KOSTARIKA SAN RAFAEL TARRAZU SHB RZ zrnková káva
Naozaj ste ešte neochutnali kávu z Kostariky? To musíte rýchlo napraviť! Sopečná pôda stredoamerickej krajiny dáva tamojšej arabike plnú, ušľachtilú chuť. V prípade sorty San Raffael z regiónu Tarrazu je dojem umocnený zamatovo sladkými tónmi karamelu. Zverte svoje chuťové bunky odborníkom, veď na Kostarike rastie 400 miliónov kávovníkov!
Zloženie
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Káva z Kostariky vyniká bohatou, harmonickou chuťou. Je jemná, len mierne kyslá. V obľube ju preto majú predovšetkým ženy a tí, ktorí s objavovaním sveta plantážových káv začínajú. Káva San Rafael vyniká sladkosťou s dotykom karamelu. Crema je jemná, ale hustá a súdržná.
Pôvod kávy
Ďalšia výtečná plantážová káva zo Strednej Ameriky - Kostarika je jednou z krajín, ktoré doviedli pestovanie a výrobu kávy takmer k dokonalosti. Kvalitná káva tvorí 25 percent tržieb zo zahraničného exportu, plantáže zamestnávajú veľkú časť obyvateľov a nemalý profit má krajina aj z unikátneho výskumného centra pre poľnohospodárstvo.
Káva sa na Kostarike začala pestovať v roku 1779. Rýchlo sa stala ústrednou plodinou a hýbateľom tamojších dejín. Príjmy z predaja kávy tiež napríklad zaplatili prvú železnicu spájajúcu štáty na pobreží Atlantiku, tzv. Ferrocarril al Atlántico. Rovnako užitočné boli zisky z plantáží pri stavbe Národného divadla v San Jose. Iste nie je ničim prekvapivé, že na kvalite kávy si Kostarika veľmi zakladá. Preto napríklad úplne zakázala pestovanie menej akostnej robusty.
Unikátna chuť kostarickej kávy je daná do veľkej miery sopečnými pôdami a vodami Pacifiku. Tropické slnko jej dáva silu, vlažný vietor jemnosť. Tarrazu sa nachádza asi 70 kilometrov južne od hlavného mesta San Jose, v nedotknutej prírode obklopenej horami. Káva je pre tamojších obyvateľov zásadným zdrojom obživy, preto jej pestovaniu aj spracovaniu venujú veľkú pozornosť. Plody kávovníkov, červené bobule veľkosti aj vzhľadu čerešní, žnú niekoľkokrát počas doby zrenia. V prípade sorty San Rafael ich spracovávajú premývaním, pri ktorom sa bobule zbavujú dužiny a šupiek, nechávajú sa fermentovať vo vode a následne sa sušia. Dôraz je kladený tiež na konečné triedenie podľa kvality a veľkosti kávových zrniek.
Ukážka balenia kávy
Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
- Kávu nameľte na hrubosť vyhovujúcu vybranej príprave kávy.
- Na 1 kávu použite aspoň 1,5 - 2 kávové lyžičky (približne 7g) mletej kávy.
- Kávu zalejte vodou s teplotou cca 95 °C.