Čakanková káva so špaldou a reishi
Ako chutí kompozícia praženej čakanky, výživnej špaldy a huby reishi? Na každý pád je veľmi podobná káve. Neobsahuje však kofeín, takže si ju môžete dopriať, kedykoľvek budete chcieť. Nápoj je príjemný, horkosladký, trochu orieškový. A navyše - priaznivo podporuje normálnu činnosť srdca a celej obehovej sústavy.
Zloženie
Čakankový koreň, Špalda, ReishiNálev a chuť
Čakanková káva so špaldou a reishi sa vyznačuje plnou chuťou s ľahkými tónmi orieškov a obilnín, ktoré dopĺňa mierne horkosladký púdrový prášok reishi. Tento nápoj je ideálny pre tých, ktorí hľadajú relaxáciu bez povzbudenia kofeínom.
Pôvod
Dve byliny a jedna huba – to je zloženie Čakankovej kávy so špaldou a reishi, kávoviny, ktorá vám okrem skvelej chuti odovzdá aj množstvo cenných látok. Poďme si každú surovinu podrobne popísať.
Čakanka (Cichorium intybus) je vytrvalá rastlina patriaca do čeľade Asteraceae. Má nápadné modré kvety, pochádza z Európy, ale bola zavlečená do Ameriky a Austrálie. Listy čakanky môžeme použiť na prípravu šalátov, korene možno variť a konzumovať napríklad s maslom.
Obsahujú inulín, škrobovitú látku s miernym preháňavým účinkom. Rastlina je tiež bohatým zdrojom beta-karoténu. Medzi schválené zdravotné účinky čakanky patrí podpora normálnej činnosti srdca a ciev.
Pokiaľ ide o čakankovú kávu, tá sa vyrába pražením, mletím a varením čakankových koreňov. Výsledný produkt má bohatú, zemitú a orieškovú chuť. Stal sa obľúbenou náhradou kávy, ktorá je bez kofeínu a je možné ju používať samostatne alebo dokonca zmiešanú s kávou na doplnenie jej chuti.
Špalda (Triticum spelta) je starobylý druh pšenice pestovaný od približne 5000 rokov pred n. l. V Európe bola dôležitou potravinou od doby bronzovej až po stredovek. Dnes rastie ako reliktná plodina v strednej Európe a v severnom Španielsku. Špaldová pšenica má dlhé štíhle listy a duté stonky s klasom, ktorý obsahuje dve svetlo červené zrná. Špaldová pšenica je výživovo hodnotná, obsahuje fosfor, horčík a ďalšie dôležité vitamíny a minerály.
Reishi, ktorú môžete poznať aj ako „červenú špongiu“ (má charakteristickú červenohnedú až purpurovú farbu), je druh huby parazitujúcej na odumretých listnatých stromoch a pňoch s tvrdým drevom. Má lesklý povrch, na ktorý odkazuje svojim botanickým názvom lesklokôrovka lesklá (Ganoderma lucidum). Nájdeme ju v rôznych ázijských krajinách, kde má mnoho názvov ako Ling Zhi, Nam Linh Chi alebo Yeong Ji. Reishi sa nekonzumuje čerstvá kvôli svojej drevitej štruktúre. Bežne sa ale spracováva do extraktu, suší na prípravu čaju alebo sa z nej vyrába prášok. Reishi je zdrojom vitamínov skupiny B a aminokyselín, po stáročia ju ľudia oceňujú predovšetkým na podporu normálnej funkcie obehovej sústavy a normálnej hladiny cholesterolu v krvi.
Ukážka balenia kávy
Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
Čakankovú kávu so špaldou a reishi zalejte vodou s teplotou 90-100 ° C v pomere 2g na 100 ml vody.