BRAZÍLIA SANTOS NY2 17/18 FINE CUP ALFENANS DULCE
Ľudia, ktorí pijú kávu, mávajú zvyčajne skvelú fantáziu. Predstavte si teda úchvatnú tropickú krajinu plnú divokých zvierat a vzácnych rastlinných druhov. Nadýchnete sa a cítite vlhkosť, zdvihnete oči a vidíte nekonečnú zeleň rámovanú modrou oblohou, započúvajte sa a obklopí vás hranie trávy a spev vtákov. Vitajte v brazílskom Cerrade, oblasti vyhlásenej za národné dedičstvo.
Zloženie
Arabica 100%CREMA A CHUŤ KÁVY
Veľmi dobre vyváženú chuť tejto kávy si zamilujete po prvom dúšku. Pretože má jemnú kyselinku, je populárna snáď u všetkých Manuakov. Uchváti ich intenzívne plné telo s kvetinovou stopou a akcenty orechov, rovnako ako sladká karamelová dochuť. Ide o 100% arabiku, napriek tomu je jej crema kompaktná a ľahká. Káva z Cerrado sa výborne hodí k príprave talianskeho espressa.
PÔVOD KÁVY
Ak ste si prečítali krátky úvod, máte jasno. Káva Brazília Santos NY 17/18 fine cup Alfenans Dulce rastie na jednom z najnádhernejších miest planéty. Región Cerrado nájdete priamo v centre Brazílie. Podľa prieskumov mnohých bádateľov je jednou z najbohatších tropických oblastí. Svetový fond na ochranu prírody ho dokonca označil za najrozmanitejšiu savanu na svete.
Ale nechajme zver i rastlinstvo stranou a pozrime sa na tamojšie poľnohospodárstvo. Až do roku 1960 bola pôda Cerrado považovaná za príliš kyslú a chudobnú na živiny, aby mohla poskytovať akékoľvek výnosy. Avšak zasiahla veda - Američan Norman Borlaug označovaný za otca zelenej revolúcie odporučil k zníženiu kyslosti polia vápniť. Výsledky sa dostavili. Brazília je dnes druhým najväčším exportérom sójových bôbov na svete a najväčším vývozcom hovädzieho mäsa. Okrem nich produkuje Cerrado kukuricu, obilie, ryžu a samozrejme kávu.
Kávovníky rastú v Cerrado o dosť nižšie ako v Strednej Amerike. Vulkanické pôdy cerradské savany dodávajú jej plodom mäkkú chuť a sladkosť. Rastliny sa pestujú na plnom slnku a žnú niekoľkokrát za rok. Zrelé plody podobné čerešniam sú spracovávané takzvanou suchou metódou (natural, dry-processed). Je to postup najjednoduchšií, najmenej náročný a tiež historicky najstarší. Po zbere (kombinácia ručného a mechanického) sa červené plody nasypú na betónové terasy, rovnomerne rozprestrú a nechajú slnkom a teplým vzduchom až mesiac sušiť. Farmári ich pravidelne prehrabujú, na noc potom terasy zakrývajú, aby káva nezvlhla a nezačala fermentovať. Keď je proces sušenia na konci, je potrebné zbaviť plody šupiek a pergamenových obalov. To sa vykonáva v lúpacích strojoch. Káva je nakoniec triedená, mesiac až dva odpočíva a potom sa balí a vyváža do sveta.
Vďaka suchému procesu výroby má táto káva silné a výrazné telo s orieškovou chuťou. Do zrniek totiž počas doby sušenia prenikali látky zo šupiek.
Účinky kávy
Ukážka balenia kávy
Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
- Kávu nameľtena hrubosť vyhovujúcu vybranej príprave kávy.
- Na 1 kávu použite aspoň 1,5 - 2 kávové lyžičky (približne 7g) mletej kávy.
- Kávu zalejte vodou s teplotou cca 95 °C.