujú okolo 1 430 mm.
Na kávovníky možno v regióne Minas Gerais naraziť takmer všade. Niektoré plantáže sa venujú pestovaniu kávy v režime organického poľnohospodárstva, teda bez využívania priemyselne vyrábaných hnojív a ošetrujúcich prípravkov. Takáto káva je na trhu veľmi žiadaná, jej produkciu podporujú vládne aj medzinárodné programy. Niet divu, že sa jej začína venovať čoraz viac poľnohospodárov.
Jedno z najmodernejších spracovateľských zariadení v regióne sa nachádza práve v meste Pocos de Caldas. Hlavná sezóna prichádza medzi júnom a septembrom, kedy sa v Brazílii káva zberá. Pre spracovanie červených kávových bobúľ sa používa takzvaná mokrá metóda čiže premývanie. Vo veľkých nádobách naplnených vodou sú plody kávovníkov mechanicky zbavené šupky a časti dužiny. Potom sa nechávajú (opäť v kadiach s vodou) pár dní fermentovať, vďaka čomu sa dužina úplne rozloží a uvoľní kávové zrnká. Tie je nakoniec potreba sušiť. Ešte kým sa káva dostane na trh, odpočíva po niekoľko dní v jutových vreciach.
Brazília produkuje približne tretinu všetkej kávy na svete. Plantáže zaberajú rozlohu asi 27 000 km2 a nachádzajú sa predovšetkým v juhovýchodných regiónoch ako Minas, Gerais, São Paulo a Paraná.
Ukážka balenia kávy
Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
- Kávu nameľte na hrubosť vyhovujúcu vybranej príprave kávy.
- Na 1 kávu použite aspoň 1,5 - 2 kávové lyžičky (približne 7g) mletej kávy.
- Kávu zalejte vodou s teplotou cca 95 °C.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

BRAZÍLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 zrnková káva

BRAZÍLIA YELLOW B. FAZENDA DA LAGOA
